Cum a reuşit o asociaţie bistriţeană să-i facă pe zeci de mii de copii să iubească natura. 30.000 de arbori au fost plantaţi simultan în 40 de localităţi
09 hectare de pădure au luat naştere sâmbătă în Bistriţa-Năsăud, dar şi în localităţi limitrofe din Mureş şi Suceava. Protagoniştii acestei acţiuni sunt, culmea, nu adulţi, ci copii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani. De Ziua Arborelui, copiii care de Crăciun au primit câte un pachet de la prietenii lor din Germania s-au hotărât să întoarcă favoarea, însă nu celor care i-au cadorisit, ci naturii.
Sâmbătă dimineaţa, când majoritatea copiilor se refac după o săptămână petrecută la şcoală şi aleg să se joace pe calculator, să stea pe Internet sau pur şi simplu să trândăvească în faţa televizorului, zeci de mii de adolescenţi şi copii din Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Suceava au ales să înfrunte frigul şi ploaia şi să recompenseze natura, tocmai de Ziua Arborelui.
Acţiunea a fost pusă la cale de Asociaţia Tăşuleasa Social, care a reuşit să-i responsabilizeze pe copiii cărora le-a făcut o bucurie de Crăciun. An de an, de Crăciun, Tăşuleasa Social străbate zeci de localităţi din judeţ pentru a le lăsa copiilor din clasele I-VIII cadouri.
Acestea sunt trimise de la alţi copii, firme şi ONG-uri din Germania care au făcut o tradiţie din acţiunea „Camionul de Crăciun”. Cadourile conţin dulciuri, dar şi produse de igienă personală sau alimente.
La final de 2014, aproape 20.000 de copii au fost cadorisiţi în cadrul acestei campanii. Alături de cadouri însă, asociaţia a lăsat şi un bilet, în care le spunea copiilor că sunt invitaţi să planteze un copac în martie, cu ocazia „Zilei Arborelui”, ca o răsplată pentru cadoul primit.
Spre suspriza voluntarilor asociaţiei, comunităţile din judeţ au răspuns pozitiv şi i-au mobilizat pe cei mici să recompenseze natura. Deşi au fost rugaţi să planteze un arbore pentru fiecare cadou primit, numărul arborilor a depăşit cu mult numărul de cadouri, fiind plantaţi în jur de 30.000 de copaci.
Aceştia au acoperit în jur de 9 hectare de teren simultan, în 40 de localităţi din Bistriţa-Năsăud şi alte două judeţe limitrofe.
„Surpriza a venit din comunităţile unde nu a ajuns niciodată Camionul de Crăciun. Deşi nu au primit cadouri, şi-au arătat dorinţa de a participa. Este molipsitor ce facem noi, iar acest lucru ne bucură foarte mult”, spune Alin Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social.
Aproape 200 de copii au străbătut 5 kilometri de teren accidentat să planteze arbori
În Dumitra sute de copii s-au ales cu cadouri de Crăciun. Aproape 200 au răspuns pozitiv invitaţiei de a planta câte un arbore pentru fiecare cadou primit, deşi unii dintre copii nu avuseseră ocazia până acum să ţină un hârleţ sau o sapă în mână.
Copiii se îndreaptă spre locul plantării
Vremea rea ameninţa să anuleze toate eforturile pe care erau dispuşi să le facă copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani din Dumitra, mai ales că până la locul plantaţiei au avut de parcurs aproape 5 kilometri.
Înarmaţi cu hârleţul şi cu câte o găleată, copiii au luat la pas dealurile ce le înconjoară localitatea. Odată la zeci de minute se opreau să-şi tragă sufletul, să mănânce parte din pachetele pregătite de acasă sau pur şi simplu să admire satul de la distanţă.
După mai bine de o oră şi jumătate de mers pe jos, în pantă, pe teren accidentat, copiii au ajuns la liziera pădurii, locul unde aveau să dea naştere unei noi păduri. Eforturile lor au fost cu atât mai însemnate, cu cât, edilul comunei Dumitra ne dezvăluie faptul că în localitatea pe care o păstoreşte nu s-au mai făcut îmăpăduriri de mai bine de 30 de ani.
Deşi drumul i-a extenuat pe cei mai mulţi dintre micii voluntari, copiii şi-au făcut treaba conştiincios şi au împădurit jumătate de hectar, copaci de care promit încă de pe acum că o să aibă grijă sau măcar o parcurgă iar cei 5 kilometri şi să-i admire peste câţiva ani buni.
„E greu. Drumul ne-a obosit, dar nu ne lăsăm până nu terminăm. Facem mişcare, în aer liber, astăzi lăsăm Facebook-ul deoparte”, spune Bianca, una dintre elevele care a ales să-şi petreacă sâmbăta printre noroaie şi vânt.
La acţiune au participat şi actorul Marcel Iureş, care a ţinut să le dea o mână de ajutor prichindeilor, dar şi profesorul universitar şi fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea.
Vă mai recomandăm:
Muntele Tăşuleasa, material didactic pentru cei care vor să înveţe despre ciclurile de viaţă ale pădurii