Cum redau piesele Lego comandate din Germania, Olanda şi Anglia splendoarea satului maramureşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Tomoiagă, un moroşan de 48 de ani din Moisei a reuşit să surprindă splendoarea satului maramureşean folosindu-se de piese pe care de regulă le întâlnim la copii. Construcţia care are un metru pătrat reuneşte 15.000 de piese de Lego comandate din toată Europa.

Grigore Tomoiagă are 48 de ani şi este din Moisei. Este îndrăgostit de zona în care s-a născut şi s-a încăpăţânat să nu lase tradiţiile să moară. A reuşit să facă acest lucru iarna trecută, folosindu-se de piese Lego.

„Fiind din zonă şi fiind îndrăgostit de partea veche a Maramureşului, care încet, încet dispare am vrut să fac ceva, să păstrez eu tradiţia. Aşa a venit ideea unui sat din Lego”, explică Grigore Tomoiagă.


Satul maramureşean din Lego a fost expus la început de decembrie în Bistriţa, lăsând cu gura căscată toţi vizitatorii. Acesta conţine 15.000 de piese Lego şi se întinde pe 120 de centimetri pătraţi şi include clasica bisericuţă din lemn, dar şi o casă tradiţională cu tot cu gospodărie şi o moară.

De asemenea sunt surprinse şi momente din viaţa omului simplu de la ţară, precum ţuica făcută în cazan, hrănitul animalelor şi chiar şi o înmormântare. Detaliile surprinse de moroşanul de 48 de ani sunt absolut uimitoare, proiectul redând vegetaţia sau gardurile care împrejmuiesc gospodăria.

image

Colecţionarul surprinde chiar şi o înmormântare (Foto: Bianca Sara)

„Sunt toate acolo să zic aşa, e şi distracţia şi munca şi suferinţa. Şi cazanul cu ţuică şi munca la pământ şi chiar şi o înmormântare, care este şi ea importantă pentru că face parte din tradiţie şi era păcat să nu o prezentăm”, spune pasionatul de Lego.

De patru luni a avut nevoie pentru a definitiva proiectul grandios unic în România. Câteva ore bune pe zi au fost dedicate acestui proiect. Piesele au fost cumpărate de pe mai multe site-uri de profil.

Majoritatea pieselor au fost comanate din străinătate, din ţări precum Cehia, Franţa, Anglia, Germania şi Olanda, asta pentru că în România, înafară de colecţiile originale nu prea găseşti mare lucru. A preferat Europa, pentru că transportul este mai ieftin, iar piesele ajung mai repede.


Pasionatul de Lego a reuşit să surprindă arhitectura maramureşeană în lucrarea sa (Foto: Bianca Sara)

image

Cât timp aştepta să îi vină piesele din toate colţurile Europei, Grigore nu pierdea timpul, ci se gândea la soluţii pentru ceea ce urma să facă. Întrebat cât de scumpe au fost piesele Lego aduse de peste mări şi ţări, Grigore nu vrea să ne dea o sumă, precizând însă că au fost destul de costisitoare.

„Nu am să fac niciodată un calcul. E un hobby şi atât timp cât îmi aduce mie satisfacţie şi cât se poate nu are nicio importanţă factorul material”, completează Grigore.

Pentru realizarea acestui proiect, Grigore Tomoiagă nu a folosit un anumit sat pentru inspiraţie, ci s-a folosit de fotografii care redau stilul arhitectural maramureşean. Imaginile care i-au rămas în memorie încă de când era copil au contat şi ele la realizarea acestui proiect.

Asamblarea colecţiei de la zero îi răpeşte colecţionarului cel puţin două-trei săptămâni, cu câteva ore bune de muncă zilnic.

Satul maramureşean a mai putut fi admirat până acum prima dată în vară la Cluj, la Constanţa, iar în toamnă a ajuns şi în Belgrad, unde a poposit preţ de două zile. Anul viitor colecţia va ieşi din nou din ţară şi sunt şanse să fie chiar îmbunătăţită.


Grigore Tomoiagă surprinde aproape toate aspectele vieţii simple de la ţară (Foto: Bianca Sara)

image

„Feedback-ul a fost unul pozitiv şi m-am bucurat. Este ceva mai deosebit faţă de ce există deja în ţară, este unica lucrare care surprinde un sat tradiţional. Decât să stea în cutii, mai bine o scot să o vadă lumea, din acest motiv am făcut-o să se bucure lumea de ea, nu numai eu”, mai spune Grigore Tomoiagă.

Acesta mai spune că are în plan să aducă îmbunătăţiri proiectului. Intenţionează să prindă în proiect şi mocăniţa din Maramureş, dar şi o parte de deal şi pădure, precum şi munca la pădure.

Pasiunea pentru Lego este îmbrăţişată şi de Bogdan, un puşti de 10 ani din Cluj-Napoca. Acesta a pornit de la o motocicletă, iar acum a ajuns la creaţii complexe cu care câştigă chiar competiţii internaţionale de LEGO. Bogdan spune că lucrul cu cărămizile de plastic îl pregăteşte pentru viaţă şi până acum rezultatele se văd: e campion la şah, premiant matematică şi practică două sporturi.



Vă mai recomandăm:

Când preocupările de copii se transformă în hobby. Expoziţia lego de la Bistriţa a surprins cu o piesă din 1986

Bistriţa a găzduit cea de-a doua ediţie a expoziţiei Lego. Piesele complexe şi oraşul compus exclusiv din piese lego au atras vizitatorii ca un magnet, numărul acestora ajungând la câteva mii. Piesa de rezistenţă a fost un trenuleţ electric produs în 1986.

Povestea elevului care revoluţionează robotica. Ultima invenţie: robotul care găseşte victimele după cutremur

Andrei Kovari are doar 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la un liceu din Beclean. De aproximativ trei ani a intrat în lumea roboţilor, fiind unul dintre cei mai tineri pasionaţi de robotică din ţară, care concurează în competiţii de profil cu studenţii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite