Cum a ajuns să coste arul de teren la Colibiţa şi 6.000 de euro. „Marea de la munte” nu are utilităţi, dar îşi vinde scump priveliştea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi se face turism de ani de zile la Colibiţa, cu şi fără acte, nu s-au rezolvat probleme importante precum: apa, canalizarea, electrificarea totală şi drumurile. Cu toate acestea, cei care vor să aibă un petic de pământ pentru a-şi construi o casă de vacanţă plătesc destul de scump privelişte. Un ar de teren la Colibiţa ajunge să coste şi 6000 de euro.

Colibiţa a luat naştere în anii `80, după ce, în urma inundaţiilor din anii `70, care s-au soldat cu victime omeneşti şi pagube materiale importante, Consiliul Naţional al Apelor a luat decizia de a construi un baraj pentru această acumulare de apă.

Lucrările au început în 1977, iar barajul a fost predat în 1982. De trei ani şi jumătate a fost nevoie pentru ca lacul să fie umplut. Practic, lacul de la Colibiţa este o sursă de apă pentru mai multe localităţi, printre care şi municipiul Bistriţa, produce energie electrică şi păzeşte zona de viituri, pentru că preia în fiecare primăvară debitele de apă scurse de pe versanţii munţilor din perimetrul localităţii.

Interesul pentru această zonă a crescut după `90. Au început să fie interesaţi de această zonă locuitorii din Bistriţa-Bârgăului, ajungând să aibă proprietăţi şi terenuri aici inclusiv străinii. Lacul foarte bine încadrat natural, concentraţia mare de ozon a dus la dezvoltarea turistică a zonei.

În prezent, francezi, israelieni, belgieni, nemţi şi danezi deţin terenuri şi case de vacanţă la Colibiţa. Unii chiar s-au apucat de turism, ridicându-şi pensiuni.

Colibiţa se vrea staţiune

Autorităţile locale şi judeţene fac momentan eforturi pentru declararea localităţii Colibiţa staţiune. Documentaţia va fi depusă, asigură primarul Vasile Laba, până la începutul anului viitor.

Deşi este la un pas de a deveni staţiune, Colibiţa este electrificată doar în proporţie de 70%, iar canalizarea şi alimentarea cu apă  se întâlnesc doar în Miţa, localitatea unde s-au mutat oamenii care au locuit iniţial în Colibiţa, înainte ca satul să fie inundat.

Drumul este şi el în stare foarte proastă, iar locurile unde poţi să ajungi la lac fără să ai probleme cu proprietarii pot fi numărate şi ele pe degete.

Cu toate aceste neajunsuri, preţurile au explodat la Colibiţa. Aşa se face că, după cum dezvăluie edilul Vasila Laba, în centrul comunei păstorite de dânsul Bistriţa-Bârgăului arul de teren nu trece de 1500-2000 de euro, în condiţiile în care utilităţile sunt la doi paşi.

Altfel stau lucrurile când vine vorba de Colibiţa, localitate care aparţine de Bistriţa-Bârgăului şi este situată la 5-10 km de centrul comunei. Acolo arul de teren ajunge să coste şi 6000 de euro, în condiţiile în care utilităţile sunt inexistente.

Odată declarată staţiune, autorităţile locale din Colibiţa se angajează să le ofere oamenilor apă şi canalizare. Până ca acest lucru să se materializeze, simpla titulatură de staţiune va duce la o nouă creştere a preţurilor.

Vă mai recomandăm:

Lacul Colibiţa, locul de basm din inima Transilvaniei care ia tribut cel puţin o viaţă în fiecare an. Secretele satului de sub apă

Proprietarul unei pensiuni de la Colibiţa s-a apucat să repare, „în regie proprie“, drumul care duce spre sat. Primăria l-a „sponsorizat“ cu piatră

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite