Ce avem voie să mâncăm şi ce trebuie să ocolim în perioada de graviditate? Câtă cafea şi cât alcool are voie să consume o femeie însărcinată - mituri şi realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi graviditatea adesea se confundă „boala”, specialiştii spun că trebuie să ne comportăm normal în această perioadă, dacă sarcina este una normală şi fără complicaţii. Evitarea unor legume precum fasolea sau varza sunt, potrivit specialiştilor, un mit care nu se aplică în cazul mămicilor care au un corp sănătos şi se alimentează corespunzător.

Ce trebuie să mănânce şi ce trebuie să evite o femeie atunci când este gravidă? Această întrebare macină viitoarele mămici, care se aventurează să caute răspunsul la ea fie pe Internet, fie pe la prietenele care au dus la bun sfârşit o sarcină sau mai multe.

Potrivit specialiştilor, o gravidă trebuie să se alimenteze ca şi o altă femeie normală: sănătos, cu multe fructe şi legume şi să evite produsele ultraprocesate, dar şi consumul excesiv de alcool, băuturile şi produsele energizante, precum şi substanţele stupefiante.

Specialiştii spun însă că recomandările cu privire la evitarea unor legume precum fasolea sau varza sunt simple mituri care nu se aplică la viitoarele mămici care nu au probleme digestive şi care nu au avut niciodată probleme cu aceste legume. Acestea însă trebuie să fie foarte bine preparate. La fel şi carnea, care trebuie să fie proaspătă şi gătită corespunzător.

„Nu există multe interdicţii la sarcinile normale. Gravidele trebuie să mănânce sănătos, să evite consumul mare de alcool şi cel de tutun. De asemenea, este de evitat carnea crudă, cum este sushi şi alimentele pe care nu le-au consumat până atunci, pentru a evita o eventuală alergie. Femeile însărcinate trebuie să consume alimente din toate grupele alimentare şi să încerce să mănânce cât mai sănătos”, explică Monica Ungur, asistent SAMAS (Sănătate pentru Mame şi Sugari), care şi oferă consiliere inclusiv alimentară viitoarelor şi proaspetelor mămici.

De asemenea, aceasta nu contraindică consumul de alcool, însă le recomandă gravidelor să fie atente la cantitate. O gravidă trebuie să consume mai puţin de o unitate de alcool pe săptămână. Ce înseamnă asta? Înseamnă un pahar de 70 de mililitri de vin, 25 de mililitri de tărie sau o bere mică de 300 de mililitri.

Cafeaua se serveşte din depozitele noastre de minerale

Monica Ungur atrage atenţia şi asupra cafelei, care nu este interzisă, însă nu se recomandă consumarea mai multor ceşti pe zi, asta pentru că licoarea, ce vine să ne trezească mai ales într-o perioadă în care stările de somnolenţă ne-ar putea da bătăi de cap, „se serveşte” din depozitele noastre de minerale, pe care încercăm să le ajutăm cu suplimente.

„Se poate bea o cafea mică pe zi. Chiar şi femeile care alăptează pot să bea o cafea pe zi. Se recomandă totuşi varianta fără cofeină, pentru că vorbim totuşi de un excitant şi nu e ok. De asemenea, cafeaua îşi ia mineralele din oasele noastre pentru a putea fi metabolizată. Se serveşte din depozitele noastre de magneziu şi calciu”, explică Monica Ungur.

Vă mai recomandăm:

Cum îşi distrug tenul femeile care merg la somn fără să se demachieze. Medicii avertizează că o simplă spălare cu apă pe faţă are efecte la fel de dăunătoare

Cât de bune sunt, de fapt, celebrele măşti cu zaţ de cafea, miere sau cu făină de porumb pe care ni le facem acasă - sfaturile medicilor


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite