În ce condiţii au voie poliţiştii să te legitimeze pe stradă şi când le permite legea să folosească forţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au voie să recurgă la bastoane, cătuşe şi chiar spray paralizant dacă cei pe care vor să îi legitimeze recurg la violenţă FOTO: Poliţia Română
Poliţiştii au voie să recurgă la bastoane, cătuşe şi chiar spray paralizant dacă cei pe care vor să îi legitimeze recurg la violenţă FOTO: Poliţia Română

Legea le permite poliţiştilor să îi legitimeze pe stradă pe cei pe care oamenii legii îi suspectează că au comis o faptă ilegală. În cazul în care comportamentul celor care sunt legitimaţi este unul violent, poliţistul poate să folosească forţa.

Poliţiştii nu pot să ne oprească doar în trafic, ci şi pe stradă. În ce condiţii au voie să facă acest lucru? Răspunsul la această întrebare o au reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean:

„Coform Legii nr. 218 din 2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, omul legii este investit cu exerciţiul autorităţii publice şi are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală”.

Poliţiştii îţi pot cere astfel acte care îţi confirmă şi stabilesc identitatea. Dacă cei cărora poliţiştii le cer să se legitimeze refuză acest lucru şi recurg la violenţă, oamenii legii pot folosi forţa. 

Poliţiştii pot apela la bastoane, spray-uri sau chiar arme

„În realizarea atribuţiilor ce îi revin, poliţistul conduce la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii. În cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, el este îndreptăţit să folosească forţa”, mai spun reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. 

Pentru a-i potoli pe cei care sunt violenţi atunci când sunt legitimaţi, poliştii pot apela la bastoanele de cauciuc, spray-urile paralizante, armele cu glonţ din cauciuc, cătuşe, câini de serviciu sau alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc vătămare corporală gravă. 

Prin folosirea armelor din dotare, poliţiştii nu trebuie să le pună în pericol viaţa celor recalcitranţi. 

Vă mai recomandăm:

Comportament periculos: cum îşi pun bicicliştii viaţa în pericol

Toate regulile pe care trebuie să le respecte posesorii de arme în România

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite