Viaţa în tranşeele afgane, văzută prin ochii militarilor maramureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpiu Iosif şi Mihai Marius sunt doi din militarii maramureşeni care au stat alături de trupele americane în Afganistan Foto: Adevărul
Olimpiu Iosif şi Mihai Marius sunt doi din militarii maramureşeni care au stat alături de trupele americane în Afganistan Foto: Adevărul

După ce recent postul de radio „Vocea Rusiei“ intoxica opinia publică spunând că România nu ar rezista mai mult de 30 de minute într-un război, „Adevărul“ vă prezintă poveştile a doi militari maramureşeni care au participat la misiuni în Afganistan. Maiorul Mihai Marius şi maistrul Olimpiu Iosif sunt două exemple care ilustrează profesionalismul armatei române.

Sute de militari români participă în fiecare an la misiuni în diferite ţări, printre aceştia numărându-se şi peste 20 de militari ai Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramureş. După câteva luni petrecute alături de trupele americane în Afganistan, soldaţii maramureşeni spun că în teatrele de luptă pericolul este la tot pasul.

„Imaginea unei zile începe cu un peisaj oarecum selenar. Avem cam aceleaşi culori în Afganistan, un cenuşiu-gălbui”, povesteşte maior Mihai Marius, ofiţer în statul major al batalionului 612 Artilerie Antitanc  Maramureş. “Urmează rutina, pregătirea misiunilor, participarea la misiuni şi grijile fiecăruia. Desigur, când mergi în Afganistan, nu poţi să nu te gândeşti la pericolele care te pândesc la tot pasul. Este şi normal să te gândeşti la acest pericole, dar cred eu că, printr-o pregătire psihică, şi nu numai, reuşeşti să depăşeşti aceste probleme. Este, cred eu, meritul comandanţilor şi al profesorilor noştri, care ne-au instruit ca să putem depăşi aceste momente“, spune maiorul Mihai Marius.


Securizarea autostrăzii Kandahar - Kabul


Aceasta a fost cea de-a două operaţiune la care a participat maramureşeanul, iar faptul că a revenit de fiecare dată întreg acasă îl face să spună că militarii români sunt oameni de bază oriunde ar merge. A participat la numeroase operaţiuni, unele dintre ele fiind un real pericol pentru el şi camarazii săi, însă a trecut cu bine de toate. „Experienţa în Afganistan a fost una deosebită. Practic, faptul că am participat în Afganistan la două misiuni mi-a pus la încercare cunoştinţele teoretice şi am reuşit să le aplic în acele operaţiuni. Am participat la misiuni începând din Balcanii de Vest şi terminând cu Afganistanul. Misiunile au fost destul de dificile, dar ne-

am pliat pe ceea ce ni s-a cerut, am fost pregătiţi şi ne-am desfăşurat activitatea în condiţii foarte bune. Nu este numai părerea mea, ci şi a aliaţilor noştri americani. Misiunile desfăşurate de către militarii români au constat în securizarea autostrăzii Kandahar-Kabul, ăsta a fost principalul obiectiv al batalionului de manevră dislocat în Afganistan. Am participat şi la misiuni în sprijinul populaţiei afgane şi vorbesc aici de misiuni cu focus medical, misiuni cu focus umanitar. Desigur, n-au lipsit posturile de observare, patrulele pe această autostradă şi, nu în ultimul rând, securizarea perimetrului în care se afla batalionul de manevră“, mai spune maiorul Mihai Marius.

militari maramureseni


Minele improvizate


Maistrul militar clasa 1 Olimpiu Iosif este un exemplu pentru toţi camarazii săi. A fost nevoit să treacă prin situaţii delicate şi are un trecut demn de un adevărat militar. În 1996 părăsea ţara sa natală pentru a lua parte la misiunea de menţinere a păcii în Angola, pentru ca apoi să fie trimis la o misiune de “combat support” în Afganistan. De-a lungul anilor şi-a dat silinţa să devină unul dintre cei mai buni, pregătindu-se pentru o perioadă în Germania.


Când vine vorba despre Afganistan, Olimpiu Iosif spune că nicio zi nu seamănă cu alta, tot timpul trebuie să fi în alertă, iar pregătirea este cea care te scoate din impas de fiecare dată.  A participat la misiuni de patrulare, la protecţia forţei şi la misiuni de ajutor practic pentru populaţia din zonă. „Alături de ceilalţi participanţi americani, misiunile au fost OK. Ei ne-au pus la dispoziţie şi tehnică, superioară celei deţinute de noi, şi a trecut totul cu bine. Chiar glonţul pe la ureche nu mi-a trecut, dar pot să spun că au existat situaţii în care, ca urmare a pregătirilor, ne-am descurcat bine. E vorba despre acele mine improvizate care se află la tot pasul. Într-o singură misiune am trecut peste 92 de poduri şi sunt foarte multe proceduri“, rememorează Olimpiu Iosif.

militari maramureseni

Ambii ar pleca din nou în misiuni


Lunile petrecute pe teritoriul afgan le-au trezit şi dorul de casă. Şi maiorul, şi maistrul sunt de acord că momentul cel mai frumos a fost când au pus picorul pe pământ românesc. „Am trăit din plin un sentiment de uşurare, când am simţit că roţile trenului de aterizare al avionului au atins pământul românesc. Atunci am simţit că suntem acasă şi că nu ni se mai poate întâmpla nimic rău“, zâmbeşte Mihai Marius.

Deşi au trecut prin momente grele, şi-au pus viaţa  în pericol şi au stat departe de familiile lor, cei doi militari spun că s-ar întoarce în Afganistan. „Am două misiuni până acum şi ştiu ce se întâmplă acolo. Poate nu m-aş duce chiar în anii următori, poate mai încolo, într-un comandament NATO. Ar fi o experienţă de altă natură decât să te afli într-un batalion de manevră“, spune Mihai Marius. „Categoric m-aş întoarce. Ştiu ce trebuie să fac şi pentru asta m-am pregătit“, completează Olimpiu Iosif.

VIDEO De Ziua Forţelor Terestre Batalionul 612 Artilerie Aantitanc „Maramureş“ şi-a sfinţit biserica

VIDEO Un militar român mort şi alţi cinci răniţi într-un atac sinucigaş în Afganistan. Slujbe de comemorare luni, în toate unităţile militare

Afganistan: patru talibani ucişi în cursul unui atac asupra unui hotel de lux din Kabul

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite