Trucuri pentru maioneza perfectă. Cum o dregi rapid atunci când s-a tăiat
0Maioneza tăiată este o problemă pentru oricine găteşte. Chiar şi cel mai experimentat bucătar a avut parte, cel puţin o dată în viaţă, de o maioneză care nu vrea să se lege nicicum. Deşi totul pare pierdut, există soluţii.
În această perioadă, în orice casă este cineva care se străduieşte să prepare bucate alese, iar salata de boeuf este unul din preparatele devenite „tradiţionale” tocmai prin faptul că este preferata românilor de sărbători. Salata de boeuf are nevoie, însă, de maioneză, iar prepararea maionezei presupune foarte multă atenţie, pentru ca aceasta să se „lege”.
Dacă vom pune prea mult ulei dintr-o dată, riscul să se taie este foarte mare, caz în care maioneza se poate arunca. „Am păţit-o de multe ori până când m-am prins că trebuie să torn uleiul aproape în picături, sau în fir foarte subţire. Dar, între tmp, am învăţat cum se drege maioneza tăiată, pentru că era păcat să arunc toate ingredientele alea”, spune Emilia, o băimăreancă de 42 de ani. Ea spune că, dacă maioneza s-a tăiat, în prima fază se poate drege cu puţin oţet sau zeamă de lămâie. „Dacă e puţină, cu câteva picături de oţet sau zeamă de lămâie se poate drege. Dar, dacă e mai multă, nu va mai avea efect”, spune ea.
În cazurile în care bolul de maioneză e mai plin şi am „dat de greu”, băimăreanca (experimentată în bucătărie încă de la 14 ani când gătea, alături de mama ei, la nunţi), spune că este, totuşi, o soluţie. „Dacă lăsăm maioneza tăiată se se aşeze 20 de minute, o să observăm că surplusul de ulei se alege la suprafaţă. Acest ulei se culege cu o lingură şi se pune deoparte, într-un alt, vas, dup care, adăugând câteva picături de oţet sau zeamă de lămâie se amestecă din nou maioneza rămasă şi se poate drege. Uleiul dat de-o parte se poate pune din nou, picătură cu picătură, până când maioneza va creşte din nou”, spune ea.
Dacă nici asta nu funcţionează, fosta bucătăreasă mai are un pont. „Se începe, practic, o altă maioneză. Se pune un gălbenuşul de ou, dar şi o linguriţă de muştar, iar din maioneza tăiată se toarnă puţin câte puţin şi se va lega din nou”, explică ea.
Însă, pentru a nu ajunge la remedii de acest fel, băimăreanca spune că cel mai bine este ca, încă de la început, să adăugăm, pe lângă gălbenuşul de ou, o linguriţă de muştar, iar pe parcurs, când se îngroaşă prea tare, să adăugăm o lingură de apă sau câţiva stropi de zeamă de lămâie ori oţet. „Cel mai adesea folosesc apă, care o face mai moale şi apoi mai poate absorbi ulei. Dacă e prea grasă, ajunge la saturaţie şi e foarte probabil să se taie”, mai explică ea.
Mai puteţi citi:
Cum facem impermeabilă încălţămintea de pânză. Improvizaţii testate de femei