Tribunalul Maramureş susţine deschis poziţia CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Maramureş    Foto: Adevărul
Tribunalul Maramureş    Foto: Adevărul

Tribunalul Maramureş susţine deschis Mesajul public emis de Consiliul Superior a Magistraturii faţă de adoptarea ordonanţei de modificare a codurilor penale. Instituţia a emis un comunicat de presă în acest sens.

Adunărea Generală a judecătorilor din Maramureş din cursul zilei de astăzi a votat, în unanimitate, susţinerea CSM faţă de ordonanţa adoptată de Guvern prin care se modifică legislaţia penală. Într-un comunicat remis presei, ei arată:

”Aducem la cunoştinţa opiniei publice că în cursul zilei de astăzi, 3 februarie 2017, Adunarea Generală a judecătorilor de la Tribunalul Maramureş a hotărât, cu unanimitate de voturi, susţinerea Mesajului public pentru apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, emis de Consiliul Superior al Magistraturii la data de 01.02.2017, şi susţinerea Poziţiei Consiliului Superior al Magistraturii faţă de adoptarea, de către Guvernul României, a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea codurilor penale şi a sesizării Curţii Constituţionale de Preşedintele Consiliului Superior la Magistraturii potrivit art. 146 lit. e din Constituţia României.

Menţionăm că Adunarea Generală a fost convocată şi constituită în condiţii regulamentare, potrivit dispoziţiilor art. 17, alin. 2 şi 9, din Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1375/2015 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, la şedinţa prezidată de preşedintele instanţei participând 21 de judecători din totalul de 27 de judecători, doi fiind în concediu”.

CSM

 

Ordonanţa de Guvern care modifică legislaţia penală a fost adoptată fără avizul CSM, care a emis un “Mesaj public pentru apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”. Iată ce spune textul:

“(...) Având în vedere principiile independenţei şi responsabilităţii justiţiei, consacrate prin numeroase documente internaţionale, asumate de corpul judecătorilor şi procurorilor din România,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, reafirmă că:

Independenţa justiţiei reprezintă o componentă esenţială a statului de drept, în care cele trei puteri – legislativă, executivă şi judecătorească – trebuie să fie într-un permanent echilibru, dat tocmai de egalitatea ce există din punct de vedere constituţional.

Principiile independenţei şi imparţialităţii sunt pietre de fundament ale motivării şi legitimităţii funcţiei judiciare în orice stat.

Independenţa magistraturii, enunţată în Constituţia României şi legile justiţiei, trebuie garantată de către stat. Este de datoria tuturor guvernelor şi a celorlalte instituţii de a respecta şi supraveghea independenţa corpului de magistraţi.

Puterilor executivă şi legislativă le revine obligaţia de a se abţine de la adoptarea oricăror măsuri care ar putea submina independenţa magistraţilor.

Este de datoria fiecărui stat membru al UE să asigure resursele adecvate pentru a permite corpului de magistraţi să îşi îndeplinească atribuţiile în mod corespunzător.

Adoptarea unor măsuri care subminează progresele înregistrate în reforma justiţiei are un impact negativ major asupra societăţii româneşti în general.

Pentru a-şi îndeplini menirea constituţională, Consiliul Superior al Magistraturii are nevoie de încrederea şi sprijinul corpului magistraţilor, a celorlalte puteri şi a societăţii în ansamblul său”.

Mai puteţi citi:

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite