Sesizare penală pentru un primar maramureşean. Acuzat de conflict de interese după ce şi-a angajat familia în Primărie
0ANI a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul lui Ţiudic Pavel, Primar al Comunei Repedea, Jud. Maramureş. Acesta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât, în calitate de primar, a emis dispoziţii prin care şi-a angajat fiicele şi ginerele în cadrul instituţiei şi a semnat contractele individuale de muncă ale acestora.
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Ţiudic Pavel a infracţiunii de conflict de interese. Ţiudic Pavel a încălcat dispoziţiile legale, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”.
Mai mult, acesta încalcă şi o altă dispoziţie, potrivit căreia „primarii […] sunt obligaţi să nu emită […] o dispoziţie […] care produce un folos material pentru […] rudele sale de gradul I”, precum şidispoziţiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Primarul a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ţiudic Pavel a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat în cazul lui Ţiudic Pavel şi existenţa stării de incompatibilitate.
Primarul comunei Repedea a fost declarat incompatibil de ANI
Trei consilieri locali şi un primar de Maramureş au fost găsiţi incompatibili