Secretul vinetelor: cum trebuie să fie coapte pentru a nu se înnegri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinetele trebuie să fie proaspete    Foto: Adevărul
Vinetele trebuie să fie proaspete    Foto: Adevărul

Oricine a gătit vinete s-a întrebat cel puţin o dată care este secretul ca vinetele să rămână albe după coacere. De cele mai multe ori, pentru a economisi timp şi energie, ne folosim de un mic truc, care însă le face să-şi schimbe culoarea.

Vinetele se găsesc în comerţ în oricare perioadă a anului, chiar şi când nu este sezonul lor, astfel că un sfat în ce priveşte pregătirea lor e binevenit oricând.

Multe dintre gospodinele care pun vinetele la păstrat în congelator pe iarnă s-au lovit de această problemă şi nu ştiu cum să o rezolve. Vinetele se înnegresc după coacere, deşi au folosit, aşa cum spune regula, doar un cuţit din lemn pentru tocarea lor. Un bucătar cu experienţă explică care este secretul acestora. ”Vinetele nu se coc la foc mic. Toată lumea preferă să le bage la cuptor şi,= cât timp se coc, e vreme pentru a face altceva. Coapte la foc mic, ele se vor înnegri, chiar dacă la final nu vom folosi obiecte metalice pentru a le toca”, explică Marian, bucătar într-un restaurant.

Astfel, acesta spune că secretul este să le coacem pe plită şi să le întoarcem din când în când, pentru a nu se arde. ”Poate durează mai mult şi, cu siguranţă, e nevoie de mai mult timp să ne ocupăm de ele, însă la final, vinetele coapte îşi vor păstra culoarea şi aspectul”, a mai arătat el. După curăţare, este recomandat să fie lăsate la scurs cel puţin două ore, pentru a se diminua gustul amărui.

Cum alegi vinetele proaspete

Gustul amar poate fi evitat şi prin alegerea unor vinete proaspete. ”Trebuie să fie uşor elastice şi să se simtă pufoase la apăsare. Dacă sunt prea tari, cel mai probabil sunt bătrâne sau culese demult şi mai mult ca sigur vor fi prea amare”, a mai arătat bucătarul. Coaja lor trebuie să fie lucioasă şi netedă, fără urme sau semne. Indiferent că sunt lunguieţe sau rotunde, mai mici sau mai mari, vinetele pot fi gustoase, cu condiţia să fie proaspete şi să nu fie ”bolnave”. De prospeţimea lor este relativ uşor să ne dăm seama, după cât de veştedă e codiţa lor.

Este cunoscut deja că, la contactul cu obiectele metalice, vinetele se oxidează şi îşi vor schimba culoarea, de aceea se recomandă ca după ce au fost coapte şi curăţate să fie tocate cu un cuţin de lemn.

Pont: Dacă v-aţi decis să coaceţi vinetele pe aragaz, este bine să-l ”protejaţi” cu folie de aluminiu, pentru că zeama vinetelor care se va scurge şi se va arde, va fi foarte greu de curăţat. Pentru asta, scoateţi ”ochiurile” (arzătoarele) maşnii de gătit, aşezaţi folia pe toată spurafaţa şi faceţi mici semne unde vor fi puse la loc arzătoarele. Astfel va fi mult mai uşor să înţepaţi folia cu capătul arzătorului punându-l la loc, fără ca aceasta să se rupă în toate direcţiile.

Mai puteţi citi:

Masa ursitoarelor, un ritual important în satul tradiţional maramureşean

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite