Reţetă delicioasă de ciorbă de fasole de post. Ingredientele esenţiale care îi dau gustul perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciorba de fasole în post este una din cele mai bune alegeri. Pe de o parte este o mâncare foarte săţioasă, iar pe de altă parte, înlocuieşte cu succes carnea, fiind o bună sursă de proteine. Chiar şi fără smântână, ciorba de fasole este la fel de gustoasă şi sănătoasă.

Chiar dacă fasolea cu ciolan gătită la cazan a rămas în ”tradiţia” românilor la diferite ocazii, reţeta de post nu este cu nimic mai puţin gustoasă, iar în această perioadă este o alegere binevenită. Foarte bogată în nutrienţi, fasolea este un aliment ieftin, la îndemâna oricui. O reţetă de post este cu atât mai uşor de gătit, dar şi mai economicoasă. Pe vremuri, bunicile noastre nu concepeau zi de post fără o mâncare de fasole, pe care o găteau în diferite variante. Cel puţin în Ardeal, unde se găteşte cu rântaş, gospodinele folosesc făină, apă şi ulei pentru a găti celebra mâncare.

Înainte de a fi gătită, fasolea se lasă în apă rece de seara până dimineaţa, pentru a se hidrata. Altfel, spun gospodinele, trebuie fiartă câteva ore. ”O puneam de seara la înmuiat, iar dimineaţa, după ce se umflă, o puneam la fiert în apă rece”, explică tanti Hermina, o femeie ajunsă la 70 de ani. Ea spune că era mâncarea preferată în această perioadă, chiar şi fără carne sau smântână. ”Mă mai întrebau, uneori, de ce are culoarea asta (închisă, n.r.), dar altceva nu comentau pentru că era foarte gustoasă”, mai spune ea.

Când fasolea e fiartă pe jumătate, se adaugă legumele: morcov, rădăcină de pătrunjel, ţelină si câteva foi de dafin. Când sunt fierte, se pregăteşte rântaşul. ”Pun câteva lunguri de ulei la încălzit, în care adaug una-două linguri de făină albă. În mod normal se prăjeşte, dar eu nu îl las decât un minut sau două, pentru că e mai sănătos”, mai spune femeia. Când începe să se rumenască rântaşul se adaugă una-două linguri de pastă de roşii, după care se stinge cu apă. Când fierbe, se toarnă în oală, peste fasolea fiartă. 

”Dacă nu e suficient rântaşul, mai adaug puţină îngroşeală”, mai spune ea, referindu-se la , o pastă vâscoasă făcută într-o lingură de făină albă amestecată cu apă. Se adaugă ustoroi tăiat mărunt şi frunze de pătrunjel, se mai dă un clocot, după care se ia de pe foc.

Pont: pentru o aromă deosebită, în ciorba de fasole se adaugă câteva frunze de busuioc. Gustul se va schimba considerabil. De asemenea, unele gospodine aruncă apa în care a fiert fasolea, iar boabele sunt mutate într-o altă oală cu apă fierbinte, unde este apoi gătită după reţeta de mai sus.

Se crede că fasolea ar fi fost consmată încă din antichitate de către greci şi egipteni.

Mai puteţi citi:

Cele mai bune surse alternative de proteine recomandate de nutriţionişti. Cu ce trebuie înlocuită carnea în timpul postului

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite