Proteste la instituţiile din Ministerul Muncii. Angajaţii Casei de Pensii ameninţă că vor sista plata pensiilor
0Angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Maramureş au declanşat, ieri, un protest spontan. Astăzi, şi cei de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) li s-au alăturat. În principiu, angajaţii ambelor instituţii se plâng de salariile mici, comparativ cu cele din alte instituţii ale aceluiaşi minister. Din această cauză, plata pensiilor ar putea fi sistată.
Protestul spontan al agajaţilor Casei Judeţene de Pensii a început la ora 08.00 şi a durat până la ora 10.00, fiind organizat, concomitent, în mai multe judeţe din ţară. Astăz, protestul lor s-a prelungit, până la ora 11.00, alături de angajaţii AJOFM.
Daniela Vasile, consilier superior Resurse Umane din cadrul CJP a arătat că angajaţii sunt nemulţumiţi din cauza salariilor mici şi a volumului mare de muncă. „Suntem cei din Ministerul Muncii cu salariile cele mai mici. Bruturile noastre se situează între 2.000 şi 4.000 de lei, faţă de alte instituţii publice care fac parte din sectorul administraţiei centrale. Am hotărât să protestăm, începând de astăzi (luni, n.r.), iar dacă nu ne vor fi rezolvate problemele, vom continua şi mâine, şi poimâine”, a spus Daniela Vasile.
Daniela Vasile, CJP MM Foto: Angela Sabău
Pe de altă parte, a mai arătat ea, posturile vacante nu se pot ocupa din cauza unei ordonanţe care împiedică acest lucru, făcând, astfel, să crească volumul de muncă pentru angajaţi. În plus, o nouă ordonanţă ce priveşte anul viitor va împiedica, din nou, ocuparea posturilor vacante. „Prin ordonanţa 3/2017 au fost suspendate concursurile (pentru ocuparea posturilor, n.r.) şi acum, la finalul anului, a apărut o altă ordonanţă, care prevede salarizarea pe 2018, precum şi faptul că posturile vacante rămân suspendate şi nu se pot ocupa prin concurs. La două posturi care se vor vacanta la anul, se va putea angaja o persoană”, mai explică ea.
S-ar putea sista plata pensiilor
În prezent, Casa Judeţeană de Pensii Maramureş numără 76 de angajaţi, iar cinci posturi sunt vacante, însă în 2018 urmează să se vacanteze încă cinci posturi, potrivit aceleiaşi surse. „Suntem puţini în comparaţie cu volumul de muncă ce urmează. Încet, încet, ne mobilizăm toţi din ţară şi s-ar putea să prelungim protestul şi după ora 10.00, în următoarele zile, pentru că sunt case de pensii care au intrat în protest la ora 09.00, astfel că ne vom solidariza cu ei şi vom prelungi, dacă e cazul”, mai arată Daniela Vasile.
Ea a mai menţionat că în timpul protestului nu se preiau niciun fel de cereri de la public, nu se soluţionează cereri, nu se soluţionează dosare de pensii, nu se face plata ajutorului de deces şi, ameninţă ei, s-ar putea să oprească şi plata pensiilor, dacă nu le sunt soluţionate problemele.
Angajaţii AJOFM, doleanţe asemănătoare
Alina Grebleş, reprezentanta sindicaliştilo de la AJOFM, a menţionat că îşi doresc aplicarea unor sporuri salariale pentru care se consideră îndreptăţiţi. „Dorim aplicarea sporului de calculator şi aplicarea sporului de antenă, pentru condiţii vătămătoare, ţinând cont că opt ore suntem în faa calculatorului, iar în spatele agenţiei avem o antenă radio TV. Colegii noştri de la Casa de Pensii care sunt în aceeaşi clădire cu noi beneficiază de acest spor, noi, nu. Numărul de salariaţi este foarte mic, în condiţiile în care volumul de muncă e mare. S-a modificat şi legislaţia, măsurile active au crescut. Salariile noastre nu s-au modificat din 2010. Avem cele mai mici salarii din Ministerul Muncii şi din toate instituţiile deconcentrate”, a explicat ea. De asemenea, a mai spus ea, numărul angajaţilor este la aproape jumătate faţă de anii 2009, 2010.
Zeci de persoane, nemulţumite
În tot acest timp, zeci de persoane s-au adunat pe treptele instituţiei şi, chiar dacă unii dintre ei au înţeles situaţia, ei au fost nemulţumiţi de faptul că trebuie să aştepte. „Vin şi stau, ca prostul, aici în frig”, a spus unul dintre ei. „N-am ce să fac, trebuie să stau să aştept. Nu ştiu pentru ce fac protest, dar cred că au ei motivele lor să facă grevă. Au nemulţumirile lor”, a arătat un alt băimărean, în timp ce aştepta pe treptele instituţiei. Un altul, mai supărat, a fost nemulţumit că activitatea e întreruptă. „De ce să aibă nemulţumiri? Mie, când mi s-a calculat pensia, a trebuit să umblu după e cu jalba în mână. Acuma ei stau şi fumează”, a spus băimăreanul.
Proteste au mai fost organizate în judeţele Bistriţa Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Mureş, Gorj.
Mai puteţi citi: