Primării din Maramureş amendate pentru apa care-i îmbolnăveşte pe oameni. Ce boli se pot transmite de la un pahar cu apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa analizată de DSP are mai multe probleme
Apa analizată de DSP are mai multe probleme

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş au făcut mai multe controale şi au sancţionat cinci primării pentru probleme cu apa potabilă. În zonă s-au investit milioane de euro pentru aducţiunea de apă.

Investiţii de milioane de euro s-au făcut în în ultimii ani în judeţul Maramureş, pentru ca la robinetele sătenilor să curgă apa potabilă. Toate acestea au fost făcute în zadar în unele localităţi, pentru că mai multe primării au fost amendate de către inspectorii de la DSP, după ce au constatat că apa ce curge la robinetele localnicilor nu este potabilă. Sancţiunile s-au dat la cinci primării, pentru 11 sisteme de apă din mediul rural.

„Controlul s-a făcut pe sistemele de aprovizionare centralizată cu apă potabilă în mediul rural. S-au dat sancţiuni la sistemele de apă care au avut autorizaţie de funcţionare şi le-a expirat (au fost avertizaţi), iar cei la care s-au făcut recoltări de probe şi apa a fost neconformă la parametri bacteriologici au fost amendaţi. Consumul acestei ape de la robinet creşte riscul de îmbolnăvire de boală diareică acută sau parazitoză intestinală. De asemenea, se pot transmite boli digestive“, a menţionat Carmen Sima, directorul adjunct al DSP Maramureş.

Apă tulbure la robinet

Una dintre localităţile în care apa nu este potabilă este Călineşti. Carmen Sima spune că acolo nici instalaţia nu este conformă, dar nici din punct de vedere bacteriologic apa nu corespunde, existând un risc crescut de îmbolnăvire. „Ei au o sistare temporară de activitate de mai mult timp. Au solicitat autorizarea de funcţionare, însă din cauza mai multor neconformităţi tehnice ale uzinei li s-a refuzat“, mai spune Carmen Sima.

Primarul comunei, Mihai Nemeş, spune că de vină pentru situaţia creată sunt muncitorii care lucrează la reablitarea drumului Bârsana-Baia Sprie, drum ce trece prin comună. „A fost o defecţiune la una din staţiile de clorinare şi apa nu a ieşit în parametri. Dar eu nu puteam să ţin apa oprită atâta timp. Au fost spargeri de conducte şi trebuia să le ţin sub presiune pentru a le putea repara. Nu puteam să nu am apă în comună“, se justifică el.

Nemeş mai spune că proiectul iniţial a fost făcut fără o parte importantă din instalaţie, iar după realizarea lucrării DSP nu a dar autorizaţie de funcţionare. „Dânşii ne-au cerut acele spaţii de coagulare, nişte spaţii situate înaintea staţiei de tratare, care înlătură tulbureala din apă. Fiind apă de suprafaţă, vine turbionată, iar în aceste spaţii se face şi o pretratare a apei. Când am cerut avizul de la DSP ni s-a impus să le avem şi pe acestea“, spune el. Lipsa acestei părţi din instalaţie o explică tot primarul. „Consultantul şi proiectantul au găsit nişte staţii la Buzău despre care spuneau că funcţionează fără acele staţii şi că ei tratează apa fără să aibă probleme. Totuşi, la noi, când plouă tare, mai vine apa tulbure“, recunoaşte el.

Primarul spune că pentru a rezolva problema tehnică a instalaţiei de apă are nevoie de circa 300.000 de şeo, în timp ce banii rămaşi după acoperirea cheltuielilor în primărie nu au depăşit suma de 80.000 de lei.

Probleme în Ocna Şugatag

Staţiunea Ocna Şugatag se află într-o situaţie asemănătoare. Primarul recunoaşte că a primit amendă, dar nu din cauza neîncadrării apei în parametri. „E vorba de autorizaţia de funcţionare, care a depăşit termenul, pentru asta am fost sancţionaţi. Am depus solicitarea la DSP şi încă n-am primit autorizaţia, dar între timp o altă trupă a venit în verificare. Am contestat amenda şi aştept procesul“, spune primarul comunei Ocna Şugatag, Mihai Ivasiuk.

Investiţiile care s-au făcut în judeţ pentru aducţiunile de apă potabilă sunt de milioane de euro, din fonduri europene. Primarul din Ocna Şugatag spune că doar staţia de tratare a apei a costat în jur de de 1 milion şi jumătate de euro, în timp ce reţeaua de apă a costat circa 300.000 de lei.

Mai puteti citi:

MRU anulează şedinţa coaliţiei de guvernare. PSD votează împotrivă, UNPR - pentru. Oprişan: Dacă aş fi fost eu prim-ministru, mi-aş fi riscat piciorul

România, ţara unde şcoala îşi fură singură căciula. Evaluare Naţională + pre-Bac = somnul raţiunii naşte monştri

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite