Prim secretarul rebel. Cel mai apropiat prieten maramureşean al lui Ceauşescu, schimbat din funcţie la ordinul tovarăşei Elena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu alături de Iosif Banc, Iosif Uglar şi Vasile Muşat primind delagaţia de activişti ai P.C Chinez Foto: arhivelenationale.ro
Nicolae Ceauşescu alături de Iosif Banc, Iosif Uglar şi Vasile Muşat primind delagaţia de activişti ai P.C Chinez Foto: arhivelenationale.ro

Fiecare regiune a ţării a avut de-a lungul vremii oameni apropiaţi, fideli lui Nicolae Ceauşescu. În ceea ce priveşte Maramureşul cel mai apropiat prieten al fostului preşedinte a fost un ungur, născut în Ferneziu, Iosif Uglar. Şi-acum se povesteşte despre aptitudinile maramureşeanului de-a dezvolta o comunitate, însă nu tot timpul acţiunile sale au fost pe gustul familiei Ceauşescu.


Născut la 30 decembrie 1920, Iosif Uglar a fost un om politic comunist ungur care a activat în România. În anul 1945 devine membru PCR şi conduce regiunile şi judeţele Maramureş şi Satu Mare până în 1976, când a fost promovat, la Bucureşti, în structuri centrale de partid şi de stat. Mai mult, acesta a fost preşedintele Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare,cu rang de ministru în Guvernul Manea Mănescu (1), guvernul Manea Mănescu (2) şi Guvernul Ilie Verdeţ (1).

Şi acum oamenii şi-l amintesc ca un activist perfect pentru acea perioadă, dispus să servească orânduirea socialistă.  A fost prim secretar al Partidului Muncitoresc Român aproape un deceniu, până la înfiinţarea judeţelor în 1968. Deşi nu avea foarte multe studii a reuşit performanţe greu de egalat, fiind considerat omul care a adus cele mai multe investiţii în Baia Mare. În perioada sa de conducere, Iosif Uglar a reuşit să atragă multe din finanţări pentru obiective importante ale Băii Mari. Lumea şi-l aminteşte ca un om apropiat lui Ceauşescu, pe care reuşea să-l înduplece de fiecare dată şi să-l convingă de necesitatea banilor în Maramureş. Astfel, fostul prim secretar a reuşit să primească bani pentru construcţia bazinului olimpic, a sălii sporturilor, a cinematografului Dacia sau a Palatului Administrativ.

Cu toate că îşi făcea datoria faţă de partid şi de zona pe care o conducea, Iosif Uglar nu a fost tot timpul în graţiile Ceauşeştilor. Viaţa sa amoroasă i-a adus mai multe atenţionări, după ce s-a căsătorit cu o centralistă. Pentru o perioadă lungă de vreme, a fost privit ca un activist rebel, care nu respectă întru totul doctrina partidului. A fost avertizat în repetate rânduri să-şi corecteze comportamentul, în caz contrat urmând să aibe de suferit.

Căsătoria sa cu centralista Consiliului Judeţean a fost şi gestul care a declanşat disputa dintre el şi familia Ceauşescu. Elena Ceauşescu a fost prima care i-a reproşat că nu şi-a ales bine a doua soţie, spunându-i maramureşeanului că trebuia să aleagă o activistă destoinică şi nu o centralistă oarecare. Deciza prim secretarului a fost şi cea care i-a adus după sine schimbarea din funcţie.

 

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite