Pagube de peste 2.500.000 lei în două luni, în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagube de peste 2.500.000 de lei în ultimele două luni Foto: Arhivă
Pagube de peste 2.500.000 de lei în ultimele două luni Foto: Arhivă

Vremea nefavorabilă din ultimele două luni a provocat mari pagube în Maramureş. Potrivit preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Anton Rohian, în lunile mai şi iunie, pagubele produse de efectele fenomenelor meteorologice periculoase au fost de peste 2.500.000  lei, fiind afectate nouă unităţi admnistrativ-teritoriale.

Precipitaţiile căzute în aversă au contribuit la formarea de torenţi  versanţi care au crescut nivelul şi debitelor unor văi şi pâraie, dar şi cursuri de apă necadastrată. Cele mai însemnate cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe raza localităţilor Cicârlău (63,5 l/mp); Ulmeni (51,4 l/mp) şi Cavnic (30 l/mp). Scurgerile de pe versanţi au inundat 10 locuinţe şi 49 de anexe gospodăreşti, din care una a fost distrusă. Inundaţiile au afectat infrastructura rutieră: 0,5 km de drum naţional; 0,72 km de drum judeţean; 49,5 km de drumuri comunale, 53 km de străzi/uliţe, respectiv 8,76 km de drumuri forestiere şi 20,1 km de drumuri de exploataţie. 

Apele au transportat material aluvionar pâmânt, pietre, nisip, dar şi material lemnos care au colmatat 7 poduri, 81 de podeţe şi o punte pietonală. De asemenea, cinci poduri au fost distruse de revărsare apelor, iar 112 fântâni au fost colmatate cu noroi. Creşterea nivelurilor cursurilor de apă au avariat 11,37 km de apărări de mal. Revărsarea apelor din matcă au contribuit la înecarea a 46 de păsări de curte şi 21 de oi. Au fost inundate 11,1 hectare de teren agricol, iar o mare parte din culturi/legume au fost compromise. Ploile au contribuit la reactivarea unor alunecări de teren care au afectat un drum de exploataţie forestieră în municipiul Baia Mare, cartier Firiza, pe tronsonul Sunioca-Valea Roşie; respectiv un drum de exploataţie agricolă în comuna Coaş. Intensificările de vânt care temporar au prezentat aspect de vijelie, dar şi precipitaţiile torenţiale au afectat un obiectiv socio-economic în comuna Ulmeni.

Prin ordinul prefectului nr.103/2013 au fost constituite comisii de validare a evaluărilor realizate de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, ca urmare a efectelor meteorologice periculoase. Acestea au menţionat că se impune promovarea unor noi lucrări de apărare de mal în comuna Cicârlău pentru stoparea fenomenului erozional, a declarat prefectul de Maramureş. Despre valoarea pagubelor produse în lunile mai şi iunie a fost informată conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Ploile torenţiale au afectat municipiul Baia Mare

Pagube semnificative în Maramureş în urma inundaţiilor. Zeci de kilometri de drum afectat şi mai multe gospodării inundate

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite