Oportunitate de afacere în Borşa. O stână turistică unde turiştii să înveţe să mulgă oile şi să facă brânză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii din Maramureş au idei cel mult inedite atunci când vine vorba despre obiectivele turistice care ar putea atrage turiştii în zonele pe care aceştia le păstoresc. Recent Primăria Borsa a venit cu propunerea de a se construi O STÂNĂ TURISTICĂ.

Potrivit oficialilor din mica primărie aflată la poalele Pieetrosului Rodnei, acea stână turistică ar trebui să fie locul unde turiştii sau copiii să vadă “cum se desfăşoară activitatea la stână, cum se fac brânzeturile, să mănânce şi să cumpere diferite produse obţinute la stână”.

Pentru construirea unor astfel de obiective, primăria va pune la dispoziţie terenuri situate în zonele frecventate de turişti şi uşor accesibile şi teren de păşunat pentru animalele celor care doresc să realizeze astfel de investiţii. Zonele care se pretează pentru asemenea investiţii sunt Prislop, Stiol, Izvorul Cailor,  Runcul Stiol sau Puzdrele.

Primarul oraşului, Sorin Timiş a declarat, pentru adevărul, că déjà doi investitori şi-au manifestat intenţia de a construi o astfel de stână, însă se aşteaptă şi alte idei.

“Avem foarte mulţi turişti care vin în zonă şi cărora le place să meargă să vadă cum e la stână. Doar că nicio stână din Borşa nu are condiţii pentru a primi turişti. Adică nu există o sală de mese unde să se poată servi ceva de la stână, că trebuie autorizaţie pentru aşa ceva, nicio stână nu are locuri de cazare pentru turişti, mai ales că sunt turişti care vor să petreacă o noapte la stână… 

Vrem să facem un obiectiv touristic, adică cine vrea să petreacă două zile ca şi ciobanul de pe munte, să poată să o facă. În 2016 expiră multe dintre contractele de concesionare şi închiriere a păşunilor alpine şi pe munţii pe care i-am trecut acolo în oportunitatea de afaceri nu se vo mai face contracte decât la cei care vor face astfel de investiţii”, a explicat primarul Sorin Timiş.

Proiectul este în fază incipient, însă ceea ce se doreşte în principiu, conform spuselor primarului, este ca acea stână turistică să aibă minim 10 locuri de cazare pentru turişti, autorizaţie pentru comercializarea produselor tradiţionale şi un loc unde să se poată face activitatea de la stână.

Dacă primarul Sorin Timiş este extrem de optimist, nu acelaşi lucru se poate spune despre prefectul Anton Rohian, care se declară sceptic în privinţa ideei amenajării unei astfel de stâni turistice.

“Eu nu spun că o astfel de idée nu poate fi pusă în aplicare la Borşa, dacă e ideea lor e un lucru foarte bun, însă eu ştiu că borşenii se ocupau de schi, ei sunt astăzi percepuţi ca fiind o localitate care oferă turiştilor cu totul şi cu totul alte perspective de a vedea Borşa din punct de vedere de a vedea oraşul ca istorie. 

Acolo au fost câteva mine, acolo a fost pârtia de schi şi cred că prin asta au ei vizibilitate…Ca să nu spun că au vizibilitate negativă şi prin alte moduri. Borşa este percepută ca şi o staţiune turistică. Crearea unui astfel de obiectiv poate să îi aducă un plus de valoare. Eu sper doar ca de acea stână să se ocupe ciobanii, şi nu intelectualii din oraş”, a adăugat Anton Rohian. 

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite