FOTO Ca după război şi totuşi frumos. Baia Mare de la aproximativ 500 de metri înălţime.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul unei drone, un consilier local băimărean a realizat nişte fotografii care au reuşit să impresioneze sute de băimăreni. Subiectul principal al fotografiilor este turnul combinatului şi zona adiacentă, un loc în care industria maramureşeană şi-a spus cuvântul de-a lungul anilor.

Turnul fostului combinat Phoenix este şi în ziua de astăzi unul dintre cele mai cunoscute obiective ale municipiului Baia Mare. Datorită înălţimii sale, acesta se vede din fiecare punct al oraşului şi chiar la câţiva kilometri depărtare de Baia Mare. Cu toate acestea, nu multă lume a reuşit să se apropie de el şi nici să vadă cu arată zona în care mii de băimăreni lucrau în fiecare zi. 
 

Din fotografiile realizate de către Ciprian Cozoplean se vede exact cum anii de activitate a combinatului şi-au pus amprenta pe domeniul din jurul fostului combinat, iar imaginile sunt absolut fascinante.  Mai mult, acesta a reuşit să surprindă turnul din diferite ipostaze pe care nu mulţi dintre băimăreni puteau să le vadă. 


Turnul Combinatului este cel mai înalt furnal din România şi este a treia construcţie industrială din Europa. Colosul a fost ridicat în perioada 1993-1995, construit şi proiectat de către Gip Grup SA din Bucureşti. Lucrările s-au demarat pe parcursul a trei ani iar rezultatul final a fost un mastodont de 351,5 metri cu o deschidere la bază de 20 de metri, iar la vârf un diametru de 9 metri. Coşul de dispersie a apărut ca o necesitate datorată activităţii industriale intense din zonă. Ideea construcţiei de peste 11 milioane de dolari a aparţinut specialiştilor companiei Phoenix, principalul poluant al zonei în vremea respectivă.

Unicul rafinator de aur din Europa sau filatura Maratex, piloni ai economiei naţionale în vremea comunismului

FOTO VIDEO Acolo unde se agaţă harta-n cui - despre bogăţia şi măreţia oraşului Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite