FOTO Peştii din râul Lăpuş au murit din cauza REMIN, susţin cei de la VITAL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluare pe raul Lapus. Tone de peste mort
Poluare pe raul Lapus. Tone de peste mort

S.C. VITAL S.A.,  prin Procesul verbal de contravenţie nr.9202294 din 11.08.2014, întocmit de Comisariatul judeţean Maramureş din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, a fost sancţionată contravenţional cu plata unei amenzi de 50.000 lei din cauza funcţionării la parametri reduşi a staţiei de epurare care deserveşte municipiul Baia Mare.

În opinia operatorului de apă şi canal principalul vinovat pentru dezastrul ecologic de pe Lăpuş este societatea REMIN.

“Facem cunoscut,  pe această cale,  că S.C. VITAL S.A.  nu este responsabilă pentru situaţia creată din cauza funcţionării doar a treptei primare la staţia de epurare din Baia Mare, răspunderea revenind în principal C.N.M.P.N REMIN S.A pentru următoarele motive:

Din galeria de mină situată la capătul străzii Iuliu Maniu din Baia Mare, lucrare minieră în conservare aflată în patrimoniul şi administrarea C.N.M.P.N REMIN S.A., se evacuează (prin racordare neautorizată) ape de mină în reţeaua de canalizare menajeră municipală care ajung  în staţia de epurare Baia Mare. 

Aceste ape de mină conţin minerale grele în concentraţii peste limitele admise, impurificatori care ulterior se regasesc în nămolul rezultat în procesul tehnologic de epurare. Notificările repetate ale societăţii noastre adesate REMIN de a identifica o altă soluţie privind descărcarea respectivelor ape de mină, astfel încât ele să nu ajungă în reţeaua publică de canalizare, nu au avut niciun ecou.

1.  Nămolul rezultat în activitatea staţiei de epurare cu conţinut de metale grele nu poate sa fie valorificat datorită acestor încărcări cu metale grele, neconforme cu normele legale. Reţetele clasice de valorificare a acestuia, cele materiale (în agricultură, fabricarea cimentului), cele energetice (fermentarea anaerobă, incinerarea, gazeificarea) respectiv depozitarea acestora nu au putut fi puse în practică, conţinuturile în arsen, plumb, zinc, cupru etc, peste limitele prevazute de normele de mediu constituind motivul principal pe care toţi potenţialii nostri parteneri contractuali le invocă.

2.  Zilnic, la staţia de epurare Baia Mare, în condiţiile funcţionării la parametrii maximi (treapta mecanică plus treapta biologică)  s-ar produce aproximativ 25 – 30 tone de nămol, care ar trebui să fie valorificat după reţetele clasice, volume apreciabile pentru care, deocamdată, datorită concentraţiilor de metale grele, nu există soluţii de utilizare. 

3. Eliminarea metalelor grele din apele de mină/nămolul rezultat din staţia de epurare ar reprezenta varianta care ar permite folosirea nămolului conform strategiei naţionale privind managementul nămolului şi implicit  respectarea de către S.C. VITAL S.A. a condiţiilor impuse în autorizaţiile de mediu", au arătat cei de la SC VITAL SA. 

Conducerea societăţii de apă şi canal a ţinut să sublinieze faptul că în situaţia în care Compania REMIN S.A. nu va da de urgenţă curs solicitărilor VITAL "ne rezervăm dreptul să întreprindem toate demersurile legale privind promovarea intereselor comunităţii băimărene  în ceea ce priveşte rezolvarea unei probleme de mediu extrem de importantă".   

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite