FOTO Doi tineri cercetaşi au străbătut Carpaţii Occidentali, Meridionali şi Orientali, promovând mesajul „Salvaţi muntele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traseele montane din toate cele trei grupe de munţi care alcătuiesc lanţul carpatic al României au fost străbătute de doi tineri cercetaşi. Cei doi au promovat mesajul „Salvaţi muntele – Ultima resursă a României”.

Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” filiala Dej, a desfăşurat în perioada 26 iulie - 15 septembrie a.c., un proiect susţinut de către Jandarmeria Română, în cadrul căruia doi tineri cercetaşi au străbătut Carpaţii Occidentali, Meridionali şi Orientali, promovând mesajul „Salvaţi muntele – Ultima resursă a României”.

În perioada 11-15 septembrie a.c., cei doi cercetaşi au străbătut traseele montane de pe teritoriul judeţului Maramureş, unde jandarmii din cadrul celor trei Posturi de Ordine Publică Montană de la Borşa, Cavnic şi Şuior, le-au oferit întreg sprijinul în scopul desfăşurării în siguranţă a expediţiei.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Jandarmeria Maramureş, punctul de întâlnire al jandarmilor montani de la Borşa cu cei doi membri ai expediţiei, a avut loc zilele trecute în zona lacului Ştiol. Pe parcursul celor trei zile petrecute în zona de responsabilitate a Postului Montan de Jandarmi Borşa, cei doi cercetaşi au  parcurs mai multe trasee montane, ocazie cu care au fost îndrumaţi şi informaţi de către jandarmi, cu privire la gradul de dificultate al traseelor care urmează a fi străbătute în Munţii Rodnei, despre zonele potenţial periculoase (teren accidentat, zone frecventate de animale sălbatice periculoase), surse de aprovizionare cu apă.

În seara zilei de 13 septembrie a.c., lucrătorii Postului de Jandarmi Montan Cavnic, i-au preluat cei doi expediţionişti, cu care în dimineaţa următoare au avut o întâlnire în cadrul căreia le-au prezentat traseul care urmau să-l parcurgă, zonele cu dificultate, zone unde este posibil să întâlnească animale sălbatice, locuri cu apă potabilă si obiectivele turistice de interes din masivul Gutâi, apoi au monitorizat întregul traseu parcurs de aceştia.

În aceeaşi zi, cei doi cercetaşi au fost preluaţi de către jandarmii din cadrul Postului Montan Şuior, în zona Creasta Cocoşului şi îndrumaţi asupra traseelor ce urmau să le parcurgă, până la încheierea expediţiei, care a avut loc în Poiana Soarelui din Staţiunea Izvoare.

De-a lungul expediţiei, cei doi cercetaşi au făcut o documentare cu privire la starea marcajelor turistice, starea traseelor, „curăţenia”existentă pe traseele de creastă, în scopul contribuirii la educaţia societăţii în care trăim.

Jandarmeria Montană îşi propune ca prin îmbunătăţirea cadrului de cooperare cu celelalte instituţii abilitate, să contribuie la realizarea unui model integrat de asigurare a securităţii publice menit să însoţească dezvoltarea durabilă a turismului montan, obiectivul urmărit fiind acela de a oferi un răspuns integrat la problematica „Turism – Siguranţă – Mediu”.

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite