Educaţie tansfrontalieră. Un liceu din Baia Mare şi unul din Ucraina pun bazele unei colaborări educaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire cu reprezentanţii liceelor    Sursa foto: Instituia prefectului Maramureş
Întâlnire cu reprezentanţii liceelor    Sursa foto: Instituia prefectului Maramureş

Un protocol de colaborare va fi semnat între două licee, unul din Baia Mare şi unul cu predare în limba română din Slatina, Ucraina. Întâlnirea dintre reprezentanţii celor două unităţi de învăţământ a fost mijlocită de prefectul de Maramureş, Anton Rohian.

Întâlnirea a avut loc ieri, 11 februarie şi a reunit reprezentanţii a două licee, Colegiul ”Eminescu” din Baia Mare şi Liceul cu predare în limba română din Slatina, Ucraina, unitate de învăţământ care face demersuri pentru a i se atribui denumirea ”Mihai Eminescu”. Înte cele două unităţi de învăţământ există un protocol de colaborare încheiat anul trecut între Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi instituţia similară din Transcarpatia, Ucraina. Reprezentanţii celor două licee vor întocmi până luni un draft al protocolului de colaborare, care va avea în vedere specificul asemănător al celor două licee şi schimbul de elevi. Se vor pune, astfel, bazele unor proiecte viitoare comune, care să pornească de la nevoile identificate în special în rândul elevilor români de la instituţia de învăţământ din Slatina. După cum a precizat prefectul Rohian, dincolo de Tisa se simte lipsa manualelor în limba română, a învăţătorilor şi educatorilor. Se are în vedere şi sprijinirea claselor de grădiniţă şi I-IV frecventate de românii din Slatina, unde există nevoi mari şi stringente. Prefectul a mai spus că aceste iniţiative benefice ambelor părţi vor trebui să aibă continuitate în viitor, indiferent de eventualele schimbări la nivel politic.

Directorul Adalbert Meheş şi-a exprimat dorinţa ca instituţia pe care o conduce să încheie un protocol de colaborare cu unul dintre cele patru licee româneşti din Cernăuţi.

Prefectul Rohian a mai arătat faptul că este în lucru un manual de istorie a Maramureşului pentru clasa a VII-a, care va fi disponibil din anul şcolar 2016-2017. Acesta urmează să fie folosit de elevii români atât în Maramureşul din stânga Tisei, cât şi în cel din dreapta Tisei. Anton Rohian a ţinut să sublinieze că o colaborare în domeniul educaţional între cele două ţări trebuie să pornească de la problemele concrete ale elevilor români aflaţi de o parte şi de alta a graniţei, cât şi ale elevilor ucraineni din Maramureşul Istoric.

Întâlnirea s-a finalizat cu vizitarea, de către prof. Adriana Pop, a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi, respectiv, a Colegiului Tehnic „C.D. Neniţescu” din Baia Mare.

La întâlnirea care a avut loc la Palatul Administrativ din Baia Mare au participat, alături de prefectul Anton Rohian: prof. Ana Lucreţia Maria Moldovan, inspector şcolar general pentru Maramureş, prof. Adriana Pop, directorul Liceului cu predare în limba română din Slatina, prof. Rodica Mone, membră în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” Baia Mare şi prof. Adalbert Meheş, directorul Colegiului Tehnic ”C.D. Neniţescu” Baia Mare.

Mai puteţi citi:

Astenia şi depresia. Care este legătura dintre cele două afecţiuni şi cum ne putem proteja organismul - explicaţia medicului

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite