Cupa naţională la ciclism montan se desfăşoară pe cel mai dificil traseu din ţară, în staţiunea Mogoşa din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cupa naţională la downhill se desfăşoară azi şi mâine la staţiunea Mogoşa din Maramureş. Peste 70 de concurenţi din toată ţara s-au înscris la concurs şi au început, de astăzi, să se antreneze pe pista considerată cel mai dificil traseu pentru ciclism montan din ţară.

Staţiunea Mogoşa din Maramureş a devenit, pentru două zile, gazda concursului de ciclism montan ”Mogoşa Downhill Challange. Cei peste 70 de concurenţi care au participat încă de astăzi la antrenamente spun că este, fără doar şi poate, un traseu care se pretează la competiţii interneaţionale, fiind considerat cel mai dificil din ţară. Majoritatea dintre ei sunt pasionaţi de sportul extrem şi spun că au mai participat la competiţii, însă aici au întâlnit cel mai dificil traseu. ”Traseul este cel mai bun din România, cel mai lung, cel mai tehnic, are toate elementele unui traseu de cupă mondială. Este foarte obositor şi trebuie să fii foarte atent la diverse obstacole, pentru că dacă vii obosit şi nu abordezi corect, e posibil să greşeşti şi să cazi, bineînţeles, urmând şi nişte lovituri. Din păcate, o fată a căzut un pic mai sus, s-a lovit un pic, dar e în regulă. Având în vedere că e o fată foarte mică şi e un traseu atât de dificil, era posibil să se întâmple şi asta”, spune Bogdan Ionescu, un concurent venit din Bucureşti. El a mai participat la Mogoşa de la prima ediţie, iar despre traseu este spune că este foarte lung, că sunt foarte mulţi bolovani, pământ mişcător, contrapante, rădăcini, podeţe de lemn, sărituri etc. El mai arată că la Mogoşa a făcut doar şase coborâri, în condiţiile în care la Sinaia spre exemplu a reuşit chiar şi 23 de coborâri într-o zi.

Ciclism montan în Maramureş

Alţi concurenţi, aceeaşi părere. ”E foarte greu traseul, e unul din cele mai dificile din ţară, foarte abrupt, stâncos, am mai fost aici de două ori, în 2012 şi 2013, când l-am prins pe ploaie, dar pot să vă spun că nu-i nicio diferenţă, nici uscat, nici pe ploaie, tot nu este aderenţă, dar e foarte distractiv”, spune Andi Delescu din Iaşi, arătând că nu a avut incidente majore până acum. O altă tânără nu a fost la fel de norocoasă, dar e la fel de pasionată. E a căzut şi s-a julit puţin, dar fără urmări grave. ”Am venit prima oară la Mogoşa şi am mai fost până acum doar la 3-4 concursuri. Traseul este superdistractiv, e şi greu, ajungi jos obosit, dar e foarte fain. Am căzut, m-am ales cu câteva zgârieturi, dar nu se întâmplă nimic. Cazi, te ridici, mergi mai departe. Părinţii mă sună să mă întrebe dacă sunt bine şi se bucură când le spun că totul e ok. Trebuie să fii foarte rapid şi să iei decizii repede”, spune Luana Cherecheş, de 19 ani.

Doar trei fete în concurs

În concurs sunt doar trei fete, dintre care una de 16 ani s-a accidentat şi a fost transportată la spital cu o ambulanţă SMURD, după ce s-a lovit destul de serios la şold.

Cicliştii urcă la start cu telescaunul

Concursul este a doua oară ogaziat de Gravity Crew, dar pentru prima dată Cupa Naţională. ”Este a doua ediţie organziată de clubul nostru şi a şaptea ediţie care se desfăşoară la Mogoşa, însă pentru prima dată este organizată în România Cupa Naţională la ciclism montan. E un sport care se desfăşoară în natură, pe un teren destul de accidentat şi câteodată mai avem nevoie şi de intervenţia salvamontiştilor ca să fim sigur că toti concurenţii sunt în siguranţă sau primesc îngrijirile medicale de care au nevoie”, a spus  Adrian Zaharia, de la Gravity Crew.

Câştigătorii vor fi premiaţi în bani, cu sume cuprinse între 400 şi 1000 de lei, dar şi în diferite obiecte oferite de sponsorii concursului.

Traseul are o lungime de 2000 de metri şi o diferenţă de nivel de 500 de metri, iar în în partea de sus a traseului este o zonă de bolovani, apoi o ”săritoare” la mijlocul traseului. ”Astea ar fi elementele cele mai spectaculoase, dar tot traseul este foarte greu, este un traseu de dificultate ridicată şi avem concurenţi dintre cei mai buni, pentru că este traseu cel mai greu din ţară, din punct de vedere fizic şi tehnic şi e nevoie de abilităţi”, a mai menţionat organizatorul. La ultima ediţie cel mai bun timp obţinut a fost de 4,18 minute.

Mai puteţi citi:

Mark Sebastian Mesaroş, copilul de 13 ani din Maramureş care i-a impresionat pe americani cu talentul său

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite