Cum se prepară iaurtul de casă natural perfect. La ce temperatură trebuie să ajungă laptele după fierbere înainte de adăugarea ingredientelor esenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Care este diferenţa între iaurt şi chefir

Iaurtul este extrem de simplu de preparat şi poate fi făcut acasă, natural. Dacă citim eticheta unui iaurt cumpărat din comerţ s-ar putea să avem surpriza să constatăm că există ingrediente ciudate.

Preparat în casă, putem obţine iaurtul natural şi sănătos. „Mama îmi povestea că atunci când era copil, la ţară nici nu ştia că iaurtul se poate cumpăra din comerţ. Era forte simplu, laptele proaspăt care nu era consumat, se lăsa «la prins»”, spune Ana Stan, o băimăreancă de 41 de ani.

Ea mai spune că, deşi mama ei a învăţat-o să lase laptele proaspăt „la prins”, s-a obişnuit să prepare iaurtul atunci când are nevoie, în maximum două ore. „Obişnuiesc să iau laptele de la piaţă. E bun şi cel din comerţ, dar parcă laptele cumpărat de la ţărani are altă consistenţă”, explică ea.

La un litru de lapte, explică băimăreanca, foloseşte o linguriţă de iaurt. „Prefer iaurtul bio, pentru că dă o consistenţă cremoasă iaurtului”, mai spune ea.

Laptele este pus la fiert, iar după ce a început să clocotescă, se dă la foc mic sau mediu, pentru încă 10-15 minute. „Trebuie lăsat apoi să se răcească, dar nu de tot, ci doar până când poţi atinge cratiţa cu mâna fără să te arzi. Practic, ar trebui să fie cam la 37 de grade”, mai spune ea.

Când laptele este suficient de rece, se amestecă o linguriţă de iaurt bio cu puţin lapte călduţ, iar după ce a fost amestecat destul de bine, se toarnă în restul de lapte. „Trebuie amestecat bine, cu un tel, până când se  încorporează”, mai explică băimăreanca. Amestecul astfel obţinut se păstrează lângă o sursă de căldură, pentru circa două ore, apoi se mută la frigider. Dacă mai stă la căldură, iaurtul va deveni prea acru.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite