Condamnări în dosarul exploziilor din Sighet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul exploziilor din Sighet   Foto: Adevărul
Locul exploziilor din Sighet   Foto: Adevărul

Şapte persoane au primit condamnări în dosarul exploziilor din Sighet din 2012. Unii au primit condamnări cu executare, iar alţii cu suspendare. De asemenea, firma Berg Sistem Gaz SA va trebui să achite victimelor despăgubiri de 1 milion euro, iar ANRE, despăgubiri de 3 milioane euro.

Instanţa s-a pronunţat în dosarul celor două explozii din clubul de noapte din Sighetu Marmaţiei care au avut loc în februarie 2012. Astfel, din cei 12 care au fost cercetaţi, patru au fost condamnaţi în 2013, după ce şi-au recunoscut vina. Ulici Daniel, judecat pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, a fost condamnat atunci la un an închisoare. Părtrăuş Adrian Ştefan, la un an pentru pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pătrăuş Daniela, la un an şi două luni pentru pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Lazarciuc Petru Andrei, la un an şi patru luni pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Toţi, însă, au primit pedeapsă cu suspendare.

În 8 iunie, instanţa s-a pronunţat şi în cazul celorlalţi vinovaţi astfel: Faur Valer este condamnat trei ani de închisoare pentru verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa şi pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Enache Gheorghe Răsvan este condmanat la patru ani închisoare pentru verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Georgescu Eugen este condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave. Râşnoveanu Daniel este condmnat la un an de închisoare cu suspendare, Dolca Vasile are de executat doi ani de închisoare, iar Ţiplea Alexandru Marius, 8 luni de închisoare, cu suspendare. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Pal Alexandru, însă firma BSG va plăti o amendă de 100.000 de lei. „Deduce din pedepsele aplicate inculpaţilor reţinerea şi arestul preventiv, după cum urmează: pentru inculpatul E.G.R.  perioada 25.04.2012-30.04.2012, pentru inculpatul F.V.perioada 7.03.2012-30.04.2012, iar pentru inculpatul G.E. perioada 25.04.2012-30.04.2012”, se arată în Minuta Tribunalului Maramureş, redată presei anonimizată.

Exploziile din Sighet, cel mai grav caz din ultimii ani

Cele două explozii care au avut loc în 19 februarie 2012 au făcut 17 victime. Prima deflagraţie a avut loc într-un club de noapte, aflat la subsolul unei clădiri, în jurul orei 01.00. Şapte fete au suferit atunci arsuri pe mâini şi pe faţă, având nevoie de intervenţii chirurgicale. Cea de-a doua explozie s-a produs în jurul orei 10.00, la nivelul superior, într-o încăpere de deasupra clubului. Victime au fost membrii echipei de cercetare care a venit la faţa locului. Deşi prima explizie s-a produs din cauza unei scurgeri de gaze, nimeni nu a închis vanele până după ora 13.30, mult după ce s-a produs şi a doua explozie. În cea de-a doua au fos răniţi 10 oameni: trei poliţişti, doi pompieri şi patru persoane civile, precum şi de un notar.

Unul dintre chiriaşii clădirii în care au avut loc exploziile, avocatul Toader ŞuŞtic, declara atunci pentru presa locală că reţeaua de gaz ar fi fost verificată în urmă cu mai puţin de o săptămână şi că nu au fost depistate probleme.

Mai multe victime au fost atunci transportate la Bucureşti, fiind în stare gravă. Un pompier şi-a pierdut viaţa în urma celei de-a doua explozii. În curând au început cercetările, iar mai multe persoane responsabile de realizarea reţelei de gaze au fost cercetate, inclusiv firma angajată să facă lucrările la reţea.

image

Darius Perhaiţă (foto) a fost unul dintre poliţiştii criminalişti care a avut ghinionul să se afle la muncă în acea zi de duminică, a rămas cu sechele pentru toată viaţa. El şi-a pierdut vederea şi o parte din mobilitate.

Procurorii au considerat că firma de distribuţie a gazului, angajatii şi colaboratorii acesteia sunt responsabili de cele întâmplate. Sentinţa din 8 iunie nu este definitivă.

Mai puteţi citi:

Complexul Astronomic din Baia Mare, proiect impresionant pentru nevăzători

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite