Claca, un vechi obicei popular, reînviat la Muzeul Satului din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vechi obicei popular a fost reînviat, în cursul săpptămânii trecute, la Muzeul Satului din Baia Mare. Claca, un vechi obicei prin care sătenii se ajută între ei la muncă, a fost „psă în scenă” la Muzeul Satului din Baia Mare.

Clăcaşii au cosit în câteva zile aproximativ un hectar de teren, în curtea Muzeului Satului, în zone mai greu accesibile. ”Am avut un parteneriat cu comunitatea din Copalnic Mănăştur, cu Asociaţia Aripi, care e tot din Copalnic Mănştur şi cu revista Vatra Chioreană. Am zis hai să vedem dacă putem să facem asta la Muzeu”, spune Monica Mare, directoarea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.

Astfel, clăcaşii din Copalnic Mănăşur, dar şi angajaţi ai instituiei, îmbrăcaţi în port popular, au plecat, de dimineaţă, aşa cum cere obiceiul, cu coasele pe umăr, la muncă. Bărbaţii au cosit, iar femeile, „responsabile” cu bucatele, au adus mâncarea şi băutura. La final, totul s-a lăsat cu un ospăţ pe cinste.

În jur de 50 de clăcaşi au făcut treabă timp de câteva zile, pe căldură, aşa cum se făcea pe vremuri. Cel mai în vârstă dintre ei are 80 de ani, iar cel mai tânăr, un băiat de 12 ani. Constantin Nechita, bătrânul care s-a încumetat să se alăture clăcaşilor, spune că era aproape de vârsta băiatului când a început să cosească. „E frumos când cosesc mai mulţi laolaltă. Trebuie să ştii şi să fii şi în putere de a cosi. Eu cosesc de la vreo 13 ani. Dar acum de vreo 20 de ani au apărut cositoarele şi s-a cosit manual mai puţin, dar şi acum este teren unde numai cu coasa manuală se poate cosi”, a spus Constantin Nechita.

Printe clăcaşi a fost şi primarul din Copalnic Mănăştur, Vasile Mihalca care, de asemenea, a spus că a învăţat să cosească de pe la 12 ani. „Mi s-a părut interesantă revitalizarea acestui obicei. A fost o clacă de coasă, a fost foarte multă lume, în jur de 50 de cosaşi, iar doamnele au împrăştiat brazdele, au adus apă, ţuică şi gogoşi la clăcaşi. S-a iscat instant şi un concurs de coasă, între generaţii, am avut de 80 de ani cel mai în vârstă clăcaş şi băieţi de 12 ani care au învăţat să cosească. A fost un concurs al generaţiilor”, a mai precizat Monica Mare. Ea a mai arătat că se doreşte perpetuarea acestui obicei, ba chiar să fie implicate şi alte comunităţi.

Claca este un obicei prin care se desfăşoară munci colective, de întrajutorare între membrii comunităţii. În trecut, clăcile se organizau în întreaga colectivitate, tinerii, bărbaţii, feciorii şi fetele organizau separat astfel de munci pentru a se ajuta reciproc. Era, pe de altă parte, şi o ocazie de socializare.

Mai puteţi citi:

Conducătorii de autovehciule cu masa de până la 7,5 tone, sfătuiţi să evite Pasul Gutâi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite