Cele mai importante festivaluri din Maramureş: toate evenimentele care atrag turişti din ţară şi de peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

An de an, în Maramureş au loc o serie de evenimente menite să ducă mai departe şi să nu permită să fie uitate obiceiuri, datini şi tradiţii. Astfel, în fiecare lună a anului sunt păstrate o serie de festivaluri, jocuri, spectacole ori concursuri folclorice.

Aproape în fiecare lună din an, în Maramureş au loc evenimente culturale, folclorice. Majoritatea sunt organizate în jurul aceleiaşi date, dar pot suferi modificări de ultim moment. Câteva dintre cele mai importante se găsesc mai jos şi au devenite deja tradiţii.

Dacă unele au rădăcini în obiceiuri agrare, precreştine, altele sunt mult mai noi şi au doar rol de divertisment, însă se întâmplă constant, în aceeaşi perioadă a anului. Astfel, potrivit www.romanianmonasteries.org, în luna ianuarie, mai precis până pe data de 6, la Bobotează, este perioada în care se strigă urăturile. Pline de umor sunt jocurile numite Capra şi Ursu, în care oameni mascaţi dansează şi strigă versuri comice, iar acestea pot fi văzute încă în satele şi oraşele din Maramureşul istorc. La sfârştul lunii februarie şi începutul lunii martie au loc la Borşa Serbările Zăpezii. De obicei, acestea au loc în primul weekend din martie şi sunt organizate spectacole pe zăpadă, sporturi de iarnă, dans şi voie bună. În aceeaşi peroadă, la Cavnic se organizează Serbarea lenker-ului – sania cu volan pe care căvnicarii susţin că au inventat-o.

Udătoriu din Şurdeşti, în a doua zi de Paşte

Luna mai este cea mai bogată în festivaluri populare. Primul este ”Udătoriul” ce are loc la Şurdeşti. Practic, evenimentul este orgnizat în a doua zi de Paşte, care anul acesta va fi deja în mai, însă de cele mai multe ori este sărbătorit în luna aprilie. Este un obicei agrar şi îl onorează pe cel mai harnic gospodar, care a ieşit primul la arat în acel an. Acesta se derulează după un întreg scenariu, cu roluri bine definite pentru toţi participanţii, iar totul se termină cu o masă pe care sărbătoritul trebuie să o dea celor prezenţi, cu muzică, joc şi multă voie bună. Denumirea ”udătoriu” vine de la faptul că sărbătoritul este dus cu o tileguţă la o vâlcea, unde trebuie să fie stropit cu apă, iar conform ritualului, acesta încearcă să fugă, pentru a nu fi nevoit să plătească masa şi ceteraşii. Tinerii îl supraveghează, însă, atent să nu poată fugi şi îl prind de câte ori încearcă să scape.

Măsurişul oilor, devenit în timp un adevărat spectacol

De asemenea, în prima duminică după Paşte se serbează festivalul ”Câte flori pe Iza-n sus”, la Dragomireşti, un festival popular cu dansuri, cântece şi costume populare, mai scrie aceeaşi sursă. Tot în luna mai au loc festivaluri agrare precum Tânjaua de pe Mara, la Hoteni. Este un festival de obiceiuri agrare, din satele Hoteni, Sat Şugatag şi Hărniceşti.

”Ruptul Sterpelor”, de numit şi ”Măsurişul oilor” sau ”Sâmbra oilor” este o veche tradiţie, prezentă în toate satele din Maramureş. La începutul lui mai, oile sunt grupate în turme şi trimise la stână în munţi, pentru toată vara. Oile fertile sunt separate de cele sterpe; laptele este cântărit pentru a se stabili cantitatea produselor zilnice care trebuie dată proprietarilor. Dacă altădată, aceasta era o practică pastorală, în timp s-a transformat într-un adevărat spectacol.

Sărbătoarea Castanelor, la finele lunii septembrie

”Serbările Vişeului” – la Vişeu de Sus - un eveniment folcloric şi cultural ce are loc în luna iunie, iar ”Festivalul Stuparilor” de la Cerneşti are loc, de regulă, în prima duminică de după 15 august. Tot în această lună este Hora la Prislop în Pasul Prislop, la Borşa şi Zilele Culturii “Roza Rozalina” de la Rozavlea, un festival folcloric dedicat păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor, iar Jocul Satului din Sat Şugatag, Breb, Hoteni are loc la sfârşitul lui august – începutul lui septembrie, trei duminici la rând, una pentru fiecare sat.

Hramul bisericilor din Ieud are loc pe 8 septembrie, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului, care este patroana ambelor biserici din lemn din Ieud, dar şi Târgul Cepelor de la Asuaju de Sus, despre care se spune că datează de când cepele nici măcar nu existau în regiune. Sfârşitul lunii septembrie aduce Sărbătoarea Castanelor din Baia Mare.

Măgăruşul ”Alin”, premiul cel mare la ”Alină-te, dor, alină”!

Festivalul ”Alină-te, dor, alină!” de la Cicârlău, un concurs de muzică populară iniţiat şi organizat de Nicolae Sabău, a făcut înconjurul lumii datorită premiului cel mare care constă într-un măgăruş botezat ”Alin”. Este organizat în octombrie.

În noiembrie are loc Jocul la şură din Groşi, o sărbătoare a dansului tradiţional şi este ultimul joc dinaintea Postului Crăciunului. Hramul bisericii de lemn Budeşti-Josani se sărbătoreşte pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, iar ultimul eveniment din an este Festivalul datinilor de iarnă “Marmaţia” din Sighetu Marmaţiei, vechi de 40 de ani care sărbătoreşte tradiţiile de iarnă din Maramureş şi are loc la finele lunii decembrie, după Crăciun.

Mai puteţi citi:

Prăjiturile de casă, preferate de Anul Nou. Cum pregătim „Albiniţa” şi foile cu miere de albine, cele mai căutate de Revelion

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite