Canicula topeşte Maramureşul. Trei persoane au fost victimele căldurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii incearca sa se fereasca de caldura  Foto: Angela Sabau
Oamenii incearca sa se fereasca de caldura  Foto: Angela Sabau

Alerta cod portocaliu de caniculă în Maramureş a pus autorităţile pa jar. Avertizarea anunţa că mercurul în termometre va urca până la 39 de grade Celsius, motiv pentru care medicii ne recomandă o serie de măsuri pe care trebuie să le luăm fiecare.

Trei maramurşeni au avut nevoie de asistenţă medicală din cauza căldurii. Cei trei au suferit lipotimii şi a fost nevoie de intervenţia Ambulanţei pentru a le acorda ajutor. Autorităţile vin cu o serie de recomandări pentru evitarea, pe cât posibil, a acestor situaţii. Călin Man, medic rezident medicina de familie, explică fenomenul disconfortului produs de pragul temic de 80 de unităţi. ”Este raportul dintre căldură şi umiditate. Atunci când se depăşeşte pragul acela admisibil de 80 de unităţi, putem avea senzaţia de sufocare. Cu cât creşte peste valoarea de 80, cu atât este mai greu de respirat. Desigur, pentru un om sănătos, nu este atât de deranjant încât să i se deregleze respiraţia, dar pentru un pacient, în special cu boli cardiace, respiratorii sau neurologice, aceasta e o traumă în plus”, spune medicul.

Un alt pericol al căldurii despre care vorbeşte Călin Man este deshidratarea, adică eliminarea lichidelor din organism. ”Problema este că odată cu apa se elimină şi minerale importante precum potasiu, magneziu, calciu. Acestea ajută în special la contracţia fibrei musculare şi atunci, în cazul deshidratării,  fibra miocardică (muşchiul inimii), dar şi musculatura din organism, pierzând minerale, nu mai are contractilitate. Este senzaţia aceea că nu mai avem vlagă”, mai spune medicul. Tocmai  de aceea, arată el, se recomandă  să consumăm cât mai multe lichide, ca să se facă compensarea, dar nu oricum. ”Nu lichide reci, ci chiar călduţe, ceaiuri călduţe sunt recomandate”, spune el. De asemenea, evitarea băuturilor carbogazoase şi a celor care conţin cofeină, dar şi a alcoolului. ”Alcoolul accentuează deshidratarea, care se poate face şi prin piele, dar şi prin diureză, adică prin rinichi, iar aceste pierderi de lichide trebuie compensate. E de evitat îmbrăcămintea de culoare închisă şi din material sintetic, pentru că accentuează deshidratarea”, mai recomandă medicul. În plus, spune el, persoanele care se deplasează trebuie să poarte pălărioare, iar bătrânii cu desăvârşire trebuie să evite deplasările între orele 11.00 şi 17.00”.

Dozele pentru bolnavii cronici, reajustate

Un alt aspect important despre care a vorbit medicul se referă la bolnavii cronici, a căror doze de medicamente ar putea fi nevoie să fie reajustate. ”Pe perioada de căldură, metabolismul se modifică şi atunci şi absorbţia medicamentului este modificată. Atât medicul curant cât şi pacientul trebuie să ştie că de multe ori e necesară ajustarea dozelor. Unele se măresc, altele scad”, mai spune el. 

Autorităţile, în alertă

Şi autorităţile locale au emis o serie de recomandări pentru populaţie. Printre acestea, se recomandă păstrarea legăturii cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), pentru că sunt din categoria celor care suportă mai greu efectele căldurii. ”Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme; Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră; Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului”.

De asemenea, la locul de muncă exită unele măsuri ce trebuie luate. ”Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător”, mai arată autorităţile. 

Umbrele şi sticle cu apă, accesorii utile pe arşiţă

Maramureşul şi mai multe judeţe din ţară se află sub cod portocaliu de caniculă. Arşiţa, alături de depăşirea pragului de 80 de unităţi a confortului termic, pare că face aerul irespirabil. Pe străzi, la orele amiezii, chiar dacă e o zi din săptmână, oamenii se văd destul de rar. Până şi terasele au fost aproape goale la aceste ore. Majoritatea ori evită să iasă, ori dacă a ieşit, poartă în mână o sticlă cu apă, ori mai mult, o umbrelă pentru a se feri de soare.

caldura

Imaginea arată că majoritatea maramureşenilor ştiu să se ferească de fierbinţeala soarelui. ”Am luat o sticlă de apă cu mine, pentru că mi-e foarte sete şi încerc să mă hidratez. E foarte cald”, spune Alexandra (foto), o tânără băimăreancă. O altă tânără ţine în mână o umbrelă deschisă, deşi afară nu plouă.  ”Am deschis umbrela ca să mă feresc de razele soarelui. E foarte mult soare şi e foarte cald. Eu încerc să mă acopăr cât de mult pentru că nu suport soarele. Desigur, consum foarte multe fructe şi lichide”, spune Bob Antonela, care pare să aibă lecţia învăţată.

În Maramureş există 16 unităţi administrativ teritoriale care au alimentarea cu apă sistată,  din cauza lipsei Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare, potrivit unei verificări a Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş. În Baia Mare s-au instalat, de curând, mai multe cişmele moderne cu apă potabilă.

Mai puteti citi:

Rezultate Bacalaureat 2015. Şapte tineri din Maramureş au luat 10 la Bac, iar unul dintre ei visează să devină neurochirurg

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite