Bisericile din lemn din Maramureş, obiective care nu trebuie ratate de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de opt biserici din lemn din Maramureş sunt declarate monument UNESCO. Unele dintre ele sunt vechi de 400 de ani.

Cele opt biserici din lemn din Maramureş incluse în patrimoniul mondial au câteva particularităţi, date de specificul zonei. Sunt înguste, înalte, cu turle suple şi lungi, iar tehnica îmbinării lemnului este specifică. Acoperişul este cu şindrilă şi conţine diferite motive ornamentale. Sunt adevărate monumente arhitecturale şi reflectă importanţa bisericii în viaţa comunităţii.

Bârsana. Construită în 1720, a aparţinut unei mănăstiri. La 1806 a fost mutată pe locul actual.  

image

(Biserica Bârsana. Foto wikipedia.org)

Budeşti. Construită în 1643, are 38 de metri înălţime. Coiful bisericii are patru turnuleţe, specific bisericilor din zona Lăpuşului şi semnifică sfatul bătrânilor. Aici se găseşte cămaşa ce a fost atribuită haiducului Pintea Viteazul.

image

(Biserica Budeşti. Foto wikipedia.org)

Deseşti. Bierica a fost construită în 1770, pe locul alteia ma vechi. Pe pereţi este ilustrat focul iadului şi chinurile la care sunt supuşi cei ce ajung acolo.

image

(Biserica Deseşti. Foto wikipedia.org)

 Ieud. Biserica a fost ridicată în jurul anului 1620. În podul acestei biserici a fost dscoperit ”Codicele de la Ieud”, considerat primul document scris în limba română, cu litere chirilice. Documentul este datat 1391-1392.

image

(Biserica Ieud. Foto wikipedia.org)

Plopiş. Biserica a fost ridicată între 1798-1805. Are 47 de metri şi se crede că a fost construită din banii sătenilor. În interior se păstrează două cărţi de rugăciune de valoare şi însă au loc slujbe religioase.

 

image

(Biserica Plopiş. Foto wikipedia.org)

Poienile Izei. Biserica a fost construită în 1604 şi este una din cele mai vechi din judeţ. Picturile reprezinta scene din Judecata de Apoi sau din Geneză.

image

(Interior Biserica Poienile Izei. Foto wikipedia.org)

 

Rogoz. Biserica a fost ridicată în 1663, pe locul alteia mai vechi, ce a fost distrusă de tătari. Este construită din lemn de ulm, este bogată în oramente, iar coiful cu patru turnuleţe.

 

image

(Biserica din Rogoz. Foto wikipedia.org)

Şurdeşti. Biserca a fost construită în 1766 şi are 54 de metri. Coiful bisericii are cele patru turnuleţe, specifice zonei.

image

(Biserica din Şurdeşti. Foto wikipedia.org)

Mai puteţi citi:

Maria Zapca, ţesătoarea din Săpânţa care duce mai departe meşteşugul vechi de sute de ani

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite