Infecţie cu periculosul virus West Nile, confirmată la o persoană în vârstă de 75 de ani din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Pacientul a fost internat timp de două săptămâni într-o unitate medicală, fiind externat cu starea de sănătate ameliorată. Virusul se transmite prin înţepătura de ţânţar, iar autorităţile avertizează că, statistic, una din 150 de persoane infectate prezintă risc major de deces.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bacău au confirmat că în luna iulie a fost înregistrat un caz de infecţia cu virus West Nile, la un pacient în vârstă de 75 de ani din municipiul reşedinţă de judeţ.

„Aceasta a fost izolat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău – Secţia de Boli Infecţioase Adulţi în data de 14 iulie şi a fost externat în data de 30 iulie, ameliorat. Având în vedere contextul epidemiologic existent în Europa, instituţia noastră a transmis adrese către toate cabinetele de medicină de familie, UPU/CPU, secţiilor de neurologie, secţiilor de boli infecţioase în vederea monitorizării atente a tuturor persoanelor cu vârsta peste 15 ani, care prezintă simptome specifice”, au precizat miercuri reprezentanţii DSP Bacău.

„S-a transmis adresa către Consiliul Judeţean Bacău, cu următoarele recomandări de aplicare a măsurilor corecte împotriva populaţiilor de ţânţari: efectuarea de dezinsecţii cu substanţe insecticide cu efect pe populaţiile de ţânţari, desecarea bălţilor din preajma gospodăriilor, îndepărtarea apei stagnate din subsolurile blocurilor de locuinţe, îndepărtarea gunoiului menajer, a recipientelor de apă stagnată la nivelul gospodăriilor”, a mai spus sursa citată. 

În urma confirmării acestui caz, DSP Bacău a notificat şi Primăria Bacău, Centrul de Transfuzii Bacău şi DSVSA Bacău, pentru a luă măsurile necesare.

Este de amintit că Virusul West Nile se transmite prin înţepătura ţânţarilor infectaţi, aceştia la rândul lor contactându-l prin înţeparea păsărilor migratoare infectate. Virusul nu se poate transmite prin contact uman obişnuit (atingere, strângere de mână, sărut).

Aproximativ 20 la sută din cazuri dezvoltă o infecţie cu simptome moderate, care apar după 8-10 zile de la înţepătura ţânţarului şi se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici. 

Aproximativ una din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală – meningoencefalită, cu risc major de deces. Persoanele care pot dezvolta forme severe de boală sunt cele cu sistem imunitar deficitar, cu boli cronice, copiii şi bătrânii.

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite