George Bacovia, poetul simbolist care a lăsat moştenire versuri, un pian şi o vioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român şi unul dintre cei mai reprezentativi exponenţi ai poeziei române moderne, s-a născut în Bacău în anul 1881, ca fiu al comerciantului Dimitrie Vasiliu şi al Zoei Vasiliu.

Familia i-a oferit o copilărie lipsită de griji materiale, peste media specifică acelei perioade. În anul 1900, la vârsta de 19 ani, George Bacovia s-a înscris la Şcoala Militară din Iaşi, dar s-a retras la scurt timp, spiritul său poetic fiind neconcordant cu disciplina cazonă.

Poetul a urmat ulterior studii de drept, la Bucureşti şi Iaşi, pe care le-a absolvit în 1911, după care s-a înscris în Baroul din Bacău. Nu a profesat însă avocatura, ci a fost angajat ca mic funcţionar sau profesor, în Bacău, Iaşi sau Bucureşti, trăind din greu şi dedicându-se poeziei. În 1916, George Bacovia devine copist la Direcţia învăţământului secundar şi superior din Ministerul Instrucţiunii. Din noiembrie 1930 până în octombie 1933,  George Bacovia a locuit în Bacău, fără a avea serviciu.

Casa sa din Bacău este azi o clădire de patrimoniu. Impresionează simplitatea şi bunul gust al mobilierului. Totodată, în casa în care a trăit Bacovia şi azi se mai pot vedea pianul şi vioara, instrumente muzicale care au aparţinut poetului, dar şi mai multe manuscrise originale. În 1933 s-a stabilit cu familia în Capitală, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.

Un poet depresiv

Bacovia a fost depresiv încă din perioada adolescenţei şi a transpus această stare sumbră în versuri. A murit la 22 mai 1957, la 76 de ani, în locuinţa sa din Bucureşti din cartierul Giurgiului. Numele adevărat al poetului era George Vasiliu, pseudonimul fiind inspirat din limba latină, „Bachus via" („Calea lui Bachus") şi de denumirea oraşului său natal, Bacău.

Casa memoriala detine un documentar pe casetă video în care e surprins poetul în timpul vietii şi o înregistrare audio cu vocea poetului recitând din versurile sale.

Operă

Printre volumele poetului George Bacovia se numără: „Plumb" (1916) „Scântei galbene" (1926), „Bucăţi de noapte" (1926), „Poezii" (1929), „Cu voi..." (1930), „Comedii în fond" (1936), „Opere" (1944), „Stanţe burgheze" (1946), „Poezii" (1956, ediţie revăzută şi adăugită de autor, 1957).

Alte articole:

Averile scriitorilor: Eminescu trăia din chetă, Nichita toca banii pe alcool, iar Creangă făcea negoţ cu tutun

Festival de "Toamnă Bacoviană", în memoria poetului George Bacovia

Concurs şcolar dedicat poetului George Bacovia

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite