FOTO „Nevoia dezvoltării de servicii medicale, sociale şi educaţionale în România rurală”, proiect cofinanţat de elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 2 şi 3 aprilie, la Bucureşti a avut loc conferinţa naţională “Nevoia dezvoltării de servicii medicale, sociale şi educaţionale în România rurală”, organizată de Fundaţia de Sprijin Comunitar (FSC) din Bacău, în parteneriat cu Centrul Daniel  şi ESPOIROUMANIE Elveţia.

Conferinţa este parte a proiectului ”Model de parteneriat şi servicii mobile pentru comunităţile rurale sărace”, cofinanţat printr-un grant elveţian, prin intermediul „Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă“.

La eveniment au participat Thomas Stauffer, şeful Biroului Contribuţiei Elveţiene în România, din cadrul Ambasadei Confederaţiei Elveţiene, Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF, Valentin Sorin Popescu, director Unitate de Strategii şi Politici Publice din Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi ai altor instituţii centrale şi locale dar şi cele mai importante ONG-uri din ţară, care desfăşoară proiecte adresate comunitatilor rurale din Romania. La eveniment au participat peste 100 de persoane, cea mai mare pondere avand-o reprezentantii ONG-urilor şi ai autorităţilor locale.


Organizatorii au dorit prin această conferinţă să tragă un semnal de alarmă cu privire la nevoia de servicii medicale, educaţionale şi sociale furnizate de ONG-uri, în România rurală şi să prezinte soluţii concrete şi modele de bună practică ale organizaţiilor implicate în astfel de proiecte. ” Au fost prezentări şi dialoguri interesante din care am putut trage câteva concluzii utile, care se vor materializa într-un set de propuneri ce vor fi înaintate ministerelor de resort. Din păcate aceste ministere au fost destul de slab reprezentate în cadrul celor două zile de conferinţe, însă ne vom asigura că ideile valoroase şi concluziile rezultate vor fi supuse analizei guvernanţilor. Părerea unanimă a participanţilor a fost ca sectorul ONG-trebuie să devină o voce mai puternică şi unitară în dialogul cu instituţiile statului şi trebuie să aibă o atitudine proactivă în abordarea chestiunilor legislative care le afectează activitatea. Confederaţiile trebuie să aibă o implicare mai activă şi să constituie grupuri de lucru care să sprijine instituţiile statului în elaborarea unor legi şi proceduri realiste şi adaptate specificului fiecărei zone şi categorii defavorizate”, a spus Gabriela Achihăi, preşedinte Fundaţiei de Sprijin Comunitar din Bacău.

Desi 45% dintre tineri trăiesc în zonele rurale, rata de abandon şcolar este de aproximativ1,5 ori mai mare în unităţile de învăţământ secundar din mediul rural decât în cele din mediul urban. Doar 24 % dintre studenţi provin din zonele rurale, iar rata de participare la programe de educaţie pentru adulţi este mai în mică zonele rurale.

Din 2009, închiderea progresivă a şcolilor de arte şi meserii i-a afectat direct pe elevii dezavantajaţi ce trăiesc în zone rurale izolate. Punctajele obţinute de elevii din mediul rural la matematică şi română sunt mult mai mici decât cele de la oraş. La matematică, elevii din mediul rural sunt, ca nivel, aproape cu o clasî în urma celor de la oraş şi cu jumatate de clasă la romana.

„O perspectivă similară a fost prezentată şi de reprezentantul UNICEF în Romania, care  a pus accentul însă pe problematica abandonului copiilor, la fel de dramatică în zonele rurale şi urbană şi a prezentat proiectul pilot de prevenţie care pune accentul pe un pachet minim de servicii furnizate într-o abordare inter-sectorială (educaţie, sănătate şi protecţie socială). Acesta se află în plină desfăşurare în judeţul Bacău şi se preconizează că va fi dezvoltat la scara naţională în anii următori“, se arată în comunicatul Fundaţiei de Sprijin Comunitar.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite