Conflict de interese penal şi administrativ pentru Laurenţiu Neghină, fost primar al Oneştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru Laurenţiu Neghină problemele penale par să nu se mai termine
Pentru Laurenţiu Neghină problemele penale par să nu se mai termine

Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către Laurenţiu Neghină, fost primar al municipiului Oneşti, din judeţul Bacău.

Laurenţiu Neghină, fostul primar al Oneştiului, care şi-a pierdut mandatul în urma unei condamnări la închisoare, cu suspendare, în dosarul şpăgilor de la Bacalaureatul de la Podul Turcului, se află în conflict de interese penal şi administrativ, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate.  „Laurenţiu Neghină a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 04 octombrie 2012 – 28 august 2013, în exercitarea atribuţiilor de primar, a semnat mai multe acte administrative în vederea efectuării de achiziţii directe a unor produse de la S. S.C. Aquila-Fashion SRL. (societate  comercială  la  care  deţine, împreună cu mama sa, calitatea de asociat). În baza acestor acte, S.C. Aquila-Fashion SRL. a încasat suma  totală de 18.903,96 lei.

De asemenea, în perioada exercitării mandatului de primar, Lauenţiu Neghină a a semnat şi a aprobat  documentele premergătoare procedurii de numire în funcţie şi, ulterior, a emis dispoziţia de numire pentru Ionuţ Tenie în funcţia de administrator public al mun. Oneşti, jud. Bacău. În acest demers, Laurenţiu Neghină a facilitat realizarea de foloase patrimoniale pentru Ionuţ Tenie, persoană cu care acesta a fost asociat în perioada 15 mai 2012 – 15 februarie 2013 în cadrul S.C. Conect Center S.R.L.

Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Laurenţiu Neghină a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României

Persoana evaluată a încălcat, astfel, atât dispoziţiile art. 76, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Primarii şi viceprimarii, […] sunt obligaţi să nu  emită  un  act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său  […] ; Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”, cât şi dispoziţiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare. Laurenţiu Neghină a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare“, se arată în comunicatul inspectorilor de la Agenţia Naţională de Integritate.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite