Cele mai frumoase locuri de pescuit dintr-o zonă superbă a Moldovei. Bacăul, unul dintre cele mai bogate judeţe din România în peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuri preferate de pescarii amatori din Bacău FOTO Mircea Merticariu
Locuri preferate de pescarii amatori din Bacău FOTO Mircea Merticariu

Peste 2.100 de pescari îşi plătesc, an de an, taxele pentru a pescui legal în judeţul Bacău, dar şi în alte ape aflate în administrarea Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi.

În judeţul Bacău se pescuieşte mult, afirmă pescarii împătimiţi, mai ales cei nemulţumiţi de peştele prins. Bacăul este traversat de Siret, Bistriţa, Trotuş, Tazlău şi Oituz, râuri care oferă vizitatorului locuri pitoreşti şi formează în mai multe locuri mici delte. Printre speciile comune, găsite frecvent în mai toate apele, se numără crapul, somnul, carasul, cleanul, roşioara, plătica, ştiuca, bibanul, ş.a., iar în apele de munte specii precum păstrăvul.

Aproape toate locurile de pescuit, cu excepţia Lacului Bacău 2 şi a unor bălţi particulare, sunt administrate de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Bacău.

Gestionarii bazinelor de pescuit se plâng adesea de cazurile dese de braconaj, fenomen, scăpat de sub control în judeţul Bacău dar şi în alte locuri din ţară. La AJVPS Bacău şi-au reînoit permisele în acest an peste 2.100 de pescari. Aceştia au achitat 90 de lei pentru un an întreg, din care 30 de lei este taxa pentru permisul obţinut de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) iar restul, cotizaţia de membru AJVPS.

„Constat că a scăzut numărul celor care-şi vizează documentele. ANPA a refuzat să dea drept de control şi administratorilor de bazine piscicole. În momentul de faţă, Inspecţia de la ANPA are un singur om, care trebuie să facă control în trei judeţe. Aşa se explică şi numărul mare de cazuri de braconaj, reclamate în judeţ, şi amploarea fenomenului. Când mergem în control, cu jandarmii sau poliţia, găsim kilometri întregi de plase de monofilament. Cu toţii ne dorim ca locurile frumoase de pescuit din judeţul Bacău să fie mai bogate în peşte, dar pentru asta toţi gestionarii trebuie să facă control şi să aplice amenzi în toate cazurile de încălcare a legii“, ne-a precizat Gheorghe Vrînceanu, directorul AJVPS Bacău.

Iubitorii pescuitului sportiv pot pescui în Lacul Poiana Uzului (168 ha), pe Uzul Mijlociu ( 9 Km), pe Oituzul Moldovenesc (21 Km), pe Tazlăul Inferior (15 Km) pe lacurile de acumulare Gârleni (220 ha), Lilieci (320 ha), Agrement (46 ha), cu canalele de fugă dar şi pe râurile mari: Bistriţa (25 Km), Siret (80 Km), Tazlău (7 Km), Trotuş (60 Km) şi Oituz (60 Km) cu afluenţii şi bălţile aferente. Pescarii sportivi au acces şi pe lacurile de acumulare Răcăciuni şi Bereşti.

Cât costă pescuitul

Pescarii sportivi care dispun de undiţe, lansete, crâsnic, mici plase, nadă şi monturi diverse au de cheltuit mii de lei până să ajungă la un arsenal, care să le permită pescuitul sportiv al oricărei specii existente în apele Bacăului. O undiţă costă între 15 şi 150 de lei, cele mai scumpe fiind cele din carbon, o lansetă poate depăşi şi 300-400 de lei, atunci când mulineta este de firmă, dedicată unui tip anume de răpitor sau peşte de baltă. La acestea se adaugă instrumentele auxiliare, nada vie (viermii, râmele) dar şi nada specifică, de la pufuleţi, la grăunţe cu arome, mămăligă şi nada specială pentru răpitori.

Pe lacurile private/concesionate din judeţul Bacău se mai aplică o taxă, de regulă, de 50 de lei pe zi (12 ore) de persoană şi în unele locuri cantitatea de peşte prinsă, care poate fi luată acasă este de 5 kilograme.  Iubitorii pescuitului au la îndemână mai multe site-uri (pescuit.info, pescuitamator.ro, pescuitmania.ro, pescuitul.ro, desprepescuit.ro, balti.ro, ş.a.m.d) de unde pot afla condiţiile şi costurile pentru fiecare loc în parte.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite