Un tânăr orb din Arad vinde cărţi pentru a supravieţui: „Fac diferite munci, atât cât pot, iar celor pe care îi ajut le cer să îmi dea volume, nu bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel are un zâmbet larg, poartă ochelari cu lentile fumurii şi le vorbeşte cu mult drag trecătorilor despre cărţile pe care le vinde pe străzile din Arad.

Încearcă să le vândă pentru a se putea întreţine. Numele de familie nu vrea să îl dezvăluie, când este întrebat le spune cumpărătorilor că el este Gabriel şi atât. „Vând cărţi de mai bine de doi ani de zile. Fac diferite munci, atât cât pot, iar celor pe care îi ajut le cer în schimb să îmi dea cărţi. Nu bani, sau alte bunuri care le-a trebui lor sau copiilor lor, ci cărţi. Apoi vin aici şi încerc să le vând. În acest fel îmi asigur nişte bani, nu prea mulţi cu care să îmi pot cumpăra una-alta. Nu îmi este uşor, dar m-am obişnuit deja”.

Întrebat despre cărţile pe care le vinde, dar şi despre numărul lor, Gabriel răspunde că arădenii nu se arată prea încântaţi să cumpere cărţi. Parcă este dezamăgit nu doar de faptul că nu îşi măreşte venitul, şi aşa “subţire”, ci şi de faptul că oamenii au cam uitat de carte. „Nu prea cumpără oamenii... Mi-ar plăcea să vină şi să ia cărţile de a mine. Sunt mult mai ieftine decât la librării şi sunt cărţi bune. Eu cer pe o carte trei lei, patru lei sau maxim şapte lei, deci nu sunt bani mulţi, dar pentru mine ar conta. Nu pot să îmi explic de ce nu se înghesuie oamenii la cărţi, însă aceasta este realitatea”, ne povesteşte Gabriel.

Gabriel locuieşte împreună cu mama lui şi spune că nu are niciun alt venit decât cel pe care-l realizează din vânzarea câtorva cărţi, două sau trei într-o zi. Arădeanul povesteşte că s-a orientat spre vânzarea cărţilor, întrucât acestea sunt mai ieftine şi le poate procura mai uşor.

„Adoptă o carte, ajută un suflet”

Pentru a-l ajuta pe Gabriel, câţiva arădeni inimoşi au anunţat pe o reţea de socializarea organizarea unui eveniment intitulat „Adoptă o carte, ajută un suflet”. Prima întâlnire a avut loc în urmă cu două săptămâni.

„Acest eveniment se doreşte un semnal de alarmă şi o mostră de omenie. Avem alături de noi un suflet frumos de om, Gabriel, care deşi nu vede bine ne «citeşte » mai bine decât noi. El pentru a trăi ne dă nouă o carte spre a putea avea un venit iar noi am putea vedea cum e să citim. Haideţi în perioada care vine să luăm o carte, să facem bine”, spun cei care şi-au propus să-l ajute, în acest fel, pe Gabriel. Printre cei care doresc să-l ajute se află fotograful Gigi Budiu, da şi Mihaela Livia Popa, ei fiind şi cei care au postat anunţul pe internet.

image

Gabi este unicul vânzător de cărţi de pe străzile Aradului, cu mari probleme de vedere. I s-a promis de către o persoană care doreşte să rămână anonimă, ne spune Gabriel, că va bebeficia de o operaţie gratuită la ochi în curând, care va fi efectuată la Spitalul Judeţean din Timişoara. „Îmi este cam teamă, doarece pot rămâne fără vedere. dar merg înainte cu ajutorul lui Dumnezeu”, adaugă tânărul.

Gabriel are 24 de ani şi speră ca într-o zi să poată duce şi el o viaţă normală. „Am muncit la o femeie mai în vârstă care a vrut să-mi dea bani. Am refuzat, deoarece şi ea avea nevoie şi i-am cerut cărţi în schimb. Are multe şi nu mai are ce face cu ele. Eu încerc să le vând şi în acest fel cred că am procedat bine şi pentru mine, şi pentru dânsa. Ea nu a cheltuit bani pentru ajutorul dat, iar eu am luat nişte cărţi care nu îi mai foloseau la nimic. Le ţinea în pivniţă. Aşa eu mai vând din ele şi iau un ban”, afirmă Gabriel.

Gabriel este în anul III la Şcoala Ajutătoare de Nevăzători – secţia masaj. Face aceste cursuri, deoarece este conştient că într-o zi nu va mai putea să stea pe stradă să vândă cărţi. O parte dintre cărţi le primeşte duminica de la un comerciant din Piaţa Obor, pe care îl ajută să care şi să sorteze marfa.

Când recomandă trecătorilor o carte, acesta o pipăie cu mâna bucuros şi o duce aproape lângă ochii, să o vadă mai bine. Apoi le spune despre ce scrie în ea. Multe dintre cărţi le-a citit în urmă cu câţiva ani cum a putut. Tânărul stă cu cărţile la vânzare de dimineaţa de pe la 10.00-11.00 până seara la 18.00-19.00.

„Când i se face poză ţine capul sus şi mâinile împreunate, demonstrând că ştie să aibă atitudine. E încrezător şi nu simte deloc că l-ar fi părăsit Dumnezeu, din contră. Pe deasupra, mai e şi politicos, întotdeauna dându-şi şapca jos în faţa clienţilor”, scrie una arădean pe Facebook.

image

O parte dintre oamenii care au drum zilnic prin cele două zone în care Gabriel încearcă să vândă cărţi pentru a supravieţui spun că, spre ruşinea lor, nu s-au oprit niciodată să vadă ce cărţi sunt şi cât costă. 

„L-am tot văzut pe băiat stând la capătul străzii Meţianu, în spatele unei tăvi cu cărţi. Nu m-am oprit niciodată, dar acum, aflând povestea, mi-am propus că o să îmi rup din timpul meu măcar cinci minute pentru a sta de vorbă cu el. Am înţeles că este un băiat foarte sociabil, care îşi doreşte o lume mai unită. Poate îi voi dărui şi câteva cărţi pentru a le vinde şi a putea să-şi cumpere o pâine şi peste câteva luni”, afirmă Lidia Lunga.

Vă mai recomandăm: 

Talent dincolo de simţuri: Incredibilele opere de artă ale unui pictor orb

Radu, informaticianul orb care dă o rază de speranţă oamenilor cu dizabilităţi

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite