Secretele fabricii Vinalcool Arad: de aici se exportau anual sute de vagoane de vin către URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta fabrică de bere din Aradul Nou (unde a funcţionat Vinalcoolul) este cea mai veche clădire industrială a oraşului. A fost ridicată în 1782 pentru producerea berii. Pe vremea comunismului a funcţionat Vianlcoolul, una dintre cele mai puternice companii româneşti care exporta alcool în străinătate. Azi, aici funcţionează un club arădean.

Clădirea a fost ridicată în 1782 de către familia contelui Zselánszky pentru fabrică de bere. Marea majoritate a instalaţiilor au fost aduse în 1827 din Germania, fiind cele mai moderne ale epocii respective. Faţada de stil baroc a clădirii a fost acoperită cu cărămizi de ornament, păstrând până azi forma iniţială şi acoperişul. În perioada Comunismului, pe calea Timişorii din Arad funcţiona una dintre cele cinci companii Vinalcool care producea băuturi de calitate pentru export.

Nicoară Creţ este unul dintre oamenii care a condus destinele Vinalcool Arad. În perioada 1982-1987 a fost director adjunct, iar din 1990 până în 2003 a fost director general.

"Înainte de 1989, Vinalcool Arad era una dintre cele cinci secţii ale Vinalcool care era specializată pe export. Era dotat cu linii moderne de îmbuteliere care îndeplineau condiţiile necesare exportului. În URSS exportam anual 700 de vagoane de vin, iar în RDG vinuri aromate, cum ar fi tămâioasa românească. Exista şi pentru desfacere internă o cantitate considerabilă", povesteşte Nicoară Creţ.

image

Nicoară Creţ a fost la conducerea Vinalcool Arad

Acesta îşi aduce aminte despre pivniţele special în care era depozitat vinul, în condiţii optime: "Pivniţa cea mare avea o capavitate de depozitare de 360 de vagoane. Aveam acolo butoaie şi de 50.000 de litri care erau din fibră de sticlă, dar şi de lemn".

După Revoluţia din 1989, Vinalcoolurile din ţară încep să sucombeze din punct de vedere economic. La Arad, în schimb, erau făcute investiţii pentru modernizare, fiind aduse utilaje noi. Printre acestea se număra o linie de îmbuteliere de 3000 de sticle pe oră, adică 24.000 de sticle pe un schimb.

Nicoară Creţ mai spune că Vinalcoolul din Arad a avut serios de suferit din pricina guvernării CDR din 1996, atunci când acciza la alcool a crescut mult.

"Guvernul CDR a introdus o acciză foarte mare, iar producătorii clandestine au început să se înmulţească. Nu puteam concura cu ei. Dacă înainte de 1996 produceam cu 9.000 de lei litrul de alcool, după 1996 am ajuns la 23.000 de lei. Nu ne puteam bate cu cei care funcţionau clandestine, şi care aveau preţuri joase. De acolo a început declinul. Dacă nu exista această problemă cred că astăzi Vinalcoolul din Arad ar fi funcţionat. Aveam sute de cazane în judeţul Arad unde produceam ţuică şi rachiu, dar şi trei puncte de vinificaţie, la: Miniş, Pâncota şi Mocrea", mai spune Nicoară Creţ.

Vinalcoolul şi-a înceiat activitatea în cursul anului 2010.

image

Acum, în locul în care a funcţionat Vinalcoolul este un important club - Mooskea, în care tinerii îşi petrec serile şi nopţile. În zilele de weekend aici se adună şi peste o mie de tineri la concerte. 

Vă mai recomandăm:

Clădirea istorică din curtea castelului intră în reparaţii, pe fonduri externe. Va fi transformată într-o casă a breslelor

Ministrul Culturii, despre intervenţiile la clădirile istorice din Cluj: „Îmi exprim îngrijorarea faţă de slaba reprezentare a specialiştilor în acţiunea primăriei”

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite