FOTO Pictorul „de stradă“ care colorează viaţă pe ziduri moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biblioteca fără cărţi FOTO arhivă personală
Biblioteca fără cărţi FOTO arhivă personală

O bibliotecă în mijlocul unui cartier din Arad, dar din care nu poţi lua nicio carte. O cişmea din care nu curge un strop de apă sau un stol de fluturi multicolori pe un perete imens, dar care nu zboară.

Toate aceste apariţii cel puţin bizare sunt, de fapt, centrale termice, electrice sau pur şi simplu pereţi, dar cărora pictorul Sabin Chintoan le-a dat o altă „identitate“, una vie şi colorată.

URBAN ŞI BISERICESC
Sabin Chintoan, profesor de desen la Colegiul Naţional „Vasile Goldiş“ din Arad, pictează tot ce întâlneşte în cale şi mai ales tot ce i se cere, de la biserici până la platforme de gunoi dintre
blocuri.

Trece repede de la stilul picturii de stradă la cel bisericesc, singurul său motor fiind pasiunea de a da viaţă prin culoare. Pictorul este solicitat să înfrumuseţeze construcţiile anoste, dar indispensabile din car-
tiere – centrale termice, electrice sau cămine ale pompelor de apă –, pereţii centrelor de zi pentru copii sau pentru bătrâni, dar şi ai apartamentelor. Şi nu numai. De exemplu, recent, Chintoan a pictat „Cina cea de taină“ în sala de mese a Centrului Social al Parohiei Ortodoxe din satul arădean Sepreuş.

„Pentru mine este o mare plăcere să pictez. Nu contează că este vorba despre biserici sau despre apartamente. Peste tot pun suflet şi realizez pictura cu mare drag“, mărturiseşte arădeanul.

CARTIERUL SUPRAREALIST

Pentru o parte dintre picturile pe care le realizează, Sabin Chintoan primeşte bani cât să-şi întreţină pasiunea şi să-şi suplimenteze veniturile de profesor, însă are şi lucrări cărora le dedică ore sau zile întregi fără să fie plătit. De multe ori, îşi implică şi elevii de la şcoala unde predă şi spune că, deşi nu este una de profil, sunt foarte mulţi elevi interesaţi de pictură şi desen.

„Am avut şi o sută de elevi voluntari care au pictat alături de mine“, afirmă Sabin Chintoan.

Astfel, ajutat de elevii săi, a pictat destui pereţi murdari din cartierele Aradului, realizând o galerie de artă în aer liber. În demersul său, cel mai mare sprijin l-a avut de la un dezvoltator imobiliar care l-a sponsorizat cu materialele necesare pentru a schimba faţa zonei Vlaicu din Arad. „Primele picturi de acest fel le-am făcut într-un cartier nou, iar oamenii se tot mutau cu multe bagaje după ei. De aici mi-a venit şi ideea cufărului, care reprezintă zestrea tinerilor care se aşezau la casa lor. 

Tot acolo, am transformat zidurile vechi ale unei centrale telefonice într-o bibliotecă pe ale cărei rafturi se pot vedea sute de cărţi, majoritatea având titluri bine alese“, spune profesorul.

Şi nu de puţine ori a fost inspirat de oamenii care locuiau în zonă sau pur şi simpu de trecători. „La cererea unei doamne din cartier, am pictat şi o Biblie, pentru că nu poate exista o bibliotecă fără un astfel de exemplar“, afirmă Sabin Chintoan. O altă lucrare interesantă realizată la cererea locuitorilor este o cuşcă în care stă de veghe un labrador.

OPERAŢIUNEA „PLATFORMELE DE GUNOI“

În iunie 2013, Poliţia Locală i-a cerut sprijinul într-un proiect de înfrumuseţare a oraşului, finanţat cu bani europeni. Este vorba despre colorarea platformelor de gunoi, la care au participat şi Chintoan, dar şi elevi şi voluntari. Până acum a reuşit să transforme 12 astfel de platforme, iar pentru această primăvară i-au mai rămas două.

Este vorba despre un proiect care se bucură de un mare succes numit „Culori şi zâmbete“ al unei asociaţii timişorene care, după ce a obţinut fondurile europene, a organizat un concurs pentru mai multe oraşe. Astfel, Poliţia Locală din Arad a câştigat unul dintre premii, în valoare de 7.500 de lei, bani din care îşi asigură achiziţia materialelor necesare realizării picturilor.

Sabin Chintoan s-a gândit că aceasta este o ocazie potrivită şi pentru elevii săi să se exprime artistic. „Ei s-au oferit imediat să devină voluntari în cadrul proiectului şi nu i-a deranjat să lucreze în afara orelor de şcoală.
Este un proiect puţin ieşit din regulile urbane. Li s-a părut interesantă ideea de a picta pe pereţi fără să fie amendaţi de poliţişti, dimpotrivă, să aibă sprijnul lor“, susţine profesorul.

PROMOVARE LA NEW YORK

Una dintre picturile sale dintre blocuri, care reprezintă o piscină, a fost selectată într-un concurs organizat de portalul online www.see.me specializat în lucrări de artă. Aceasta a fost promovată în New York prin proiecţii pe faţada unei clădiri-turn. 

În ultima perioadă, Chintoan este tot mai solicitat de arădeni pentru a le colora pereţii apartamentelor. Fie că este vorba despre camera copiilor, pentru care se aleg personaje din desenele animate, fie despre dormitor sau living, unde se aleg peisaje.  

Pictează de la vârsta de 10 ani

Profesorul Sabin Chintoan a început să fie cunoscut în toate oraşele din vestul ţării datorită picturilor pe care le realizează. În urmă cu 16 ani, Sabin a terminat Facultatea de Arte şi Design din Timişoara şi de atunci predă desen. „Totul a început pe când aveam 10 ani, de la un portret al lui Michael Jackson făcut în creion de un prieten de-al fratelui meu. Portretul respectiv m-a făcut să iau şi eu creionul în mână şi să încep să reproduc pe hârtie mai ales animale. Am început să desenez cai“, îşi aminteşte Sabin Chintoan.

Arădeanul spune că la început desenele lui nu erau foarte reuşite, dar exersând, a văzut că are succes. Părinţii i-au observat preocuparea pentru desen şi pictură şi l-au trimis la meditaţii cu profesori de specialitate. Pentru că îi plăcea foarte mult ceea ce făcea s-a înscris şi la cursurile Şcolii Populare de Arte.
 

Vă mai recomandăm: FOTO Poveste cu final fericit în cazul micului pictor invitat să expună la Washington. Cititorii "Adevărul" îl ajută pe copil să îşi ducă visul mai departe

Lucrările lui Salvador Dali şi Joan Miro, expuse timp de opt săptămâni la Palatul Culturii. O expoziţie similară a mai avut loc în România acum 20 de ani

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite