De ce sarmalele au gust mai bun atunci când sunt gătite în cantităţi mari. „Secretul este temperatura de fierbere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarmalele sunt un preparat tradiţional apreciat în toată zona Balcanilor. Bucătarii explică de ce sunt mai gustoase atunci când sunt gătite în cantităţi mari.

Bucătarul arădean Adrian Pop spune că reţeta de sarmale este una clasică, dar că de-a lungul timpului au apărut sau dispărut unele condimente folosite.

“Interesant este că, iniţial, sarmalele se făceau doar din carne de vită. De câţiva zeci de ani s-a trecut la folosirea în combinaţie a cărnii de vită şi de porc sau doar a celei de porc. Fie că folosim frunze de varză murată sau foi de viţă, sărmăluţele sunt la fel de gustoase. O condiţie pentru ca acestea să aibă un plus de savoare este să fie gătite în număr mare şi la foc mic”, spune Adrian Pop. Dacă avem posibilitatea să le preparăm la ceaun, pe lemne, bucătarul arădean spune că sunt şi mai gustoase.

Întrebat despre motivul pentru care cantitatea contează, Adrian Pop explică: “Fiind mai multe, avem tendinţa de a le lăsa mai mult să fiarbă. De fapt, secretul constă şi în focul mic la care sunt făcute sărmăluţele, dar şi mărimea acestora. De preferat este să le facem mai micuţe, nu foarte mari. În acest fel, ingredientele se vor prepara mai bine”.

Pentru a prepara sărmăluţe avem nevoie de carne tocată, de vită şi porc, sau doar de porc, orez, mărar, pătrunjel, sare, piper, dafin, boia.

“În primă fază punem orezul în apă. Carnea tocată se amestecă cu orezul, iar apoi se adaugă ceapă călită cu boia. Punem sare, piper, mărar şi pătrunjel. Compoziţia se amestecă bine şi, cu aceasta, se umplu frunzele. În oala în care le fierbem punem în primă fază varză murată şi tocată, o bucată de ceapă, un ardei, iar apoi clădim sărmăleţele. Punem şi afumătură, poate fi scăriţă sau cârnaţi afumaţi. Apoi completăm cu bulion şi apă cât să acopere nivelul sarmalelor. Se lasă la fiert aproximativ o oră, la foc mic”, descrie Adrian Pop paşii pe care trebuie să-I urmăm.

Acesta mai explică faptul că acum zeci de ani se folosea anasonul ca şi condiment, dar acum prea puţini apelează la acest condiment. Acum se folosesc dafinul şi chimenul. Sărmăleuţele se servesc cu mămăliguţă, smântână şi ardei iute.

Vă mai recomandăm:

Top 5 reţete cu mere

Cele mai gustoase murături asortate: secretul unei reţete de 100 de ani, de ce se fierbe saramura, ce să nu pui în ea

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite