Jamila Cuisine a dezvăluit la Adevărul Live secretele celor mai gustoase preparate de Crăciun VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geanina Staicu-Avram, care alături de soţul ei a lansat proiectul de succes Jamila Cuisine, a fost prezentă în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Geanina Staicu-Avram, care alături de soţul ei a lansat proiectul de succes Jamila Cuisine, a fost prezentă în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Geanina Staicu-Avram a lansat de curând cartea „Jamila Cuisine - Cele mai iubite reţete“, care a înregistrat vânzări-record la Târgul Gaudeamus.  FOTO David Muntean

Geanina Staicu-Avram, cunoscută drept Jamila Cuisine pentru fanii ei de pe YouTube, a reuşit să adune în ultimii ani peste 92 de milioane de vizualizări la videoclipurile în care prezintă modul în care se prepară unele dintre cele mai gustoase reţete, devenite surse de inspiraţie pentru milioane de pasionaţi de gătit din ţară şi din străinătate. 

Jamila a câştigat în septembrie 2016 premiul Personalitatea Online a Anului în cadrul festivalului anual de social media Webstock, iar astăzi a fost la Adevărul Live pentru a împărtăşi secretele celor mai delicioase preparate de Crăciun.

Povestea proiectului Jamila Cuisine a început în anul 2012 cu numeroase reţete prezentate sub forma unor videoclipuri, iar până în 2016 a devenit unul dintre cele mai îndrăgite şi mai urmărite proiecte culinare.

Proiectul Jamila Cuisine înseamnă o multitudine de reţete culinare video, realizate cu multă pasiune, dăruire şi o dragoste nemăsurată pentru arta culinară. O reţetă Jamila Cuisine presupune foarte multă muncă, cu 6–12 ore de filmări, plus alte 12–16 ore de montaj şi editare.

Cele mai importante declaraţii:

„Adevărul“: Să stabilim că Jamila Cuisine este denumirea proiectului, iar numele tău este Geanina Staicu-Avram. De unde numele proiectului?

Proiectul meu a pornit dintr-o întâmplare, sincer, pentru că nu-mi imaginam că va avea o asemenea anvergură. Ideea numelui a fost dată de mătuşa soţului meu, care este marocan. Ea nu putea să-mi spună Geanina şi mă striga Jamila, iar când m-am întors din Maroc, unde am fost fascinată de bucătăria marocană, m-am gândit să-mi fac un blog, să le arăt românilor ce pierd dacă nu gătesc folosind condimente. Iar acesta a fost primul nume care mi-a venit în minte. Şi aşa a pornit proiectul, acum până şi mama îmi spune Jamila. 

Cât dureazăre alizarea unui reţete video?

Nu ştiu cât înţeleg oamenii de acasă, dar, de exemplu, cea mai simplă reţetă pe care o pot face durează cel puţin patru ore pentru a o filma. După ce filmăm, trecem la partea de montaj, de care se ocupă soţul meu şi care durează 8-10 ore, în funcţie de reţetă.

Am pornit de la reţete marocane, dar îmi urmez foarte tare comunitatea şi acum oamenii doresc reţete de sărbători, de Crăciun şi asta fac. De exemplu, le plac foarte tare fursecurile şi e o cerere foarte mare. Mă ghidez după oamenii care mă urmăresc şi după sezon. Până la urmă eu gătesc pentru oamenii care mă urmăresc. 

Ce te inspiră în alegrerea preparatelor, cum şi de unde faci rost de reţete? 

Depinde de reţete, de exemplu reţeta de cozonac e a mamei, am reţete de la soacra mea, din Maroc, am şi reţete create de mine, dar am şi foarte multe din cărţi de bucate foarte vechi. Tot timpul încerc să iau reţete de peste tot, dar mereu încerc să îmi pun amprenta. 

Geanina Staicu-Avram Jamila Cuisine FOTO David Muntean

Geanina Staicu-Avram a lansat de curând cartea „Jamila Cuisine - Cele mai iubite reţete“, care a înregistrat vânzări-record la Târgul Gaudeamus.  FOTO David Muntean

Cum interacţionezi cu publicul tău? Am văzut că ai foarte multe comentarii.

Am enorm de multe comentarii şi sper să înţeleagă oamenii că nu am timp să răspund tuturor, nu vreau să sune ca o laudă, dar chiar nu am timpul necesar, nu reuşesc, încerc să fac faţă şi să răspund la cât mai multe întrebări. Cel mai des oamenii mă întreabă ce făină folosesc, ce unt folosesc, de unde mi-am cumpărat tigaia, cu ce pot înlocui anumite ingrediente şi vor anumite reţete.

Ai primit şi critici? Te afectează?

Da, primesc şi critici. M-au afectat foarte tare la început, depinde de critică, dacă e ceva constructiv, nu mă supăr, dar nu îmi plac răutăţile. De exemplu, mi s-a spus că nu sunt bună de nimic şi atunci m-am gândit: am peste 90 de milioane de vizualizări, cum nu sunt bună de nimic? Dar nu mă mai deranjează criticile, am pus suflet la început, dar acum o las baltă dacă nu mă înţeleg. Nu le plac uneori reclamele şi colaborările mele şi încerc să le explic că ele mă ajută să continui proiectul acesta, pentru că din YouTube nu se câştigă sume mari, aşa cum cred mulţi. Toată aparatura pe care o folosesc în clipurile mele costă foarte mulţi bani, iar eu nu sunt vreo bogătaşă, chiar nu am nicio Mătuşă Tamara şi toate aceste colaborări mă ajută să-mi susţin canalul. 

Cum ai învăţat să găteşti?

Înainte să mă căsătoresc nu găteam, pentru că am fost ocupată cu facultatea. Iar când m-am căsătorit cu un om care nu consuma mâncare românească decât foarte puţin am vrut să-i ofer şi lui ceva din bucătăria lui tradiţională. Am încercat să fac eu reţete marocane, dar mi-a fost foarte greu. Apoi am ajuns în Maroc la soacra mea şi acolo am învăţat. Eu mă visam profesoară la un moment dat şi cred că din acest motiv am vrut să le arăt oamenilor cum se fac reţetele marocane şi aşa am descoperit că îmi place foarte tare şi mi-am dat seama că am şi un oarecare talent. Mi-au ieşit reţetele foarte bine încă de la început, chiar dacă nu sunt bucătar, nu am o şcoală de bucătărie şi nici nu vreau, pentru că nu asta îmi doresc. Îmi place să gătesc pentru oameni şi să fac treaba asta pe YouTube. 

Cum reuşeşti să atragi publicul şi să împaci toate gusturile?

Am gândit site-ul ca pe o carte de bucate şi tocmai de asta am o gamă largă de preparate, pentru că am vrut ca oamenii să găsească tot la mine. Dacă au o petrecere, o sărbătoare să găsească la Jamila aproape orice.

Nu mănânci carne de porc. Oferi publicului reţete care o includ?

Nu mănânc de vreo 7-8 ani carne de porc. Am renunţat din proprie iniţiativă, tatăl meu are probleme de sănătate şi ele se datorează şi consumului excesiv de carne şi grăsimi animale, şi pentru că el a trecut prin atâtea am hotărât să renunţ, acum şi fratele meu e în proces de a renunţa. M-a ajutat şi soţul meu, care nu consumă carne de porc. Oamenii mă întreabă frecvent cum să facă friptura de porc şi tot timpul încerc să le dau alternative sau să le explic cum o pot prepara chiar dacă eu nu o consum acasă. Fac reţete de sarmale cu carne de vită, voi face în curând una pentru cârnaţi, tot cu carne de vită, dar le explic şi cum să-şi măsoare proporţia pentru cea de porc, dacă aşa doresc. Eu le spun tot timpul că ei pot folosi carne de porc, pentru că totul stă în limită, în măsură şi moderaţie. 

Ce reţete pregăteşti de Crăciun pentru familie?

De obicei facem sarmale, pentru că mama nu-şi imaginează Crăciun fără sarmale, tot mama face mâncărurile tradiţionale (caltaboş, leber, jumări), mie nu mi-au plăcut niciodată prea mult. Facem piftie de curcan, cozonac, mama e expertă în cozonaci şi tot timpul o las pe ea, facem ciorbă de burtă, pentru că e preferata mea, o fac destul de rar, pentru că vreau să simt ca e o sărbătoare când o mănânc. Şi mai facem prăjitura Albă-ca-Zăpada, este prăjitura mea preferată şi a soţului meu. Dar nu facem multă mâncare, pentru că e păcat să risipim dacă nu reuşim să o mâncăm. 

Cum face Jamila o piftie bună

Dacă l-aş întreba pe tata, specialist în piftie, mi-ar spune că ar trebui să o fierbem la foc foarte, foarte mic şi pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât carnea să se desprindă complet de pe os. Din acest motiv nu ne iese de regulă piftia, pentru că ne grăbim, toată gelatina din os, din cartilagii trebuie să iasă. Depinde de cantitate, dar de obicei o testezi: iei o cantitate foarte mică de supă, lichid, o laşi să se răcească puţin şi îţi pui între degete şi dacă e lipicioasă înseamnă că gelatina lucrează sau putem pune în congelator şi dacă se gelifiază, atunci e OK. La piftie punem doar usturoi şi piper boabe, când fierbe, şi frunze de dafin dacă ne plac. 

Cum se fac cârnaţii

La cârnaţi totul constă în carne, ar trebui să avem o cantitate de jumătate-jumătate porc şi vită, aşa nu o să avem cârnaţi foarte grei, graşi, şi neapărat usturoi, boia şi cimbru. Românilor nu prea le plac condimentele foarte aromate, dar pe astea le putem avea pentru nişte cârnaţi reuşiţi şi un pic afumaţi. Singura tehnică de care am avea nevoie este să-i amestecăm, aproape să frământăm carnea, cu cât amestecăm mai bine condimentele şi usturoiul în toată compoziţia cu atât vor fi mai gustoşi. Trebuie să punem şi proporţia corectă de condimente şi putem verifica asta: când am pus toate condimentele, luăm o bucăţică de carne, facem o chifteluţă mică şi o punem pe grătar, apoi o gustăm şi, după caz, o asezonăm, dacă ni se pare că mai trebuie puţin ustoroi sau puţin cimbru, atunci mai punem, dar trebuie să avem grijă să nu punem foarte mult pentru că apoi nu mai putem scoate şi singura soluţie e să mai adăugăm carne şi să facem mai mulţi cârnaţi. Deci trebuie să fim foarte atenţi să punem puţin la început pentru a putea adăuga. Eu nu pun bicarbonat în cârnaţi, dar în pasta de mici pun. Eu consider că nu este nevoie la cârnaţi. Nu cred că e un ingredient rău, dar eu nu pun. 

Cum se fac sarmalele

La sarmale facem o combinaţie de carne de vită şi de curcan, dar şi puţină grăsime de curcan şi ies foarte gustoase. Eu călesc puţin ceapa şi orezul înainte să le amestec cu carnea, ideea e să nu prăjim ceapa, ci doar să o călim, asta nu înţeleg unii oameni. Ideea e să călim ceapa cât să nu ne facă rău, noi călim foarte puţin ceapa şi orezul şi cu puţină boia şi chiar schimbă gustul, e mult mai gustoasă. Noi folosim şi foi de viţă, iar vara chiar foi de ştevie. Eu pun şi condimente marocane, am avut invitaţi şi chiar au simţit că e ceva diferit în sarmale, dar au fost foarte gustoase. Şi nu ies niciodată uscate chiar dacă folosesc carne de vită, pentru că de asta se feresc mulţi oameni să gătească sarmale cu carne de vită, dar eu îi asigur că dacă respectă proporţiile nu se va întâmpla acest lucru. 

Cum se fac cozonacii

La cozonaci e foarte important să avem ingrediente la temperatura camerei şi de foarte bună calitate, asta pentru a nu strica acea calitate a aluatului. Dacă avem ingredientele de bază de bună calitate şi preparatul va fi unul bun. Dacă nu îl frămânţi, trebuie să-l ţii foarte mult la frigider pentru a se dezvola glutenul, pentru că de asta trebuie frământat. Cred că asta ne sperie, că nu mai stăm cu orele să frământăm, pentru că nici nu avem timp şi ni se pare şi complicat. Eu fac cantităţi mici şi atunci nu e aşa greu. 

În primul rând ar trebui să luăm făină pentru cozonac, acum chiar avem de unde alege, dar ideea este să o încercăm înainte. E bine să încercăm cu o reţetă de probă, facem un cozonac înainte de sărbători şi dacă suntem mulţumiţi, folosim făina respectivă şi pentru prăjiturile de sărbători. 

Aluatul de la savarină seamănă foarte tare cu cel de cozonac, se însiropează cu rom sau esenţă de rom, apoi se umple cu frişcă şi în combinaţie cu siropul sunt foarte bune. 

Alba-Ca-Zăpada se face cu multe straturi de foi, cu vanilie şi se pudrează cu foarte multă nucă de cocos şi apoi o lăsăm peste noapte pentru a se frăgezi. 

Care sunt preparatele care îţi amintesc de copilărie?

Cozonacii, cornuleţele cu nucă şi gem îmi plac foarte tare sau cu majiun şi plăcinta cu mere. 

Care este reţeta pe care o prepari atunci când vrei să-ţi impresionezi musafirii?

Cuscus marocan e mâncare tradiţională, e un griş care se pune la abur şi cu acesta se face o supă aromată cu carne, foarte multe condimente, multe legume şi se aranjează în formă de piramidă, în centru se pune carnea şi se serveşte cu acea supă. 

S-a îndrăgostit soţul de bucătaria românească?

Nu mănâncă brânză telemea, dacă i-o ascund într-un preparat, gen sărăţele, atunci nu obiectează şi nu e fan usturoi, nici cu ciorbele româneşti nu se împacă foarte bine, pentru că la ei se pun multe condimente şi în ciorbe. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite