Cele mai bune reţete de preparat răcituri. Trucuri esenţiale recomandate de un cunoscut bucătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răciturile, nelipsite de pe mase de sărbători. Fotzo adevareul.ro
Răciturile, nelipsite de pe mase de sărbători. Fotzo adevareul.ro

Răciturile sau piftia sunt un preparat nelipsit de pe mesele de sărbători. Folosind picioarele de porc, urechile, capul în această perioadă a sacrificării, putem face răcituri delicioase.

Dincolo de reţetă, trebuie ţinut conmt de câteva sfaturi pentru ca piftia să fie una gustoasă. Bucătarul arădean Adrian Pop spune că răciturile nu sunt greu de preparat, însă durează destul de mult timp.

„De obicei răciturile nu lipsesc de pe masa de sărbători. Cum se apropie perioada tăierilor de porci, se apropie şi perioada în care preparăm piftia. Este o reţetă relativ uşoară, însă timpul până la produsul final este ridicat”, spune Adrian Pop.

Pentru a prepara piftia avem nevoie de un kilogram şi jumătate de picioare sau cap de porc, şorici de porc, o ceapă, un morcov, un pătrunjel, un păstârnac, o ţelină, 3-4 foi de dafin, ienibahar şi usturoi în funcţie de gust.

Adrian Pop ne-a prezentat o reţetă de răcituri pe care o putem încerca cu succes: „Se spală bine picioarele sau capul de porc. Picioarele se taie pe lungime, iar capul se sparge. Se aşază într-o oală încăpătoare şi se acoperă cu apă în aşa fel, încât nivelul apei să fie cu 3-4 degete deasupra cărnii. Se pune la foc potrivit lasând să fiarbă încet. Se spumează mereu, apoi se adaugă sarea, zarzavatul curăţat şi spălat, foile de dafin şi ienibaharul. Se acoperă vasul cu un capac, lăsând numai la o margine cratiţa descoperită. Trebuie să fiarbă până când carnea se desface uşor de pe oase. Se scot oasele şi se aşeaza carnea pe fundul mai multor farfurii. Se pisează usturoiul cu puţină sare şi se amestecă cu zeama de carne. Se strecoară şi se toarnă zeama strecurată în farfurii peste carne, având grijă ca aceasta să fie bine acoperită”.

În plus, bucătarul arădean ne dă câteva sfaturi pentru ca piftia să fie una delicioasă. „Ca să se obţină o piftie frumoasă, limpede, trebuie să fiarbă tot timpul foarte încet şi vasul să fie aproape acoperit. Cea mai gustoasă piftie este aceea pregătită din picioare de porc şi urechi”, mai spune bucăratul arădean.

Vă mai recomandăm: Cele mai simple reţete de brioşe

Top 5 reţete cu mere

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite