Castelele superbe de pe Valea Mureşului, mine de aur turistice, în anonimat total. Cum pot fi readuse pe harta României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valea Mureşului din judeţul Arad este plină de castele nobiliare. Acestea au aparţinut, de-a lungul timpului, unor baroni ori conţi maghiari, altele unor principi sau regi români. Din păcate, multe dintre ele sunt lăsate de izbelişte, în condiţiile în care ar putea deveni puncte de atracţie turistică.

Pe Valea Mureşului, de-o parte şi de alta sunt nu mai puţin de cinci castele. Dintre acestea doar unul este în stare bună, anume castelul Regal de la Săvârşin. Aici au fost finalizate, luna trecută, ample lucrări de reabilitare.

În comuna Conop se află două dintre castelele de pe Valea Mureşului. Unul este în stare relative bună, fiind întreţinut de autorităţile locale, întrucât aici a funcţionat, până acum doi ani şcoala.

Primarul comunei Conop, Petrică Moldovan, spune că acum ambele castele sunt în proprietatea unor private, moştenitori ai familiilor nobiliare care le-au deţinut.

"Pe raza comunei Conop există două castele, unul la Conop şi altul în satul Odvoş. Ambele au fost revendicate de către moştenitorii familiilor care le-au deţinut. Cel de la Conop a fost şcoală, până acum doi ani. Acesta este în stare bună, însă cel de la Odvoş e destul de degradat. Cred că dacă cei care îl deţin acum ar investi în reabilitarea lui ar putea devein un punct de atracţie turistică. Din informaţiile pe care le am asta şi urmează să se întâmple, însă totul depinde de cei care îl deţin acum", ne spune Petrică Moldovan, primrul comunei arădene Conop.

Castelul Konopi, fostă tabără şcolară

Unul dintre castelele Aradului este Castelul Konopi. El se găseşte în mijlocul satului Odvoş, chiar lângă Drumul Naţional 7, la 50 de kilometri de municipiul Arad. A fost construit ca reşedinţă nobiliară în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi a fost asediat în 1784 de către ţăranii răsculaţi.

 Castelul a fost refăcut şi după 1800 a fost complet transformat. A aparţinut familiei nobiliare de origine maghiară Konopi, al cărei ultim urmaş, baronul Coloman Konopi, a fost inginer şi cercetător agricol, inventator al grâului de Conop. Acesta a fost naţionalizat în anul 1948, împreună cu întreaga moşie. Ani de zile a fost tabără pentru elevi şi după 1990 nimeni nu a mai făcut investiţii în castelul de la Odvoş. A fost revendicat şi restituit în anul 2007.

A fost restituit nepoţilor baronului, care la rândul lor l-au revândut. Cei care l-au achziţionat au cumpărat şi peste 400 de hectare de pădure şi îşi propun să facă o casă de vânătoare.

image

Castelul Cicio Pop a fost şcoală până în 2013

Tot în comuna Conop se află un alt castel, în care a locuit Ştefan Cicio Pop, unul dintre corifeii Marii Uniri, mai ales în ultima parte a vieţii sale. Este situat lângă şosea şi a fost construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea. În timp, castelul a suferit mai multe transformări interioare şi exterioare. Este construit în stil neoclasic, iar faţada este ornamentată cu masive coloane cu capiteluri în stil doric. Fostă clădire pentrju şcoală, acesta a fost retrocedat.

Castelul Regal, fost loc de cazare pentru Nicolae Ceauşescu

Cel mai important obiectiv turistic din zonă este castelul de la Săvârşin, cunoscut sub numele de castelul Majestăţii Sale, Regele Mihai I. Acesta a aparţinut succesiv familiilor nobiliare Forray, Nadasdy şi Hunyady.

Castelul a fost construit între anii 1650 şi 1680 de către familia Forray. În data de 9 iunie 1784, de aici a fost răpit vicecomitele Andrei Forray de către haiducii conduşi de Petre Baciu. Şeful administraţiei comitatului a fost eliberat numai după satis­facerea revendicărilor haiducilor de către împăratul Iosif al II-lea. În timpul răscoalei lui Horea, ţăranii răsculaţi din împrejurimi au incendiat castelul. Iobagii de pe domeniul Forray au refuzat să se opună răsculaţilor şi au participat la revolte. Castelul a fost refăcut, însă, în timpul mişcărilor revoluţionare din 1848, a fost din nou incendiat.

image

În anul 1870, el a primit forma actuală şi este construit pe trei niveluri: demisol, parter şi etaj. Castelul este înconjurat de un parc cu arbori seculari. În anul 1943, proprietatea de la Săvârşin a fost cumpărată de Majestatea Sa, Regele Mihai I. Castelul a fost confiscat de comunişti şi a devenit unul dintre locurile pregătite pentru cazarea lui Nicolae Ceauşescu. În anul 2001, castelul de la Săvârşin a revenit din nou în patrimoniul Casei Regale, care s-a ocupat de restaurarea lui.

Castelul Mocioni-Teleki, construit de italieni

Un alt castel pe Valea Mureşului este castelul Mocioni-Teleki, situat în Căpâlnaş, comuna Birchiş. Castelul impunător, cu parter şi etaj, a fost proiectat de către arhitecţi italieni şi construit în jurul anului 1860, de către constructori din Italia. Are o faţadă cu patru coloane din piatră şi capiteluri corintice. Există şi trei uşi monumentale. Deasupra lor se află câte o fereastră pătrată care este prevăzută deasupra, în toată lungimea, cu o cornişă artistic dantelată. Uşile comunică între salonul castelului şi terasa spaţioasă, la care accesul din exterior este asigurat de trepte de marmură în formă de semicerc. Castelul are un parc, care, în urmă cu zeci de ani, era una dintre atracţiile zonei. A fost naţionalizat, dar a fost restaurat în anul 1964. Ani de zile, aici a funcţionat un Spital de psihiatrie. În castel a trăit un timp Alexandru Mocioni, preşedintele Partidului Naţional Român din Crişana şi Banat.

image

Castelul de la Bulci, loc de cazare pentru regele Carol al II-lea

Domeniul Bulci, din comuna Bata, a fost cumpărat în 1858 de Antoniu Mocioni de Foen de la baronul Fechtig-Fechtenberg, cel care zidise si castelul. Domeniul şi castelul au fost moştenite de Zeno (1842-1905), plătindu-i în schimb fratelui său Victor – care şi-a petrecut viaţa în străinătate – o rentă anuală de 10.000 florini aur.
În timpul ultimilor doi proprietari – Antoniu şi fiul său adoptiv Ionel Mocioni-Stârcea – castelul din Bulci a cunoscut o viata intensă, aici venind adesea la vânatoare regele Carol al II-lea, al cărui maestru de vânătoare era Antoniu.

După 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mamă Elena şi regele Mihai I, care, în 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Stârcea, va achiziţiona castelul contelui Huniady de la Savârsin, aflat în apropierea domeniilor Mocioneştilor.

image

Castelul de la Bulci a fost naţionalizat şi transformat, în 1949, în sediu al G.A.S. din localitate, iar, ulterior, a fost amenajat un preventoriu TBC. Acum acesta este în proprietatea Primăriei Arad, care intenţionează să-l vândă.

Castelele de pe Valea Mureşului au fost revendicate şi retrocedate, însă se află în anonimat. Deşi ar putea atrage anual forte mulţi turişti, cei care le deţin nu au posibilitatea sau nu sunt interesaţi să le restaureze.

Vă mai recomandăm: 

Cum a ajuns o ruină castelul preferat de Regele Mihai I. În parcul dendrologic dimprejur supravieţuiesc încă 70 de specii de arbori şi arbuşti

FOTO VIDEO Pe urmele Regelui Mihai: castelul şi domeniul de la Săvârşin, din Arad, locuri pline de istorie

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite