Beneficiile sporturilor de contact pentru copii. Cum îşi dezvoltă viteza, forţa, rezistenţa, vederea, înţelegerea şi capacitatea de a lua rapid decizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii sunt mereu dornici de mişcare, iar părinţii nu ştiu de multe ori ce sport să aleagă. Mulţi recomandă ca micuţiii să fie înscrişi la judo.

Un sensei din Arad ne explică de ce este bine să se practice judo şi care sunt beneficiile. El spune că Judo este mai mult decât un sport, este un stil de viaţă.

„Copiii pot învăţa rapid cum să se apere în faţa agresiunilor de la şcoală. Foarte multe şcoli din Ocident au introdus această disciplină în programa şcolară, având un efect foarte pozitiv asupra copiilor, primii paşi în judo se învaţă şcoala căderii, necesare fiecărui copil, toţi trebuie să ştie cum să cadă să nu-şi spargă capul să efectueze o cădere în aşa fel încât să nu se accidenteze. De asemenea Judo canalizează energia negativă în antrenamente şi stimulează auto-controlul”, spune sensei Dorin Drimbe, de la Clubul Sportiv Municipal Arad.

Dorin mai afirmă că acest sport poate fi practicat atât de băieţi, cât şi de fete de toate vârstele, de persoanele cu dizabilităţi, care vor deveni în primul rând oameni sănătoşi,  mult mai încrezători în forţele proprii, vor avea o foarte bună filozofie de viaţa. Judo se predă treptat, iar la fiecare progres, este recompensat. Spaţiul în care se practică disciplina este unul controlat, iar atmosfera generală este una de prietenie şi respect. Se întâmplă foarte rar ca un judoka să nu îşi accepte înfrângerea cu demnitate.


„În primul rând este un copil, care trebuie să crească sănătos, apoi poate deveni un mare campion, un antrenor-profesor, arbitru, oficial, medic sportiv, fizician –care să măsoare forţa unui sportiv, chimist –cel care se ocupă cu medicamentaţia de efort a unui sportiv de mare performanţă, recuperator fizic, reporter sportiv, crainic tv, cărturar, fotograf sau un manager. Un alt aspect de ce ar trebui un copil să facă judo –copii învaţă să se dezbrace singuri, trebuie să se înveţe cu o igienă proprie şi să socializeze între ei (fete cu baieţi).

Ce este Judo?

Judo este şi un sport foarte solicitant, consumând un număr mare de calorii.  Toţi muşchii corpului se vor dezvolta armonios, iar forţa şi îndemânarea copiilor va creşte. Judo prin definiţie nu este un sport al durităţi este un sport al minţii, al controlului de sine, este un sport în care un judoka îşi dezvoltă cele şapte virţuti pe care trebuiau să le posede samuraii înaintea învăţării artelor marţiale.

Cuvântul JU-DO,  el fiind tradus:  JU = supleţe, artă, flexibilitate, DO = cale, drum.
Aceasta este traducerea, ceea ce face să se înţeleagă că judo nu înseamnă a învăţa să te baţi cum este greşit înţeles de foarte mulţi (părinţi).

Ca să practici Judo de performanţă, trebuie să fii un polisportiv:
- trebuie să ajungi un gimnast  = să ai o mobilitate bună,
- trebuie sa fii un atlet bun = ai nevoie de viteză pentru a efectua diferite procedee,
- să fii un maratonist bun = să ai rezistenţă, să nu fii obosit la finele unui meci,
- şi nu în cele din urmă să fii un foarte bun şahist = trebuie să gândeşti foarte repede şi tot timpul să intuieşti ce vrea să facă adversarul, ca să poţi reacţiona înaintea lui cu un atac sau contraatac, la care se mai adaugă, un ultim aspect, că în judo toate denumirile se pronunţă în limba de origine Japoneză, fiind sute de denumiri pe care copilul trebuie să le înveţe şi să le pronunţe corect.

Practicarea în mod regulat a Judo-ului contribuie la dezvoltarea anumitor abilităţi motrice precum coordonare, viteză, forţa rezistenţa şi supleţe, precum şi vederea, înţelegerea, capacitatea de a-şi forma o părere proprie sau de a lua anumite decizii. La nivel tactic, copiii învaţă să elaboreze anumite strategii. Practicarea unui sport de echipă infuenţează în mod pozitiv şi nivelul lor de sociabilitate.

„Din punct de vedere psihologic şi mental, sportul reprezintă o şcoală bună, care îi învaţă pe copii cum să-şi întărească voinţa, rezistenţa şi concentrarea, dar şi cum să-şi controleze stresul şi suferinţa. Sportul le poate oferi copiilor mai multă siguranţă, încredere în ei înşişi, autocontrol şi independenţă. Practicarea unui sport îi învaţă încă de mici să adopte un stil de viaţă echilibrat: o alimentaţie corespunzătoare, consum de apă în cantităţi suficiente, respectarea orelor de somn, întreţinerea igienei corporale, disciplina, punctualitate ( să nu întarzie la antrenamente). Nu există loc pe planeta să nu se practice acest sport, care repet este mai mult ca un sport”, a conchis senseiul arădean.

Vă mai recomandăm: 

Trei glorii ale judo-ului mondial au onorat un puternic turneu internaţional la Focşani

Judoka Daniel Natea, locul al treilea cu JC Akademik, la Campionatul European

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite