VIDEO Secretele deghizării perfecte. Fost şef în CIA: „E aproape imposibil să transformi un bărbat în femeie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost şef din CIA explică pentru ”Wired”, o revistă lunară din Statele Unite ale Americii, câteva dintre trucurile unei deghizări perfecte.

Joanne Mendez, un fost şef din CIA, de la Departamentul de Deghizare, povesteşte, într-un interviu pentru ”Wired”, o publicaţie lunară din SUA cum poate fi făcută o bună deghizare.

Principala ei grijă era de a proteja, prin intermediul deghizărilor, agenţii de străinii cu care se întâlneau. Ştia că persoanele cu care se vor întâlni agenţii lor vor face rapoarte sau memorii detaliate despre cum arătau spionii, detalii fizice, cum mergeau şi alte lucruri menite să ducă la o recunoaştere ulterioară. „Vrem ca fiecare item din acel memoriu să fie greşit“, spunea Joanne Mendez. Asta însemna protejarea agentului şi confirmarea că deghizarea a fost una reuşită.

Ea a dat şi câteva exemple: dacă un bărbat are părul creţ, atunci la deghizare părul va fi întins; dacă îl are închis la culiare, atunci va fi deschis, dacă e vorba de un bărbat tânăr, i se vor pune câteva fire albe; dacă e unul bătrân, i se vor acoperi firele albe. Mendez a amintit că s-au folosit şi un fel de proteze care schimbă total structura feţei, forma frunţii, a maxilarului.

„La femei ai un avantaj: o poţi transforma într-un bărbat, dar e aproape imposibil să transformi un bărbat într-o femeie. Te putem face mai înaltă, mai grasă, bătrână. (...) Nimeni nu trebuie să-şi amintească că ai fost acolo. Ăsta e scopul“, a mai spus fostul şef CIA celor de la Wired.

Ea mai subliniază că deghizare feţei nu e totul. La fel de importante sunt îmbrăcămintea şi comportamentul. A mai vorbit despre mici trucuri în care printr-un bandaj la un picior sau prin punerea unui obiect într-un papuc se paote schimba stilul de mers, care iar poate trăda un agent. 

Spre exemplu, americanii au un stil diferit de a mânca şi de a fuma faţă de europeni. Un ochi format va face diferenţa din modul în care sunt ţinute tacâmurile şi ţigara.

„Cum să-ţi schimbi înfăţişarea? Foloseşte mulţimea ca pe o mască. (...) Vrei să-i faci să creadă nu că ai scăpat, ci că te-au pierdut“, adaugă Joanne Mendez. 

Mai puteţi citi:

Spionii americani ai minelor de aur din 1950: „Românii au fost puşi să lucreze 12 ore pe zi, iar aurul ajunge în URSS”

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite