VIDEO Femeia care şi-a convertit dizabilitatea în şansă: „SMS-urile au fost inventate iniţial pentru surzi, iar acum le foloseşte toată lumea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elise Roy  FOTO: ted.com
Elise Roy  FOTO: ted.com

Elise Roy, o avocată, artistă şi activistă pentru apărarea drepturilor omului din State, mărturisea într-o prelegere TED din America, că pierderea auzului „a fost cel mai grozav dar“ pe care l-a putut primi.

„Nu voi uita niciodată vocea mamei mele înainte să adorm. Imaginaţi-vă frica pură pe care am simţit-o când, la vârsta de zece ani, mi s-a spus că îmi voi pierde auzul“, astfel şi-a început prelegerea TED în septembrie 2015 Elise Roy, o activistă pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, dar şi un speaker motivaţional, din SUA.

În următorii 5 ani de la primirea veştii şi-a pierdut progresiv auzul. În ciuda şocului suferit, Elise afirma public că „pierderea auzului a fost cel mai grozav dar pe care îl puteam primi“ întrucât acum percepe lumea într-un mod unic, iar aceasta a ajutat-o să facă o diferenţă în lume.

Mai întâi a fost luptat ca avocat pentru respectarea drepturilor celor cu dizabilităţi. Şi-a expus ideile la Convenţia ONU. „Cea mai mare parte a timpului încercam să conving oamenii de aptitudinile celor cu dizabilităţi. Dar la un moment dat, după multe schimbări de carieră (...) am găsit o soluţie care cred că poate contribui la rezolvarea multor probleme, fie că este vorba de dizabilităţi sau nu. Această soluţie se numeşte design thinking“, explică Elise.

Conceptul amintit cuprinde cinci etape: identificarea problemei, observarea oamenilor în situaţii reale, propunerea cât mai multor idei, fie ele şi atipice, adunarea informaţiilor pentru obţinerea soluţiei, respectiv testarea şi punerea în practică a soluţiei găsite. Acest concept, adaugă Elise, a fost utilizat în mai multe domenii. 

„Am învăţat cum să folosesc design-ul pentru a schimba lumea în bine. (…) SMS-urile au fost inventate iniţial pentru surzi, iar după cum ştiţi, toată lumea le foloseşte. Am început să mă gândesc: Şi dacă ne-am schimba mentalitatea? Şi dacă am construi întâi pentru cei cu dizabilităţi, şi nu pentru cei fără? După cum vedeţi, când construim pentru cei cu dizabilităţi, găsim adesea soluţii care nu doar că se aplică tuturor, dar care sunt adesea mai bune decât soluţiile standard“, afirmă aceasta.

Potrivit acesteia, capacităţile ei de observaţie s-au îmbunătăţit în timp şi au ajutat-o să vadă lucruri pe care alţii nu le sesizează: „Lăsaţi-i pe cei ca mine să vă ajute. Lăsaţi-i pe cei cu dizabilităţi să vă ajute să vedeţi lucrurile altfel şi împreună puteţi rezolva cele mai mari probleme“. 

Mai puteţi citi:

VIDEO Şase schimbări majore prezise de Nostradamus pentru 2019

Alexandria

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite