Promisiunile făcute de Ponta teleormănenilor: diguri, hidrocentrală şi autostradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, în barcă, la Beiu
Victor Ponta, în barcă, la Beiu

Diguri de protecţie împotriva inundaţiilor, o megahidrocentrală şi o autostradă care să lege Alexandria de Bucureşti. Acestea au fost principalele promisiuni făcute teleormănenilor de premierul Victor Ponta şi de vicepremierul Liviu Dragnea în scurtele popasuri făcute prin judeţul Teleorman. Cu excepţia digurilor, inaugurate prea devreme şi aflate încă în lucru, restul promisiunilor n-au prins contur.

După inundaţiile din primăvară, premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au venit să se plimbe cu barca pe uliţele din satul Beiu. Imaginile cu cei doi oficiali în barca împinsă de şase pompieri au făcut înconjurul presei. Ponta le-a promis atunci sătenilor că va aloca fonduri pentru amenajarea unor diguri care să îi protejeze de inundaţii. Dragnea, cel care fusese preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi care cunoştea foarte bine problema satului inundat în mod repetat, a susţinut aceleaşi promisiuni.

Guvernul a alocat bani pentru digurile aşteptate de două decenii şi aşa au demarat în Teleorman două lucrări : amenajarea pârâului Câinelui pe tronsonul amonte Baldovineşti aval Vârtoape în valoare totală  este  19.000 mii lei şi  amenajarea râului Teleorman în zona localităţii Ştorobăneasa -sat Beiu în  valoare de 15.000 mii lei. La data vizitei cu barca, Victor Ponta a promis că lucrările vor fi gata până la finalul lunii august 2014.

În august, la data promisă, cei doi oficiali au descins din nou la Beiu pentru a inaugura digul.  O inaugurare mai mult simbolică pentru că, în realitate, la ambele investiţii lucrările au continuat după vizita premierului. Pus pe glume, Ponta le-a adus sătenilor din Beiu o barcă şi le-a recomandat să o păstreze drept piesă de muzeu pentru că în satul lor nu vor mai fi niciodată inundaţii. După plecarea premierului , lucrările la investiţia, teoretic, încheiată, au continuat.

   ”Mai sunt nişte finisaje, un dig de consolidare. Se lucrează. Eu cred că termină săptămâna viitoare”, declara luna aceasta primăriţa din Ştorobăneasa, Ioana Magereanu.

Pentru digul  inaugurat la sfârşitul lunii august,  procesul-verbal de recepţie a lucrării nu s-a făcut,  deoarece n-au fost finalizate la data vizitei premierului. Nici amenajarea pârâului Câinelui pe tronsonul amonte Baldovineşti aval Vârtoape, investiţie pentru care s-au alocat  19.000 mii lei nu a fost gata la finalul lunii august, termenul promis de premier. Lucrările au avansat însă după termenul dat de premier.

Dragnea a adus chinezii la Seaca pentru a relua promisiunea legată de hidrocentrală

Construirea unei hidrocentrale la Seaca, acolo unde şi Ceauşescu a vrut să demareze o investiţie care să asigure independenţa energetică , a fost preluată de actualul Guvern de la înaintaşi. Teleormănenii au avut ocazia să audă promisiunea legată de hidrocentrală chiar din gura premierului Ponta, în 2012, cu prilejul unui miting al Uniunii Social Liberale, funcţionale la vremea respectivă. Ponta nu a mai revenit în Teleorman pentru a relua promisiunile legate de hidrocentrală, dar teleormănenii au mai auzit promisiunea din gura vicepremierului Dragnea. În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, hidrocentrala a revenit pe tapet ca şi promisiune electorală pentru teleormăneni. Dragnea a venit la Seaca, nu cu mâna goală, ci cu trei chinezi, reprezentanţi ai unei importante companii din China , dispusă să investească în hidrocentrală.

Dragnea a explicat că, pentru investiţia de două miliarde de euro, cât înseamnă hidrocentrala de la Seaca şi pentru digul  de la Dunăre care va costa alte trei-patru miliarde, vara anului viitor este cel mai optimist termen pentru începerea lucrărilor. ”Demersurile au început în aprilie, suntem în octombrie, deci practic în cam şase- şapte luni am reuşit să ducem la capăt un proiect care, în mod, normal durează doi trei ani de zile. Eu cred că în primăvara anului următor putem avea toate procedurile reliazare, toti paşii negociaţi , compania realizată şi să putem demara efectiv toate procedurile de avizare şi de certificare. Cred că anul viitor în primăvară-vară putem discuta de începerea efectivă a investiţiei, dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă altceva în România”, declara Dragnea luna trecută. Între timp, Victor Ponta a pierdut alegerile şi în cazul în care promisiunea privind hidrocentrala nu va prinde contur până în 2015,  ultimul termen dat de Dragnea, teleormănenilor nu le rămâne decât să tragă concluzia că în România s-a întâmplat ”altceva”.

Autostrada Sudului

"Aici, pe această scenă, primul-ministru, un om de cuvânt, prietenul meu, camaradul meu, a răspuns la o întrebare de-a mea, că da, autostrada Sudului va începe. Şi la începutul lunii decembrie, aici, la Alexandria, se va semna documentul care va iniţia măsurătorile pentru autostrada Sudului Bucureşti - Alexandria - Roşiori - Slatina - Craiova - Lugoj - Timişoara. Şi pentru asta, sincer, vreau să-i mulţumesc", declara Liviu Dragnea la mitingul USL din vara anului 2012, la care a fost prezent şi premierul Victor Ponta. Şi aşa s-au ales teleormănenii cu încă o promisiune care nu a prins nici acum contur : Autostrada Sudului.

Despre autostradă le-a mai vorbit teleormănenilor, din 2012 şi până în prezent, doar Liviu Dragnea, cu prilejul vizitelor în judeţ.  ”Pentru Autostrada Sudului avem trei variante : finanţare europeană, fonduri de la Guvern şi parteneriat public privat”, declara vicepremierul în primăvara acestui an.

Master Planul General de Transport, documentul strategic pentru infrastructura tarii în urmatorii 16 ani si în baza caruia România va primi finantarile nerambursabile de la Comisia Europeana, a fost prezentat oficial luna trecută şi lansat în dezbatere publică. Pe harta prezentată în MPGT,  ruta Bucuresti - Alexandria - Craiova, celebra Autostradă a Sudului, apare, mai nou, ca drum expres. Pentru teleormăneni, rămâne, deocamdată, doar o altă promisiune neîndeplinită.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite