Articol publicitar

„Ideo Ideis“ a pus Alexandria pe harta românească a culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Borţun şi Alexandru Ion pe scena de la Ideo Ideis
Andreea Borţun şi Alexandru Ion pe scena de la Ideo Ideis

Alexandru Ion (27 de ani) şi Andreea Borţun (24 de ani), din Alexandria, sunt cofondatorii Festivalului naţional de teatru tânăr „Ideo Ideis“, ajuns la a IX-a ediţie şi care tocmai a avut loc în perioada 18-26 august. Din 2006 şi până în prezent, festivalul a crescut şi s-a transformat într-un eveniment de referinţă.

Alexandria nu mai are cinematograf de 15 ani, iar teatru nu a avut niciodată. Lumea culturală a capitalei judeţului Teleorman ar fi rămas la acelaşi nivel şi în prezent, dacă lucrurile nu s-ar fi schimbat în anul 2006, la prima ediţie a Festivalului naţional de teatru tânăr „Ideo Ideis“.

Povestea a început în urmă cu nouă ani, când trei liceeni din Teleorman, Alexandru Ion, Andreea Borţun şi Oana Nedelea, dintr-o trupă de teatru, s-au hotărât să facă propriul lor festival, chiar la ei, în Alexandria. „A început dintr-un gest de inconştienţă adolescentină. Eu aveam 18 ani, iar colegele mele Andreea şi Oana aveau 15, respectiv 16 ani. Aveam o trupă de teatru în liceu şi mergeam pe la festivaluri prin ţară. Numai că festivalurile astea la care mergeam erau în engleză şi acumulasem un soi de frustrare din cauză că jucam în engleză. Aşa a apărut cumva sâmburele ăsta de idee: să facem un festival la noi în oraş“, explică Alexandru Ion, cofondator al evenimentului „Ideo Ideis“.

Marcel Iureş, primul susţinător

Când au plecat la drum, pe cei trei îi mânau doar pasiunea pentru teatru şi dorinţa de a arăta că se poate. Tinerii au fost nevoiţi să înveţe să se descurce şi singuri, 

şi-au făcut o organizaţie şi au pus la cale prima ediţie a festivalului. „Am avut noroc să ni se alăture nişte oameni foarte speciali, în frunte cu Marcel Iureş. A crezut în noi.  

Mulţi ani mai târziu l-am întrebat cum de a venit la prima ediţie şi ne-a spus: «Am mirosit că era ceva bine!»“, povesteşte Alexandru Ion.

Începutul „Ideo Ideis“ nu a fost uşor. Prima ediţie a fost organizată cu un buget de doar 20.000 de lei, bani obţinuţi din sponsorizări. „La prima ediţie, înainte de festivitatea de deschidere, s-a luat curentul şi noi eram foarte agitaţi . Marcel Iureş ne-a liniştit spunându-ne că succesul va fi cu atât mai mare cu cât vom avea probleme mai multe“, mai spune Alexandru Ion. După prima ediţie, la Alexandria s-a format o adevărată familie „Ideo Ideis“, iar echipa bine închegată de tineri pasiona¬ţi de teatru a dus povestea mai departe.

Pe lângă  Marcel Iureş, alături de tinerii alexăndreni care reuşiseră imposibilul au venit şi alte nume importante ale teatrului românesc. La a doua ediţie s-au alăturat Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, apoi au venit Medeea Marinescu şi Vlad Zamfirescu. „La ediţia a patra, susţinătoare principală a fost Angela Gheorghiu şi dumneaei i-a povestit lui Jeremy Irons despre ce se întâmplă la Alexandria. Apoi Jeremy Irons ne-a transmis un mesaj de susţinere“, adaugă Alexandru Ion.

Capitala teatrului tânăr

De nouă ani, în luna august, Alexandria devine capitala teatrului tânăr. „Pe parcurs ne-am stabilizat la zece zile de desfăşurare, am adăugat «Seara povestitorilor», 

«Cinemateca Târzie» şi 

masterclass-urile «Ideo Ideis». În fiecare an, avem 14 spectacole de teatru profesionist, plus două pentru copii“, mai spune Alexandru.

Deşi a fost gândit iniţial ca o competiţie în care se luptă trupe de tineri actori liceeni, organizatorii au renunţat începând cu cea de-a IX-a ediţie la ideea de concurs. „În timp, poziţionarea festivalului s-a schimbat. Am considerat că nu este genul de loc unde mergem să primim coroniţe. E  genul de loc în care încercăm să creăm contextul întânirilor fericite, să creăm un mediu propice prin care oamenii să înveţe lucruri noi, să găsească mentori, să acumuleze cât mai multe informaţii“, precizează cofondatorul festivalului.

Peste 400 de tineri implicaţi

Anul acesta, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a festivalului s-au strâns peste 400 de tineri, participanţi, organizatori, voluntari, invitaţi. Pe lângă spectacolele tinerilor, în serile dedicate  profesioniştilor, pe scena de la „Ideo Ideis“ au urcat nume importante, cum ar fi Marcel Iureş, Marius Manole, Florin Piersic Jr.,Tania Popa, Vlad Zamfirescu, George Mihăiţă. În cele zece zile de festival, tinerii pasionaţi de teatru au fost instruiţi de traineri de renume. Bugetul festivalului a ajuns în acest an la aproximativ 110.000 de euro. 

Militează pentru teatru la şcoală

Organizatorii festivalului îşi propun să facă un studiu care să arate că în România este nevoie de o formă de educaţie alternativă şi că teatrul şi filmul ar trebui să completeze programa şcolară. „Vrem să demonstrăm că tinerii care iau contact cu teatrul şi cu filmul în timpul liceului sau cu orice formă de educaţie alternativă prin artă înţeleg mai multe despre ei înşişi şi despre lumea care îi înconjoară“, mai spune Alexandru.

În ceea ce priveşte amploarea festivalului, tânărul spune că şi-ar dori o anumită stabilitate. „Nu credem că festivalul ar trebui să se dezvolte mai mult de atât, ci doar în termeni de includere a comunităţii. Ne-am dori să facem alte proiecte care să ducă mai departe lucrurile pe care le propunem“, încheie cofondatorul festivalului.

Alexandru Ion şi Andreea Borţun sunt  ambii preşedinţi ai festivalului, dar echipa organizatorică include aproximativ 100 de oameni. Alexandru şi Andreea au absolvit UNATC şi locuiesc în prezent în Bucureşti. Alexandru joacă la Teatrul Metropolis, iar Andreea este scenaristă. 

Proiect de 10.000 de euro

Organizatorii festivalului şi-au înscris proiectul „Ideo Ideis“ în competiţia „Idei din Ţara lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom.

Proiectul a fost premiat cu 10.000 de euro. Dincolo de stricta organizare a festivalului, proiectul cu care „Ideo Ideis“ a câştigat cei 10.000 de euro şi-a propus să introducă arta într-o comunitate precum cea din Alexandria, în care actul de cultură lipsea cu desăvârşire. „În afara celor 10 zile de teatru pe care le propune «Ideo Ideis», în Alexandria nu există niciun eveniment cultural.  

Pe de o parte, ne propunem să aducem cultura într-o comunitate în care ea lipseşte cu desăvârşire şi să contribuim astfel la consolidarea comunităţii pentru că extrem de multe evenimente din cadrul «Ideo Ideis» sunt dedicate comunităţii locale. Pe de altă parte, ne propunem crearea unui proces de educaţie alternativă prin artă pentru liceeni din România“, spune Alexandru Ion.


Recomandări pe aceeaşi temă

FOTO Elevii din Scorţoasa muncesc pentru a-i ajuta pe copiii nevoiaşi

FOTO O bibliotecară a utilat laboratorul unui liceu din Constanţa

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite