Geniali în liceele româneşti, „furaţi” de universităţile străine. Povestea lui Eugen, care a ales Anglia: „Programa e mai bună, se pune accent pe practică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Robert Pătraşcu din Roşiorii de Vede a fost un elev de 10 pe linie şi a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat cu nota maximă. A ales să studieze în afara ţării, în Anglia, la University of Southampton, acolo unde guvernul englez îi va acoperi taxa de şcolarizare şi unde va găsi ceea ce învăţământul din România nu oferă: o programă axată pe practică, dotări de excepţie, discipline de studiu legate strict de specializarea aleasă.

Eugen Robert Pătraşcu este unul dintre elevii excepţionali pe care România îi pierde din cauza lipsurilor din sistem. Tânărul de 19 ani care a terminat Colegiul Naţional Anastasescu din Roşiorii de Vede cu 10 pe linie şi a luat 10 la Bacalaureat îşi continuă studiile în Anglia. A vrut să studieze informatica la cel mai înalt nivel şi a ales Universitatea Southampton, clasată în primele 1% din lume. Nu ştie dacă se va mai întoarce. 

Participant constant la olimpiade

Pentru Eugen, studiul pe parcursul celor patru ani de liceu nu a fost un supliciu. A privit şcoala ca pe o etapă importantă în construirea unui viitor şi a luat fiecare an de studiu ca pe o provocare. A făcut faţă cu brio provocării, astfel că, la finalul studiilor, avea doar 10 pe linie. 

„Am învăţat constant. Nu pot să zic că mi-a fost foarte greu. Am avut şi baza din generală bună şi am învăţat serios în fiecare an. Am intrat la liceu cu media 9,90. Sincer, nu pot să spun că mă simt excepţio-

nal în acest sens, pentru că sunt conştient că la angajare nu mă ajută cu nimic faptul că am avut 10 pe linie. Am făcut-o pentru mine. Mi-a plăcut să fiu ambiţios, perseverent şi să învăţ“, povesteşte Eugen.

Mircea Scărlătescu, profesorul de informatică şi dirigintele lui Eugen confirmă că a fost un elev cum mai rar vezi: „Un copil excepţional, o dovedesc rezultatele de-a lungul anilor de şcoală. A absolvit cu 10 toţi anii de liceu şi gimnaziu, Bacalaureatul l-a absolvit cu 10, a fost participant constant la fazele naţionale ale olimpiadelor de matematică şi informatică, ce se mai poate spune în plus?!“.

Încă din clasa a XI-a, Eugen a luat decizia de a studia în afara ţării şi a aplicat la o universitate din Anglia. „Am mai avut colegi de liceu care au plecat în Anglia să studieze. Am început să mă interesez, am vorbit cu ei, am fost la târg, am luat contact cu studenţii de acolo, cu reprezentanţii universităţilor şi am zis să aplic. Întâi să aplic şi mă mai gândesc, pe urmă, dacă mă duc sau nu“, povesteşte tânărul. 

A ales Facultatea de Informatică de la Universitatea Southampton şi spune că procesul de aplicare nu a fost unul complicat. „Consider că şi un elev mediu poate să fie acceptat acolo. Admiterea constă, în primul rând, într-un eseu motivaţional – personal statement – în care trebuie să te recomanzi pe tine, de ce vrei să mergi la acea facultate, de ce ar trebui să fii acceptat, de ce vrei să urmezi subiectul respectiv. Mai aveam nevoie de o scrisoare de recomandare de la un profesor, de mediile din liceu, care sunt acceptate în general de la 8,00 în sus. În acest eseu motivaţional trebuie să trecem şi activităţile extraşcolare pe care le-am avut în cursul liceului, olimpiade, concursuri. La cele mai multe facultăţi, media de la Bacalaureat e necesar să fie de la 8,00 în sus. Unele cer de la 9,00, altele, cele mai bune, de la 9,50. Eu am avut nevoie de 9“, explică Eugen.

Taxa, asigurată de Guvernul englez 

Oportunităţile oferite de guvernul englez studenţilor şi renumele facultăţii au fost motivele principale pentru care Eugen a ales Anglia. „În primul rând, am vrut să studiez undeva în Vest şi mi s-a părut mai uşor de aplicat în Anglia. Aveam şi o oportunitate, să spunem aşa. Taxele de şcolarizare pot fi plătite de guvernul englez, iar noi să le returnăm odată ce terminăm facultatea, când ne angajăm şi avem salariul peste un anumit nivel.“ 

Taxa de studiu la facultatea aleasă de Eugen este de 9.000 de lire pe an. Costul îl va suporta statul englez, iar Eugen va plăti suma, în rate, după angajare şi numai după atingerea unui anumit prag salarial. Cazarea, masa şi restul cheltuielilor cu viaţa de student, pe care le-a estimat la 600 de lire pe lună, vor fi suportate de părinţi, din ţară.

Programă mai bună, axată pe practică

Eugen speră să găsească în Anglia ceea ce facultăţile din România nu oferă. „Programa este mai bună. La cursul meu de informatică am materii care se leagă strict de informatică, nu am nimic în plus, gen istorie, filosofie sau alte materii care se mai fac la facultăţile de la noi. Mi se pare inutil să încarci programa care e deja destul de încărcată. În afară, se pune mai mult accent pe partea practică, la noi se face foarte multă teorie. Formule, multe pagini de învăţat pe care le uităm repede şi nu ne ajută cu nimic“, remarcă studentul. 

În plus, facultăţile din străinătate de genul celei alese de Eugen sunt şi foarte bine dotate tehnic. 

„În clasa a XII-a aveam 14 materii“

Absolventul de 10 a constatat că învăţământul românesc are mari lipsuri şi spune că şi acesta este unul dintre motivele pentru care a ales să-şi continue studiile în afară. 

„Ce ar trebui schimbat? Păi, în primul rând programa de liceu. În Anglia, spre exemplu, în clasele a XI-a şi a XII-a, elevul îşi alege materiile pe care să le studieze. Sunt între trei şi cinci materii şi, la sfârşitul anului, dă examene din acele materii. Iar elevul le alege în concordanţă cu ce vrea să facă mai departe. În România, în clasa a XII-a aveam 14 materii. Ar trebui să fim lăsaţi să alegem noi ce subiecte vrem să studiem, măcar în anul terminal“, spune Eugen Robert Pătraşcu.

După absolvirea facultăţii, Eugen se vede angajat al unei firme importante. Deocamdată, nu ştie dacă va rămâne în Anglia, dacă va alege să trăiască în altă ţară sau dacă va reveni în România. Ştie însă că şi-ar dori să se schimbe ceva în ţara sa. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite