FOTO Căţeluşa din Teleorman care ajunge unde pompierii nu pot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ina este un ciobănesc german de la ISU Teleorman, special antrenată să găsească răniţi printre dărâmături. Îndată face 6 ani şi e singurul patruped ce activează printre pompierii din acest judeţ. Zona a fost ferită, în ultimii ani, de dezastre naturale, motiv pentru care Ina nu a participat la nicio intervenţie în ciuda pregătirii sale care o clasează printre cei mai buni câini de căutare-salvare urbană din ţară.

„Am avea foarte multe de învăţat de la ei. Se bazează pe nişte principii, sunt foarte loiali şi foarte corecţi“, mărturiseşte pompierul Anghel Ioncea, instructorul canin al Inei, singura căţeluşă de la ISU Teleorman. Patrupedul e din rasa Ciobănesc german, iar în iunie va împlini 6 ani. E special antrenată să găsească răniţi printre dărâmături, în oraşe, şi să salveze victime ale unor dezastre naturale.

La astfel de nenorociri, explică instructorul canin, se folosesc câini pentru că sunt „maleabili“, uşori, nu provoacă alunecări. „Mediul ei (n. r. al Inei) de lucru e doar dărâmătură“, adaugă Anghel Ioncea (46 de ani).

Prin 2009 sau 2010 a făcut cursul de instructor canin. În caz de dezastre naturale, „cu forţa umană nu ajungi atât de repede cum ajungi cu un câine“, consideră pompierul. Cum, din ferecire, nu a avut ocazii reale, Ina se antrenează zilnic câte 5-6 ore în spaţii în construcţie sau în ruină din Alexandria sau din jurul oraşului.

„E pregătită pentru a interveni în orice moment“, subliniază instructorul. Anul trecut, la evaluările interne, pe ţară, Ina a fost al doilea cel mai pregătit câine de căutare-salvare urbană. În urmă cu doi ani s-a clasat pe prima poziţie.
image

La antrenamente FOTO: ISU Teleorman

image

Perioada în care aceşti câini antrenaţi pot activa este de 7 ani. Cum Ina are deja 4 ani de când e atestată ca şi câine de căutare-salvare în oraşe, mai are încă 3 ani de serviciu. Apoi va fi „pensionată“. Atunci, Anghel Ioncea se gândeşte serios să o ia acasă cu el. Şi acum ar lua-o, dar nu are unde să o ţină. Abia recent s-a mutat la casă. Iar Ina nu ar fi primul patruped „pompier“ luat acasă.

„De mic am avut câine pe bătătură, nu neapărat câini de rasă, ci câini deştepţi“, adaugă bărbatul. Pentru el, Ina „face parte din familie“. „Şi în concediu vin la ea în fiecare zi, numai să nu fiu plecat“, mărturiseşte pompierul-instructor. Ştie că nu-şi mănâncă raţia în totalitate dacă nu o hrăneşte el.

O perioadă dificilă a fost când căţeluşa se îmbolnăvise. O infecţie la coloană. Vreo 6 luni a durat tratamentul. Îşi aminteşte că venea de acasă, o căţeluşa şi o ducea la medic pentru injecţii.

„Nu te apreciază că eşti urât, că eşti ... te ia cum eşti, ca stăpân sau ca coleg de joacă“, adaugă instructorul.

Mai puteţi citi:

Salvator şi-n timpul liber, în Teleorman: „Nu se duce niciodată un pompier cu ditamai hardughia de 28 de tone să bea o cafea. Hai să-l lăsăm să treacă!“

FOTO VIDEO Nicuşor, robotul-câine care orbeşte hoţii cu laserul, are Facebook. Este creaţia a patru studenţi clujeni

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite