Cum îl înfundă martorii din Teleorman pe Liviu Dragnea în procesul ” Fraudă la referendum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de doi ani de la Referendumul din 2012 şi la aproape 12 luni de la declanşarea procesului legat de fraudarea acestui scrutin, audierile martorilor şi inculpaţilor din dosar continuă. Zeci de persoane din Teleorman au ajuns sau urmează să ajungă în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în calitate de martori. Majoriatea sunt bătrâni de peste 60 de ani care deşi nu au fost la vot, s-au pomenit ”votaţi”.

În proces sunt peste 40 de inculpaţi din Teleorman: preşedinţi , vicepreşedinţi  şi membrii din secţiile de votare din Alexandria, Ţigăneşti, Plosca, Ciuperceni, Bragadiru. Inculpatul principal din dosarul ” Fraudă la referendum” este vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman la data scrutinului.

12 bătrâni din Ţigăneşti au ajuns săptămâna trecută în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României ca martori în procesul ” Fraudă la referendum”. Majoritatea sunt bătrâni de peste 60 de ani care nu s-au prezentat la vot în data de 29 iulie 2012, dar au ajuns implicaţi în proces, după ce procurorii DNA le-au descoperit semnăturile falsificate pe listele electorale.

În comuna Ţigăneşti, prezenţa la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băseascu a fost de 92,04%. Votul masiv din comuna patronată de primarul PSD Gelu Pisică a fost , aşa cum era de aşteptat, pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. 3968 de persoane, adică 95,47% dintre cei prezenţi la vot au spus DA, declarându-se în favoarea suspendării. Au fost înregistrate doar 165 de voturi cu NU şi doar 23 de voturi nule. Maşinăria de vot de la Ţigăneşti, specifică judeţului Teleorman de altfel, a funcţionat perfect la referendum. Şi dacă Direcţia Naţională Anticorupţie nu ar fi declanşat ancheta referitoare la fraudarea referendumului, nu s-ar fi aflat că din cele 3968 de voturi DA, date la Ţigăneşti, câteva sute de voturi au fost fraudate.

Numai în secţia 314 comuna Ţigăneşti din Teleorman au fost identificate 47 de voturi fraudate. Potrivit informaţilor furnizate de DNA aici au fost  identificate 31 de semnături ale alegătorilor, falsificate pe lista permanentă şi 16 semnături ale alegătorilor falsificate pe lista suplimentară – urnă mobilă. 

La Ţigăneşti au votat şi morţii

Procurorii au identificat şi că pe lista cu alegători de la secţia 314 Ţigăneşti se regăseşte un mort.  Dumitru Călugăreanu decedase în data de 16.07.2012, însă apărea pe listele electorale de la referendumul din 29 iulie ca si alegător care îşi exercitase dreptul de vot.

"Călugăreanu Dumitru - aşa cum rezultă din procesul verbal din 17.08.2012, întocmit de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, figurează în listele electorale permanente aferente Secţiei de votare nr. 314 – comuna Ţigăneşti, jud. Teleorman, pagina 19, poziţia 130, ca persoană care a votat, cu toate că la data de 16.07.2012 acesta decedase, (vol. 15, fila 426)", se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.

Zeci de bătrâni cu semnături falsificate

Anchetatorii DNA au bătut uliţele din Ţigneşti după declanşarea anchetei, având suspiciuni că unele semnături de pe listele electorale au fost falsificate. Suspiciunile s-au confirmat şi procurorii DNA au descoperit zeci de bătrâni în sat, care deşi nu fuseseră la vot, apăreau pe liste ca şi cum şi-ar fi exercitat acest drept în ziua scrutinului. Alexandra Găvănescu şi soţul ei Micea Găvănescu, Rizea Floarea, Petre Diaconu şi soţia sa Georgeta Diaconu sunt doar câţiva din bătrânii care au declarat în faţa procurorilor DNA că nu au votat la referendum şi că semnăturile care apar în liste nu le aparţin.

Oamenii au fost citaţi ca martori în proces. Unii au crezut că este o glumă proastă citarea la Înalta Curte  de la Bucureşti şi au ignorat citaţiile. Alţii au realizat că au obligaţia de a se prezenta în faţa magistraţilor , însă cum nu au avut bani de deplasare, nu s-au dus la Bucureşti. Într-un final, au ajuns la proces cu duba Jandarmeriei.

” Ne-am anunţat dinainte. Ştiam că vin să ne ia. Nu m-am dus când m-au citat că n-am avut bani . Am 600 de lei pensie. Am mers cu duba, organizat. Nu au fost probleme. Şi când au venit procurorii a fost la fel. Oameni serioşi, ne-au pus nişte întrebări, ne-au luat semnăturile. Dacă voiai să vorbeşti, vorbeai, dacă nu, nu”, a povestit Petre Diaconu.

În faţa magistraţilor de la Înalta Curte, martorii din Ţigneşti au stat preţ de două minute. ” A durat puţin. Ne-au pus câte trei întrebări. Dacă ne menţinem declaraţiile date în faţa procurorilor, am zis da, dacă am votat la referendum, am zis nu şi dacă recunoaştem semnătura. Am zis că nu recunosc, că nu am semnat eu”, mai spune bătrânul din Ţigăneşti.

Întrebat dacă are idee cine ar fi putut semna în locul lui, martorul din Ţigăneşti a spus că nu ştie : ” Ce ştiu eu? Oamenii de la secţie ştiu”.

Pentru Alexandra Găvănescu, alt martor din Ţigăneşti în procesul Referendului, deplasarea cu duba a fost prima de acest gen. Nici nu îşi imaginase femeia că la 60 de ani va ajunge în faţa magistraţilor de la Înalta Curte, cum de altfel nu îşi imaginase că ”altcineva”ar putea vota în locul ei.  Ca şi vecinul ei, Diaconu, femeia a declarat în faţa magistraţilor că nu a votat şi că  semnătura de pe liste nu îi aparţine. 

Primul lot de martori duşi cu duba a fost de la Plosca

Cei 12 bătrâni din Ţigăneşti duşi cu duba la Înalta Curte în calitate de martori nu sunt primii ajunşi în acest mod la procesul în care Liviu Dragnea este principalul inculpat. În iunie 2014, alţi bătrâni din Plosca care fuseseră citaţi ca martori şi nu se prezentaseră au ajuns la Bucureşti cu duba Jandarmeriei. Şi aceştia au recunoscut în faţa magistraţilor că nu au votat la referendum şi că semnăturile care apar pe liste nu le aparţin.

Deplasările martorilor din Teleorman la Bucureşti vor continua. La termenul stabilit pentru data de 3 octombrie, alţi martori din judeţ care nu s-au prezentat până acum la Înalta Curte, deşi au fost citaţi, vor ajunge tot cu duba în faţa magistraţilor.

Peste 40 de inculpaţi din Teleorman

Peste 40 de preşedinţi, vicepreşedinţi şi membri ai secţiilor de votare din Ţigăneşti, Plosca, Alexandria, Ciuperceni sau Bragadiru sunt inculpaţi în dosarul Referendumului. Lista completă a inculpaţilor din Teleorman cuprinde:

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 142 Ciuperceni, jud. Teleorman 

VIŞAN MARIOARA, preşedinte şi BEZNEA ION, MARIOARA ADRIAN, CULCEA VICTOR, STOICEA LUMINIŢA-ELENA, BARBU TEODORA-RAMONA, ZAMFIR MARIN-MARIUS, membri, complicitate 

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 1 Alexandria, jud. Teleorman 

ULMEANU IULIAN, preşedinte şi BĂLĂNESCU GEORGE-TIBERIU, IONESCU ION, membri, complicitate 

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 244 Plosca, jud. Teleorman 

CURCAN CONSTANTIN, preşedinte şi FLOREA MARIANA, RUSU DĂNUŢ, ENE VASILICĂ, NEDELEA DORINEL, MĂRUNŢELU AUREL, PÂRVA ION, membri, complicitate 

Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 314 Ţigăneşti, jud. Teleorman 

DUMITRACHE ION, preşedinte şi PIELEANU ION, POROSCHIANU MARIN, DINU NICUŞOR SORIN, TRIFU NICOLAE, MITRAN DORINA, CIUPERCĂ CRISTINA, membri, complicitate 

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 112 Bragadiru, jud. Teleorman 

FILIP ALINA-FLORINA, BARBU NICUŞOR, FERĂŞTEANU ION-DOREL, VÎLCAN TUDOR-DOREL, STEMATE MARIN, membri, complicitate 

Biroul Electoral al Secţiei de votare nr. 113 Bragadiru, jud. Teleorman 

PARTOCICĂ COSTICĂ, preşedinte şi MIHAI ION, MATEI DANIELA, MITROI VASILE, PASCU MARIAN FLORIN, LUNGU PETRE, LEBEJOARĂ LILIANA CARLA, membri, complicitate 

Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 114 Bragadiru, jud. Teleorman 

DUDE ILIE, NISTOR MARIN, membri, autorat şi NISTOR ANGELICA-MARIANA, persoană fără calitate specială, autorat şi sustragere sau distrugere de înscrisuri 

SANDU ILEANA, preşedinte şi RIZEA OLGA-IULIA, PEŢA GABRIEL, NĂDRAG ION-PAUL, CRISTEA TUDOR, complicitate 

Învinuirile constau  în principal în faptul că aceste persoane ”şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”.

Daniel Răboj, primarul comunei Bragadiru este şi el inculpat în dosar, pentru  dare de mită, iar Marin Mitroi, membru al Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 112 Bragadiru este acuzat de luare de mită şi complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale .

Liviu Dragnea, inculpatul principal

Vicepremierul Liviu Dragnea e acuzat de procurorii anticorupţie că şi-a folosit influenţa din poziţia de secretar general al PSD pentru a asigura un minim de 60 la sută prezenţă la vot la Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu  din 29 iulie 2012. Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Următorul termen-3 octombrie

După termenul de săptămâna trecută, magistraţii au fixat un alt termen în dosar-3 octombrie 2014. Acesta este al doisprezecelea termen în dosarul Fraudă la referendum, dosar trimis în instanţă în toamna anului trecut, după ce procurorii DNA au strâns dovezi timp de aproape un an. Până acum, niciunul dintre inculpaţi din Teleorman nu a fost condamnat.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite