Cele mai simple şi ieftine cinci reţete de preparat în timpul postului: de la banala tocană de cartofi la delicioasa pastă de avocado

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncarea de post poate fi extrem de delicioasă
Mâncarea de post poate fi extrem de delicioasă

Cele 40 de zile ale Postului Paştelui pot fi depăşite, din punct de vedere culinar, foarte uşor şi destul de ieftin, spun specialiştii în gastronomie. Chiar şi fără lapte, carne şi ouă, se pot găti meniuri sănătoase şi accesibile buzunarelor de orice fel, de la banala tocană de cartofi, până la exotica pastă guacamole.

Postul Paştelui este cel mai lung post din calendarul creştin ortodox. În cele 40 de zile de restricţii culinare, credincioşii nu au voie carne, lapte şi ouă. Excepţie fac doar două zile de dezlegare în care se poate mânca peşte. 

Chiar dacă pentru gurmanzi zilele de post fără carne, ouă sau lapte pot părea imposibile, bucătarii susţin că legumele, fructele şi substitutele pentru carne şi ouă oferă posibilităţi nenumărate pentru alcătuirea unor meniuri sănătoase şi ieftine. În completarea bucătarilor care susţin că meniurile vegetariene pot fi gătite în aşa fel încât să substituie cu succes şi gustul cărnii şi proprietăţile produselor de origine animalieră, nutriţioniţii spun că zilele de post sunt chiar binevenite pentru detoxifierea organismului.

Pentru ca organismul să aibă parte de vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre sau proteine de calitate se impune ca meniurile din perioada postului să fie variate. Meniurile variate nu înseamnă neapărat bani mai mulţi. ”Majoritatea reţetelor de post au la bază legumele sau fructele. Fiind în plin sezon de verdeţuri la preţuri accesibile, nu se poate spune că alcătuirea unor meniuri variate de post este o cheltuială mare. Se pot face mâncăruri gustoase cu bani puţini. De la banala tocană de cartofi sau fasolea bătută pentru care cheltui în jur de 10 -15 lei lei, până la mâncăruri mai exotice, cum ar fi pasta guacamole care te costă să zicem 5 lei, în post se poate mânca sănătos cu bani puţin”, explică bucătar Valeria Sima.

Tocana de cartofi, cea mai ieftină mâncare de post

Banala tocană de cartofi este cea mai ieftină mâncare de post. În plus, spune bucătarul, este o mâncare foarte uşor de preparat, care nu necesită multe ingrediente. ”Este o mâncare care poate fi făcută cu 10-15 lei, şi vorbim aici de patru porţii. Poate fi făcută de orice novice în bucătărie. Ne trebuie un kilogram de cartofi, două cepe, un morcov, un ardei, rozmarin, sare, piper, boia de ardei, sos de roşii. Se curăţă cartofii, se taie în cuburi mari. Se toacă ceapa şi se căleşte împreună cu morcorii şi ardeiul tocat cuburi. Dupa ce s-au călit, adaugam cartofii, condimente, după gust. Putem pune câteva fire de rozmarin. Călim aproximativ două minute, apoi adăugăm apă, boia, piper. Se lasă să se fiarbă la foc mediu, 10-15 minute. Se adaugă sosul de roşii, sarea, usturoiul. Se dă la cuptor pentru 20 de minute”, explică bucătarul.

Fasole bătută

Cu o jumătate de kilogram de fasole uscată se pot prepara patru porţii de fasole bătută de post. ”Avem nevoie de 500 de grame de fasole uscată, 50 de ml de ulei, ceapă, 2-3 foi de dafin, piper, sare, 2-3 căţei de usturoi, mărar şi roşii. Fasolea se spală bine şi se pune la înmuiat cu două  ore înainte de preparare. Se opăreşte şi se schimbă apa. Se adaugă la fiert foile de dafin, cimbru si spre terminare se pune sare după gust. Separat, tocăm ceapa, usturoiul şi mărarul. Când fasolea este bine fiarta, se strecoară, se freacă cu mixerul şi se adaugă ceapa, ardeiul usturoiul, piperul, uleiul. Se freacă cu mixerul până devine o pastă. Se poate orna cu mărar şi roşii sau cu ceapă călită amestecată cu bulion”, mai spune bucătarul.

Soia, înlocuitor pentru carne

Soia este soluţia înlocuirii cărnii pentru gurmanzii care nu pot trece peste cele 40 de zile de post fără gust de carne. Din soia se pot prepara o multitudine de reţete, de la chiftele, până la musaca sau paste. Pentru chifteluţele de soia este nevoie de 200 grame de soia granule, 7-8 linguri cu făină, patru  cartofi, 4 căţei de usturoi, pătrunjel verde, mărar verde, pesmet. sare. Granulele de soia se pun la înmuiat în apă pentru jumătate de oră  Se pun cartofii la fiert în coajă.Când sunt gata, cartofii  se curăţă şi se zdrobesc ca pentru piure. Granulele de soia, scurse de apă se amestecă cu cartofii zdrobiţi, verdeaţa tocată, usturoiul, sarea şi piperul şi se formează chifteluţe. Chiftelele de post cu soia se tăvălesc printr-un amestec de făină şi pesmet şi se prăjesc  în ulei încins.


Ciulama de ciuperci

image

Ciupercile sunt alte legume care pot înlocui cu succes carnea, iar ciulamaua de ciuperi este una dintre cele mai simple reţete de post.  Avem nevoie de un kilogram de ciuperci, 50 gr ulei, 30 gr faina, sare, piper. Ciupercile se spală si se taie in bucati. Se fierb în apa cu putina sare. Separat, într-un vas se prajeste  faina în ulei si se stinge zeama în care au fiert ciupercile. Se lasa să fiarbă până când sosul este potrivit de gros. Se pun ciupercile peste, se adaugă sare şi piper după gust. Este o mâncare săţioasă, bogată caloric, foarte uşor de făcut şi ieftin”, spune bucătarul Valeria Sima.

Avocado, fructul care face minuni în post

Avocado este fructul cu un continut bogat în vitaminele B, C, E, K şi mineralele magneziu, fier, cupru, potasiu, dar şi în acizi grasi Omega 3, proteine si fibre. Un fruct se vinde în hipermarketuri cu  3-4 lei bucata. Avocado este fructul considerat, atât de nutriţionişti, cât şi de bucătari, o minune pentru gastronomie. Poate fi consumat în salate, sosuri  în budinca, în paste sau sub forma de pasta de avocado. 

Pasta de avocado este cel mai uşor de preparat. Avocadă se curăţă de coajă, se taie în bucăţi şi se pune în blender. Poate fi zdrobit şi cu furculiţa. Se amestecă cu zeamă de lămâie, sare şi usturoi sau ceapă. Se poate servi pe felii de paine proaspătă sau prăjită, un simplu fruct fiind suficient pentru a asigura o doză semificativă de minerale şi vitamine, care să compenseze restricţiile de carne şi lactate.

image

CITIŢI ŞI:
 

De ce ne îngrăşăm în Post: mâncăm greşit şi mult pentru că nu ne săturăm. Top 10 alimente pe care ar trebui să le evităm în această perioadă

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite