Beneficiile cărnii de struţ: are mai puţine calorii decât carnea de pui, este bogată în fier, vitamina E şi Omega 6
0Carnea de struţ, considerată o delicatesă în meniul românilor, este mai săracă în calorii decât carnea de pui, mai bogată în fier şi aduce beneficii multiple anemicilor, femeilor însărcinate şi copiilor.
Carnea de struţ, cea mai mare pasăre din lume care ajunge la maturitate la greutatea de 100 de kilograme, a început să pătrundă uşor şi pe mesele românilor. Puţinele ferme de struţ din România şi-au dezvoltat magazine online de vânzare şi furnizare a cărnii direct în casele consumatorilor, iar cererea este în creştere. Dincolo de gustul deosebit care nu seamănă nici cu clasicul pui şi nici cu carnea de vânat, pe românii care au devenit consumatori de carne de struţ îi atrage faptul că aceasta este una dintre cele mai sănătoase cărni.
Carnea de struţ are mai puţine calorii decât carnea de pui şi mai mulţi nutrienţi decât carnea de porc sau pasăre. ”Carnea de struţ, în primul rând, este o carne foarte sănătoasă. Conţine foarte mult fier, vitamina E, este foarte fragedă. Este o carne curată pentru că nu conţine hormoni sau alţi aditivi de creştere. Este o carne foarte bună pentru copii, pentru femei însărcinate, pentru persoanele care au probleme cu anemia. Conţine foarte mult Omega 3, Omega 6, Omega 9”, explică Carmen Galin, reprezentantă a Carpathian Ostrich Alliance, firmă care a investit un milion de euro în ferme de struţi.
Având culoarea roşie, carnea de struţ se apropie ca textură şi gust de carnea de vită. Este foarte bogată în proteine , dar săracă în grăsimi, având chiar mai puţine calorii decât carnea de pui. Un studiu recent al United States Department of Agriculture (USDA) a comparat valorile nutritive ale cărnii de pui, vita si strut şi a relevat faptul că ”carnea de strut este net superioara din punctul de vedere al beneficiilor pentru sanatate, deoarece contine mai putine grasimi si, in mod special, este mai săracă în colesterol”. Fiind o carne cu conţinut redus de colagen, o face foarte uşor digerabilă.
Consumul de carne de struţ este recomandat diabeticilor i hipertensivilor, datorită conţinutului scăzut de sodiu şi a conţinutului înalt de acizi graşi Omega 3,6 şi 9.
Este foarte bună pentru anemici, datorită conţinutului crescut de fier. De asemenea, este indicată copiilor şi femeilor însărcinate, datorită valorilor crescute de fier din compoziţie şi valorilor crescute de calciu, magneziu si fosfor.
Nu în ultimul rând, carnea de struţ este recomandată celor care vor să slăbească. Carnea de struţ are un conţinut crecut de carnitină, o proteină care ajută la transformatea grăsimii în energie.
Preţ piperat
Zece luni este vârsta optimă de sacrificare pentru struţ, vârsta la care pasărea ajunge la 100-120 de kilograme. Sacrificarea struţilor şi depozitarea cărnii impun condiţii deosebite. După sacrificare, carnea trece printr-un proces numit ”shock-freeze” şi ajunge într-un depozit unde este păstrată la temperaturi foarte joase. De acolo poate ajunge direct pe mesele consumatorilor, prin comerţul online. Preţul cărnii de struţ este destul de piperat. Un kilogram de organe de struţ se vinde cu 39 de lei, iar un kilogram de carne pentru friptură - cu aproximativ 125 de lei.
Ce se poate găti din struţ
Din carne de struţ se poate găti aproape orice fel de mâcare. Carnea este extrem de versatilă în ceea ce priveşte modalităţile de preparare. Din carne şi gâturi de struţ se poate face ciorbă, iar din ficatul de struţ se poate prepara pateu de casă. Friptură sau struţ fille se face din muşchi de struţ, prăjit în ulei. Carnea poate fi folosită şi tocată în reţete de musaca sau chiar sarmale.