Zece proiecte de restaurare a unor monumente istorice din Roşia Montană, finanţate de INP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre construcţiile din Roşia Montană ce vor fi restaurate. Foto: adoptaocasa.ro
Una dintre construcţiile din Roşia Montană ce vor fi restaurate. Foto: adoptaocasa.ro

Un număr de 10 proiecte propuse de persoane fizice şi juridice din Roşia Montană vor fi finanţate de către Institutul Naţional al Patrimoniului prin intermediul Timbrului Monumentelor Istorice.

Clădirile aflate în pericol, care au statut de monumente istorice, vor fi protejate prin lucrări de restaurare. Suma totală care va fi acordată soliictanţilor se ridică la circa 926.000 de lei.

Cele 10 proiecte selectate în ordinea punctajului sunt următoarele: Minvest SA Deva - Filiala Roşia Montană - finanţare în valoare de 99.494 lei; Parohia Greco Catolică Roşia Montană - 30.849 lei; Darie Tică - 100.000 de lei; Mesteacăn Livia Alexandra - 99.229 lei; Vlad Sorana Maria - 79.735 lei; Parohia Unitariană Roşia Montană - 100.000 de lei; Gruber Paul Iosif - 97.247 lei; Parohia Romano-Catolică Roşia Montană - 100.000 de lei; Petri Adrian - 100.000 de lei; Primăria Roşia Montană - 100.000 de lei

Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este o taxă extrabugetară destinată finanţării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Este o taxă obligatorie pentru operatorii economici ce desfăşoară activităţi generatoare de venituri din vânzări de produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice, imobile de patrimoniu sau în zona de protecţie a monumentelor istorice.

casa rosia

Foto: adoptaocasa.ro

Taxa a fost instituită cu scopul de a sprijini activităţile de protejare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin finanţarea de lucrări (precum: intervenţii de urgenţă, amenajări în vederea pregătirii monumentelor istorice pentru vizitare gratuită), investigaţii şi elaborarea de reglementări, norme şi metodologii, programe sau proiecte culturale privind monumentele istorice.

Programul / mecanismul de finanţare din fondul TMI include atât monumente istorice aflate în proprietatea statului, a UAT-urilor sau a cultelor religioase, cât şi monumente istorice aflate în proprietate privată a unor persoane fizice sau juridice.

Vă mai recomandăm:

 

Destinul secretarului Marii Uniri de la 1918. Silviu Dragomir, închis pentru că a fost în guverne „burghezo-moşiereşti“

 

Sătucul cu 600 de locuitori transformat într-un centru logistic pentru toată Transilvania

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite